GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak 13. 10. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv 35 osoba

Goran Kljajević označen
kao vođa "stečajne mafije"

Na listi optuženih i Radisav Jocović, direktor preduzeća "Rad", ujak Gorana Kljajevića, Slobodan Radulović, odbegli direktor "Ce marketa" i Jelica Živković, bivši direktor Poštanske štedionice

BEOGRAD - Specijalni tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala Slobodan Radovanović podigao je optužnicu protiv suspendovanog predsednika beogradskog Trgovinskog suda Gorana Kljajevića i još 34 osobe, zbog organizovanog kriminala u privredi. Od 35 optuženih, u pritvoru je 14 osoba, u bekstvu je troje, dok se 18 brani sa slobode. Tužilac je predložio da se prema optuženima u pritvoru ta mera produži, a da se beguncima sudi u odsustvu.

Portparol Tužilaštva Tomo Zorić obelodanio je krivična dela za koja se optuženi terete, a ne i opis radnje tih krivičnih dela. Optuženi, među kojima su biznismeni, sudije, advokati, direktori preduzeća, terete se da su kao članovi organizovane kriminalne grupe izvršili krivična dela zloupotrebe službenog položaja, primanja i davanja mita, podstrekavanja i pomaganja u vršenju zloupotrebe položaja, kršenje zakona od strane sudija, odavanje službene tajne.

Kao organizatori tzv. "stečajne mafije" pored Kljajevića okrivljeni su i advokat Nemanja Jolović, direktor Kreditno-eksportne banke Sekula Pjevčević i Slobodan Radulović, bivši direktor "Ce marketa". Sudija Trgovinskog suda Delinka Đurđević, vlasnik "Eko produkta" Milinko Brašnjović i bivši direktor Poštanske štedionice Jelica Živković terete se za zločinačko udruživanje. Među optuženima je Miljko Živojinović, koji se tereti za zloupotrebu službenog položaja.

Portparol Tužilaštva rekao je da se protiv još nekoliko osoba nastavlja istraga. Napominjući da se radi o optužnici napisanoj na oko 200 strana, i kao takvoj najdužoj u istoriji srpskog tužilaštva, Zorić je naglasio da ona predstavlja početak borbe protiv korupcije u svim segmentima društva - zdravstvu, građevini i ostalim.

ADVOKAT VLADIMIR BELJANSKI: NEMAJU DOKAZE

Branilac Gorana Kljajevića, advokat Vladimir Beljanski izjavio je da je optužnica podignuta samo da bi se ispoštovao zakonski rok o pritvoru u istražnom postupku koji ne može da traje duže od pola godine. "Optužnica je rezultat toga što je istekao rok o trajanju pritvora, a ne zato što je rasvetljena situacija u vezi sa predmetom. U prilog tome svedoči i činjenica da nisu izvedeni svi dokazi, među njima i oni koje je predložilo tužilaštvo, nisu prikupljeni materijalni dokazi, kao i potrebna veštačenja dokumentacije. Optužnica ne bi smela da bude podignuta bez dovoljno utvrđenih dokaza", izjavio je advokat Beljanski.

Optužnica, pored pomenutih okrivljenih, tereti i advokata Jasminu Kojić-Pavlović, direktora "Holi votera" Milisava Filipovića, Milivoja Markovića, direktora preduzeća "Rad" i ujaka Gorana Kljajevića Radisava Jocovića, Zorana Jovanovića, Boška Sekulića, Miodraga Petrovića koji se nalaze u pritvoru. Na spisku okrivljenih su i Dejan Ivezić, radnik MUP-a Srbije, Nevena Petrović - Gulevski, Milan Nestorović, Đorđe Kolašinac, Mirjana Pešić, Olivera Slavković, Milan Rakočević, Ljiljana Vujošević, Milorad Maksimović, Ljubiša Vuković, Vučelja Bajić, Srboljub Spasić, Mladen Stojčić, Dragica Knežević, Ljubiša Mitić, koji se brane sa slobode.

U bekstvu se osim Radulovića, nalaze i Aleksandar Kuzmanski i supruga Mike Brašnjovića (ubio se u ćeliji zatvora), Svetlana Pantović - Brašnjović, formalni vlasnik firme "Tobako". Među optuženima u "stečajnoj mafiji" našao se i Dejan Savović, direktor Poštanske štedionice. Pored njega na spisku optuženih je i njegov zamenik Miroslav Despotović. Oni se, kako piše u optužnici, terete kao saizvršioci krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja.

Zorić je izjavio da je poznata suma za koju je država oštećena, kao i preduzeća koja su oštećena, ali da ne može o tome da govori dok optužnica ne stupi na pravnu snagu, što bi trebalo da se desi za oko mesec dana. On nije mogao da kaže da li u ovom slučaju postoji svedok saradnik jer je to deo strategije Tužilaštva.

ALEKSIĆ: ŽIVOJINOVIĆ NIJE SVEDOK SARADNIK

Advokat Nemanja Aleksić, branilac Miljka Živojinovića, optuženog za zloupotrebu službenog položaja, rekao je da optužnicu još nije video, ali da smatra da ne postoji nijedan element iz kog bi proizašla pravna kvalifikacija za koju se njegov branjenik tokom istrage sumnjičio. "Živojinović se, u toku istrage, odazvao pozivu suda, dao svoj iskaz posle koga mu istražni sudija nije odredio pritvor jer nije imao pravnih osnova za to.
Napominjem da su se istražni sudija i tužilac tokom istrage ponašali i postupali veoma kolegijalno, da smo obaveštavani o saslušanju svakog svedoka. Nisam želeo da prisustvujem tim saslušanjima, jer mislim da je pravna kvalifikacija koja se mom branjeniku stavlja na teret neosnovana - izjavio je za Glas, advokat Aleksić i dodao da su spekulacije o tome da bi Živojinović u postupku protiv optuženih članova "stečajne mafije" mogao da dobije status svedoka saradnika netačne.

A. D.


vesti po rubrikama

^hronika

Nemcima neprijatelji, komunistima kulaci
Kanadski general silovao žene u logoru
Goran Kljajević označen kao vođa "stečajne mafije"
Dilera deviza ubili pljačkaši?
Pokrenuta istraga protiv Dragana Ć. (40) iz sela Gorčince
Tužilaštvo ne veruje Vušuroviću