GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak 13. 10. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 

 

Obustavljena gradnja dečjeg rehabilitacionog centra na Kotleniku

Lečenje astme ugušio nemar!

Devedesetih godina u selu Trgovištu započeta gradnja centra za lečenje dečje astme. Radovi odavno obustavljeni, a ovih dana je obelodanjeno da su od početka bili "divlji"

KRALJEVO - Na veliku podršku Kraljevčana i brojnih donatora naišla je ideja Zavičajnog društva "Kraljevo" da sagradi rehabilitacioni centar za lečenje dečje astme u selu Trgovištu, smeštenom na vrhu obližnje planine Kotlenik. Odavno se zna da su kotlenički visovi mesto tzv. "ruže vetrova" i da su oni neka vrsta vazdušnih banja, veoma lekoviti za plućne bolesti, naročito astmatične tegobe.

Poznati kraljevački lekar, Dušan Ristić, često je decu obolelu od astme vodio na Kotlenik i tamo ih uspešno lečio. Baš od njega potekao je dvedesetih godina predlog da u Trgovištu, najuzvišenijem kotleničkom selu, započne gradnja rehabilitacionog centra, a njegovu zamisao oberučke je prihvatilo Zavičajno društvo "Kraljevo" i mnogi Kraljevčani, naročito roditelji čija deca imaju astmatične tegobe.

Osnovana je i Fondacija "Dr Obren Jović" i počelo je da se prikuplja novac. Pozivu "zavičajaca" odazvale su se mnoge društvene organizacije i pojedinci, pa se započelo s radovima. Kraj nekadašnje seoske škole u Trgovištu podignuti su temelji buduće bolnice i obavljeni zidarski radovi do "prve ploče". Ratna dešavanja na prostoru bivše Jugoslavije i nedostatak novca, presudno su uticali na obustavljanje radova, a dr Dušan Ristić, koji je lično rukovodio radovima, odselio se u Beograd.

Ovih dana izabrano je novo rukovodstvo Fondacije "Dr Obren Jović", a u javnost je "procurila" informacija da je bolnica u Trgovištu pravljena "divlje", bez ikakvih građevinskih dozvola i potrebne projektne dokumentacije.

- Te podatke smo sasvim slučajno, da kažem sporednim putem, dobili. Nigde nikakvog traga o gradnji i donacijama nema. Pozvali smo dr Ristića i on je rekao da poseduje svu dokumentaciju. Zamolili smo ga da dođe u Kraljevo i sve razjasni - kaže Milijan Živković, sekretar Fondacije.

Dr Dušan Ristić se pojavio u Kraljevu, zatražio da se sazove sednica Upravnog odbora i da se objekat ustupi njemu. To, međutim, nije naišlo na razumevanje u Zavičajnom društvu "Kraljevo".
- Pretpostavljamo da su mnogi humani pojedinci učestvovali u gradnji objekta, koji godinama već propada, ali mi nikakvog traga o tome nemamo. Startovali smo, dakle, od nule. Moramo, najpre, urediti pravni status građevine i pribaviti mu potrebne dozvole, pa tek onda videti kako da radove nastavimo. Zaista bi bila velika šteta ne iskoristiti takvu blagodet kakva je planina Kotlenik - smatra dr Nikola Krpić, predsednik Fondacije.

Miloš Milišić (Sina)


vesti po rubrikama

^Zapadna Srbija

Obustavljena gradnja dečjeg rehabilitacionog centra na Kotleniku
U Bajinoj Bašti završen generalni plan toplifikacije grada
Valjevski mesari oduševili predusretljivošću
   
 


     


FastCounter by LinkExchange