GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak 13. 10. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

SAD u šoku posle preksinoćnog udara aviona u zgradu na Menhetnu

Jenkijev poslednji let

U četvorosedu poginuli njujorška bejzbol zvezda Kori Lajdl i njegov instruktor, a posredi je možda samoubistvo

Američka bejzbol zvezda Kori Lajdl (34), bacač njujorških Jenkija, i njegov instruktor letenja poginuli su preksinoć kada se mali avion kojim su pilotirali zario u stambenu zgradu na Menhetnu, u centru Njujorka, prenosi Bi-Bi-Si. Rojters dodaje je reč o zgradi od 52 sprata i navodi da je Lajdl bio vlasnik malog četvoroseda kojim je upravljao. Kobni let trajao je oko 20 minuta, a nikakav poziv u pomoć nije zabeležen.

Televizijske slike iz Njujorka koje su preksinoć obišle svet u prvi mah su podsetile na terorističke napade 11. septembra, a na vest o udaru u vazduh su odmah dignuti i lovci američke vojske. Na TV snimcima videlo se kako dim i plamen kuljaju iz njujorškog nebodera. Na lice mesta odmah je izašlo više od 100 vatrogasaca. Policija istražuje uzroke nesreće, a zasad je nejasno ko je pilotirao avionom - Lajdl ili njegov instruktor. Isključivši terorizam iz priče, policija se usredsredila na moguće samoubistvo.

POVREĐENO DVADESETORO

Američki mediji podsećaju da je Lajdlov avion udario u 20. sprat stambene zgrade "Beler kondomijum" na Menhetnu, na ćošku 72. ulice i Jork avenije, koja se nalazi na nešto više od kilometar od sedišta UN na Ist Riveru. U požaru je uništeno nekoliko luksuznih stanova, a povređeno je dvadesetak ljudi - pet stanara zgrade, 15 vatrogasaca i policajac. Američki mediji prenose da je Lajdl leteo na četvorosedu "sajrus SR20", kao i da je zgrada "Beler" sagrađena krajem 1980, da ima 183 stana od kojih svaki košta nešto više od milion dolara.

- Svi koji su se u tom trenutku zatekli pored zgrade bili su u šoku. Prva misao bila nam je - teroristički napad. Bilo je bučno i puno prašine što je izazvalo atmosferu terora i straha - ispričao je Bi-Bi-Siju jedan od očevidaca udara Džošua Eskvit. Lajdlov avion vinuo se u vazduh sa aerodroma u Nju Džerziju, obleteo oko Statue slobode i uputio se ka Menhetnu.

- Ovo je užasna i šokantna tragedija koja je zatekla čitav klub - rekao je vlasnik njujorških Jenkija Džordž Stajnbrener. Lajdl je u septembru izjavio Njujork tajmsu da ga avionske nesreće ne zabrinjavaju. - Ako ste u vazduhu i ako nešto krene naopako, aktivirate padobran i čitav avion počne polako da se spušta ka tlu - rekao je bacač Jenkija, koji je karijeru započeo 1997. u njujorškim Metsima.

Lajdlovo i telo instruktora, čije ime nije objavljeno, nađena su na pločniku. Bejzbol igrač je identifikovan pošto su policajci našli njegov pasoš na ulici. Lajdlovi prijatelji kažu da je voleo život na ivici i da su mu najveće strasti bile bejzbol i letenje, te da je u pilotiranju pronalazio spas od stresa.


vesti po rubrikama

^svet

SAD u šoku posle preksinoćnog udara aviona u zgradu na Menhetnu
Odmotava se klupko o najvećoj pljački devedesetih godina u Hrvatskoj
Uoči potvrde Ban Ki-muna za generalnog sekretara UN
Reakcije na privatnu posetu prestolonaslednika Mesiću
 


     


FastCounter by LinkExchange