GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak 13. 10. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 

 

U Bajinoj Bašti završen generalni plan toplifikacije grada

Počinje gradnja mini-toplana

Najpre ćemo instalirati tri mini-toplane u ekonomski opravdanim delovima grada - kaže direktor Direkcije za izgradnju inženjer Milan Škrnjić

BAJINA BAŠTA - U gradu na Drini trenutno postoje dve toplane, ukupnog kapaciteta 15 megavata. Međutim, to nije dovoljno da zadovolji potrebe, pre svega, domaćinstava. Zbog toga je Direkcija za izgradnju Bajina Bašta, koja gazduje toplanama, uradila Generalni plan toplifikacije grada. Na osnovu njega, Direkcija je utvrdila dinamiku gradnje mini- toplana.

- Najpre ćemo instalirati mini-toplane u ekonomski opravdanim delovima grada - kaže direktor Direkcije za izgradnju inženjer Milan Škrnjić.-Takvih je tri. Biće smeštene u dvorištu zgrade Skupštine opštine, kod autobuske stanice i u blizini Doma zdravlja "Evelina Haverfild". Prva će imati snagu tri, a druge dve po šest megavata. Potpuna realizacija ovog dela plana trebalo bi da bude završena u naredne četiri godine. Posle toga, na red će doći gradnja još četiri toplane i to u Crkvinama, Podlužanskom polju, na Bjelkića brdu i Veizovićima.

U Direkciji su odlučili da iduće godine postojeću toplanu, koja radi na mazut, pojačaju sa još pet megavata i da toplanu, koja koristi ugalj, osposobe za rad na mazut. Time će se postojeća snaga pojačati za oko 30 odsto, a znatno će se smanjiti zagađenje vazduha. Lepe jesenje dane zaposleni u Direkciji koriste da završe radove na novim priključcima u Ulici vojvode Putnika i delu glavne ulice Kneza Milana Obrenovića, pa će u novoj grejnoj sezoni ukupna površina za grejanje biti veća za oko 10 hiljada kvadratnih metara.

Cena priključka kreće se od 300 - 1000 dinara po kvadratnom metru grejnog prostora. Manja cena je tamo gde se na krak toplovoda priključuje veći broj potrošača, a skuplje je gde ih je malo. Prema rečima direktora Direkcije za izgradnju, Milana Škrnjića, toplane su obezbedile dovoljno mazuta i uglja do početka naredne godine. U toku su nove porudžbine energenata u manjim količinama jer dug korisnika grejanja od oko 15 miliona dinara ne dozvoljava da se kupovina obavi odjednom.

- Razumemo one koji jedva sastavljaju kraj sa krajem, pa kasne sa plaćanjem grejanja, ali mnogo je dužnika sa solidnim i dobrim primanjima. Penzioneri su najurednije platiše. Među dužnicima ima i onih koji više od pet godina nisu dali ni dinar. Rekordan dug jednog domaćinstva premašio je 120 hiljada dinara. Ne preostaje nam ništa drugo, osim da, posle više molbi, apela i opomena, dugove naplatimo preko suda.

Milan B. Andrić (Sina)


vesti po rubrikama

^Zapadna Srbija

Obustavljena gradnja dečjeg rehabilitacionog centra na Kotleniku
U Bajinoj Bašti završen generalni plan toplifikacije grada
Valjevski mesari oduševili predusretljivošću
   
 


     


FastCounter by LinkExchange