GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak 13. 10. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 

 

Valjevski mesari oduševili predusretljivošću

Ceo grad mirisao
na duvan čvarke

Sve je na Kolubari, na Prvom promotivnom festivalu, proteklo po propisima. Nažalost, valjevska opština nije imala previše razumevanja za začetak ovakve jedne manifestacije

VALJEVO - Napraviti dobar duvan čvarak, tu moraju da odlučuju minuti. Kad da se skine, kad da se sastavi, zavisi od masnoće, ali pre svega od majstora. On mora znati koji je to minut. Ovako svoju ne veliku priču o čuvenom valjevskom duvan čvarku počinje trenutno najstariji i najpoznatiji mesar u gradu Miodrag Lukić. Valjevci ga znaju kao Mikicu Lulaša i nikako drugačije. Zovu ga još i Profesor. Za 35 godina staža u divačkoj klanici, obučio je generacije i generacije današnjih valjevskih mesara.

Svi su oni danas tu, na keju Kolubare. Istina, neki su i izostali, ali ima ih dovoljno da Valjevcima, koji su od ranog jutra sa zanimanjem posmatrali šta se dešava, pruže veliko zadovoljstvo. Već oko podne, letnja pozornica, beli mermerni most kod Granda i tribine preko puta bile su pune oduševljenih znatiželjnika. Prvi festival duvan čvaraka, odnedavno, zahvaljujući organizatoru Slavanu Batočaninu, obećava da zadovolji ne samo čulo ukusa nego i sva ostala.

Onako kako su i obećali, valjevski mesari za ovu priliku otkrili su tajne zanata.
- Ima i onih koji dodaju malo mleka, malo masnoće, da bi čvarci bili mekši. Sve je to dobro i sve spada u tradiciju, ali za pravi duvan čvarak, onaj koji mi ovde pravimo, treba krupnije iseći komade, ne sitniti. Što krupnije, to bolje - nastavlja svoju priču profesor Mikica.

I sam je, kaže, učio od vrednog majstora, čuvenog u to vreme, Vase Pevca. Valjevci vole da se oslovljavaju nadimcima i retko ko ga nema. Svejedno, majstorstvo u pravljenju duvan čvaraka prenosi se više s kolena na koleno. Mesar Mikica odabrao je i onog koji, po njemu, može biti najbolji u perspektivi. Smatra da je to Kale, drugačije ime mu ne zna.

Pored petnaestak ranija složenih na keju Kolubare, zatičemo i mladog Borisa Beluševića. Ima samo 20 godina, rodom je iz Užica, ali predstavlja svoju kuću mesa iz Mrčića.
- Duvan čvarak nije nešto što je posebno teško napraviti. Treba samo dugo topiti, od šest do sedam sati, dok se dobro ne rastopi. Što više vode, da se bolje raskuva i sve vreme mešati, da ne zagori - priča i mladi Belušević. Oduševljen je ovim potezom mesara, a raduje se i narednom takmičarskom festivalu.

Da ne bude zabune, sve je na Kolubari, na Prvom promotivnom festivalu, proteklo po propisima. Tu je i obezbeđenje, zbog očekivanih gužvi, a i sanitarna i veterinarska inspekcija, radi provere ispravnosti hrane. Nažalost, valjevska opština nije imala previše razumevanja za začetak ovakve jedne manifestacije, ali, kako reče organizator Slavan Batočanin, dobro je da su bar prostor ustupili. Sve ostalo su čisti entuzijazam i snalažljivost Valjevaca...

Branka Osmanović (Sina)


vesti po rubrikama

^Zapadna Srbija

Obustavljena gradnja dečjeg rehabilitacionog centra na Kotleniku
U Bajinoj Bašti završen generalni plan toplifikacije grada
Valjevski mesari oduševili predusretljivošću
   
 


     


FastCounter by LinkExchange