GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak 13. 10. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Uoči potvrde Ban Ki-muna za generalnog sekretara UN

Majstor za pregovore

Generalna skupština Ujedinjenih nacija danas bi trebalo da potvrdi nominaciju šefa južnokorejske diplomatije Ban Ki-muna za novog generalnog sekretara UN, koji bi na tu dužnost trebalo da stupi prvog dana naredne godine. Aktuelni gensek UN Kofi Anan, koji je na toj dužnosti bio čak dva mandata, položaj napušta 31. decembra, podseća Rojters. Prema uobičajenoj proceduri u UN, svih 15 članica Saveta bezbednosti - stalnih i nestalnih - predložilo je Ban Ki-muna kao kandidata, čije imenovanje treba da potvrdi 192 člana Generalna skupština UN.

SB UN izglasao je Južnokorejca još u ponedeljak, a očekuje se da će to danas u Njujorku, na Generalnoj skupštini, aklamacijom učiniti i predstavnici svih zemalja članica UN. Na Ist Riveru očekuju i da će južnokorejski diplomata ubrzo po izboru položiti zakletvu iako će dužnost zvanično preuzeti tek 1. januara 2007.

Ban (62) biće prvi generalni sekretar sa azijskog kontinenta još od vremena U Tanta iz Burme koji je na toj poziciji bio od 1961. do 1971. Ban je, podseća Rojters, glatko odneo pobedu nad svih šest rivala koji su bili u trci za novog šefa UN. Kad je reč o njegovim prioritetima, Ban je naglasio da će Kosmet biti jedan od njih uz rešavanje severnokorejske nuklearne krize.

U biografiji ovog diplomate koju je emitovao Bi-Bi-Si, navodi se da je reč o vrlo veštom pregovaraču i čoveku koji znanje o administraciji drži u malom prstu. Svetske sile mu na tom polju skidaju kapu, ali pomalo strahuju kad je reč o harizmi - Južnokorejac ne važi za posebno harizmatičnu ličnost, niti za čoveka koji voli da se eksponira u javnosti.

Kad je reč o samim UN, Ban smatra da bi svetska organizacija trebalo više da radi, a manje obećava. Bi-Bi-Si ga opisuje kao diplomatu sklonog izbegavanju kontroverzi i velikih javnih i hvalisavih gestova i koji preferira postizanje sporazuma bez velike pompe. Inače, na mesto šefa južnokorejske diplomatije došao je u januaru 2004. Rođen je 13. juna 1944. u Čungdžuu, na seoskoj farmi, a o ulasku u diplomatiju počeo je da sanja 1962. kada je kao 18-godišnjak upoznao predsednika SAD Dž. F. Kenedija, i to u Beloj kući, kao gost programa Crvenog krsta.

Žitelji sela u kojem je odrastao bili su toliko ponosni na njega i njegov put u Ameriku da su ga okitili korejskim simbolima sreće, uključujući i stabljike bambusa koje mu je poklonila vršnjakinja Ju Sun-tek, s kojom se kasnije venčao i danas ima dve ćerke. Južnokorejac je diplomirao 1970. na Seulskom univerzitetu kao jedan od najboljih studenata na odseku za međunarodne odnose. Za sebe, inače, ima običaj da kaže sledeće: "Možda spolja izgledam meko, ali posedujem unutrašnju snagu, koja je istinski neophodna".

Pripremila S. Đ. P.


vesti po rubrikama

^svet

SAD u šoku posle preksinoćnog udara aviona u zgradu na Menhetnu
Odmotava se klupko o najvećoj pljački devedesetih godina u Hrvatskoj
Uoči potvrde Ban Ki-muna za generalnog sekretara UN
Reakcije na privatnu posetu prestolonaslednika Mesiću
 


     


FastCounter by LinkExchange