GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak 12. 10. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Nova ofanziva Beograda za nastavak pregovora o pridruživanju

Vadimo keca iz rukava?

Tadić i Koštunica su autoriteti i imaju šta da ponude, poručuje Aleksandar Mitić iz Brisela, dok Jovan Simić podseća da nama uvek "fali malo vremena" kako bismo ispunili obećano

BEOGRAD - Najviši srpski zvaničnici pokušavaju da ponove oprobani diplomatski recept iz jula, kada su u roku od nekoliko dana, učešćem na sastanku trojke EU-Srbija, uspeli da doprinesu poboljšanju odnosa Brisela i Beograda nakon "zahlađenja" koje je usledilo posle prekida pregovora početkom maja.

Najpre predsednik Boris Tadić, a potom i premijer Vojislav Koštunica novu diplomatsku ofanzivu s ciljem da te pregovore što pre nastave vodiće u Helsinkiju i Luksemburgu gde će, Tadić razgovarati s visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom, evropskim komesarom za proširenje Olijem Renom i predsedavajućim Saveta ministara EU Erkijem Tuomiojom, a u ponedeljak u Luksemburgu, u susretu trojke EU-Srbija, pridružiće mu se i premijer Koštunica.

Na poslednjem sastanku s trojkom EU sredinom jula, Koštunica je predstavio Akcioni plan za ostvarenje pune saradnje s Haškim tribunalom, koji je izazvao pohvale i pozitivne reakcije. Međutim, Brisel smatra da uprkos pozitivnim koracima i naporima, nije došlo do odlučujećeg koraka u hvatanju Ratka Mladića, od čega zavisi nastavak pregovora o pridruživanju.

- Nema uopšte nikakve dileme da nam ta obaveza ne ostaje i sumnjam da će se pregovori nastaviti bez izručenja Mladića - smatra Tadićev savetnik Jovan Simić koji kaže da i "ko bude razmišljao da će nam popustiti, neće valjati".

- S obzirom na to da smo mi, prema izveštaju komisije za pridruženje, manje-više završili skoro sve, i da smo u potpunosti ispunili taj deo plana, plašim se da nemamo šta da tražimo jer tehnički sve smo odradili, ali nismo stigli do cilja, a to je da Mladića izručimo Hagu i tu nam se opet zatvaraju vrata - kaže Simić.

Evropski izvori u Briselu zameraju Beogradu nedovoljnu koordinaciju službi bezbednosti, probleme s pristupom arhivima i, pre svega, nedostatak prave političke volje za hapšenje Mladića ali ne propuštaju ni da naglase "da do sastanka trojka EU-Srbija ima prostora za poboljšanje saradnje".

- Bilo bi dobro kada bi pregovori mogli da se nastave, ali, nažalost, u ovom trenutku je vrlo teško oceniti kakve su šanse za to. Izvori u Briselu nisu previše naklonjeni takvoj akciji, što, naravno, ne znači da se neke stvari ne mogu promeniti i da do sastanka evropske trojke i Beograda ne može doći do nekog pomaka - kaže Aleksandar Mitić analitičar Instituta "4S" iz Brisela, zadužen za odnose Srbije i EU.

Na mogućnost da se pregovori ipak nastave, a da izostane potpisivanje dok se Mladić ne izruči, ukazao je i Jovan Simić, koji i na tom putu ipak nalazi novu prepreku.
- Ukoliko smo mi zaista i pružili neke dokaze da taj plan ide u dobrom pravcu, ali da mu samo treba neko vreme, stižemo do novog problema jer smo mnogo puta pričali da nam fali samo malo vremena, a ispostavilo se da u stvari ništa nismo radili - kaže Simić, dok Mitić veruje "da su i Tadić i Koštunica autoriteti" i da imaju šta da ponude.

- Srbija ide u dobrom pravcu i postoje pozitivne ocene, međutim, nedostaje konkretan potez i svi verujemo da će se i on dogoditi - poručio je Mitić.

EU još nije dobila konačan izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Karle del Ponte koji bi mogao da stigne u EU krajem ove nedelje, a Del Ponteova očekuje da će ga predstaviti ministrima Unije, na sastanku u Luksemburgu 16. i 17. oktobra.

T.U.


vesti po rubrikama

^politika

Nova ofanziva Beograda za nastavak pregovora o pridruživanju
Pisanja Rosbalta o nezavisnosti Kosmeta nisu bez osnova
Izbori, ipak, 17. decembra?
Referendum će uspeti
 


     


FastCounter by LinkExchange