GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak 13. 10. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Tužilaštvo ne veruje Vušuroviću

BEOGRAD - Okružno tužilaštvo u Beogradu zasada neće reagovati na izjave Boška Vušurovića, niti će pokretati istragu o spisku navodnih naručilaca i počinioca zločina na Ibarskoj magistrali, koji je on predao sudskom veću, izjavio je juče Vojislav Šoškić, zamenik javnog tužioca u ovom procesu. On je odluku tužilaštva obrazložio rečima da taj spisak nije validan i ne sadrži nijedan potreban dokaz.

Sudija Bojan Mišić je saopštio da sudskom veću još nije dostavljen odgovor iz kabineta ministra MUP Srbije, s potvrdom da je u vreme zločina na magistrali deo rasformirane JSO bio angažovan na jugu Srbije. Mišić je zatim rekao da je sudsko veće odbacilo skoro sve predloge odbrane, među kojima su bili i predlozi da se od BIA pribavi dosije Vuka Draškovića i da se on potom sasluša, da se privede i sasluša Danica Drašković i da se suoče bivši načelnik DB Goran Petrović, Zoran Mijatović i nekadašnji ministar policije Dušan Mihajlović.

- Vuk Drašković je još na prethodnom suđenju odbio da svedoči, a za Danicu Drašković nema dokaza da su joj sudski pozivi uručeni, pa nema zakonskih okvira za njeno privođenje, a neće se ni čitati njeni iskazi dati tokom istrage. Što se tiče suočenja Petrovića, Mijatovića i Mihajlovića, oni su već detaljno saslušani, što podrazumeva da su i suočeni, pa za novim saslušanjima nema potrebe - rekao je, između ostalog, sudija Mišić i zakazao nove pretrese za 1, 2. i 3. novembar.

Na Ibarskoj magistrali, podsećamo, 3. oktobra 1999. godine poginuli Veselin Bošković, brat Danice Drašković, i članovi ličnog obezbeđenja lidera SPO Zvonko Osmajlić, Dragan Vušurević i Vučko Rakočević. Za taj zločin optuženi su bivši šef DB-a Rade Marković, bivši komandant JSO Milorad Ulemek Legija, tadašnji šef beogradske policije Branko Đurić, bivši šef beogradskog Centra DB-a Milan Radonjić i još pet pripadnika JSO.

Međutim, pre tri dana, svedok Boško Vušurović, brat pokojnog Dragana Vušurovića, izjavio je da su na optuženičkoj klupi nedužni ljudi i sudskom veću predao podnesak u kome je kao organizatore ovog zločina imenovao Radomana Božovića, nekadašnjeg srpskog premijera i predsednika Skupštine Jugoslavije, Momira Bulatovića, bivšeg predsednika Crne Gore, bivšeg jugoslovenskog premijera Milana Panića, Vitu Dragovića i izvesnog Tanaskovića i SPO.

Kao neposredne počinioce zločina Vušurević je označio Jovu Osamajlića, rođenog brata ubijenog Zvonka, Krstu Stanišića, Nenada Radosavljevića i druge. Vušurović je rekao da je prvo Jovo Osmajlić snajperskom puškom ubio vozača "audija" Vučka Rakočevića, a da je zatim na to vozilo naleteo kamion kojim je upravljao Radosavljević, dok je Stanišić bio suvozač. Tokom jučerašnjeg dana Jovo Osmajlić nije želeo da komentariše navode Boška Vušurovića. Nastavak suđenja zakazan je za 1. novembar.

B. Dodoš


vesti po rubrikama

^hronika

Nemcima neprijatelji, komunistima kulaci
Kanadski general silovao žene u logoru
Goran Kljajević označen kao vođa "stečajne mafije"
Dilera deviza ubili pljačkaši?
Pokrenuta istraga protiv Dragana Ć. (40) iz sela Gorčince
Tužilaštvo ne veruje Vušuroviću