GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak 13. 10. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Kanadski general silovao žene u logoru

BANJALUKA - Sud u Sarajevu pokrenuo je istragu protiv kanadskog generala Luisa Mekenzija, jednog od prvih komandanata Unprofora u BiH, zbog sumnje da je učestvovao u silovanju žena u jednom logoru pod kontrolom srpskih snaga, pišu banjalučke Nezavisne novine. Pozivajući se na izjavu tužioca Olega Čavke, list piše da je kantonalno tužilaštvo Sarajevo otvorilo istragu protiv Mekenzija zbog sumnje da je učestvovao u silovanju žena zatočenih u logoru "Sonja" u sarajevskom naselju Vogošća, koje su tokom rata kontrolisale srpske snage.

"Istraga protiv generala Mekenzija je otvorena na određeno vreme. Dokaze o njegovom učešću u zločinima, odnosno silovanjima, počeli smo da prikupljamo pre nekoliko godina, ali je on svih ovih godina ostao nedostupan našim pravosudnim organima. General Luis Mekenzi, za kojeg postoje dokazi da je znao za silovanja, te da je i sam silovao, krije se iza međunarodnog imuniteta", rekao je Čavka.

List navodi da Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu raspolaže svedočenjima više žena koje su tokom proteklog rata bile zatočene u logoru "Sonja" u Vogošći, a koje tvrde da je Mekenzi u više navrata dolazio u logor, bio svedok silovanja zatočenica, a i sam je učestvovao u zlostavljanjima. "To, nažalost, nije dovoljno da kanadske vlasti i međunarodna zajednica ukinu imunitet ovom 'mirotvorcu' i izruče ga vlastima BiH.

Međunarodna zajednica je savršeno sakrila svoj prljavi veš iz misije u BiH i ne verujem da ćemo ikada biti u prilici da uhapsimo generala Luisa Mekenzija", rekao je Čavka. Prema njegovim rečima, vlasti BiH u više navrata su tražile izručenje Mekenzija, ali su svi zahtevi odbijeni. Tužilac Čavka najavio je da će se od kanadskih vlasti ponovo tražiti izručenje Mekenzija.

Beta


vesti po rubrikama

^hronika

Nemcima neprijatelji, komunistima kulaci
Kanadski general silovao žene u logoru
Goran Kljajević označen kao vođa "stečajne mafije"
Dilera deviza ubili pljačkaši?
Pokrenuta istraga protiv Dragana Ć. (40) iz sela Gorčince
Tužilaštvo ne veruje Vušuroviću