GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak 12. 10. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Indijka Kiran Desai dobitnica Man Buker nagrade

Najmlađa dobitnica
prestižnog priznanja

Indijska književnica Kiran Desai dobitnica je ovogodišnje nagrade Man Buker, jednog od najprestižnijih svetskih literarnih priznanja, javile su svetske agencije, a prenosi Beta. Kiran Desai, koja ima samo 35 godina, najmlađa je dobitnica tog priznanja, a uspela je u onome što njenoj majci Anbiti nije pošlo za rukom. Anbita Desai je, naime, tri puta bila u najužem izboru za tu nagradu. Mlada autorka dobila je ček na 50.000 funti (74.000 evra) za debitantski roman "The Inheritance of Loss".

Roman Kiran Desai je priča o ogorčenom sudiji koji želi da se povuče u mir svoje oronule kuće na Himalajima, ali se sve menja iz korena dolaskom njegove unuke koja je ostala siroče. "Veliki sam dužnik majci. Ova knjiga je njena koliko i moja", izjavila je Kiran Desai primajući nagradu. "Napisana je u njenom društvu, s njenom mudrošću i nežnošću", dodala je nagrađena spisateljica.

Kiran Desai, koja živi u Njujorku i Nju Delhiju, navela je da "poseduje indijski pasoš" i da se, "s obzirom na političku klimu u SAD, sve više oseća kao Indijka". Predsednica žirija Hermiona Li izjavila je da je delo mlade književnice "divan roman pun ljudskog slobodoumlja i mudrosti, komične nežnosti i snažne političke oštroumnosti".

Prethodna najmlađa dobitnica Man Buker nagrade bila je takođe Indijka Arundati Roj, koja je nagradu dobila 1997, samo mesec dana uoči 36. rođendana. Najmlađi dobitnik tog priznanja je Ben Okri koji je imao 32 godine kad je nagrađen 1991. Nagrada Man Buker, osnovana 1969, dodeljuje se najboljoj knjizi čiji autor potiče iz Britanije, Irske ili neke od zemalja Komonvelta.


vesti po rubrikama

^kultura

Na 15. danima Zorana Radmilovića raspušten žiri novinara
Večeras na Bemusu Mocartova opera "Don Đovani"
W.A.S.P. "odradio" SKC
Indijka Kiran Desai dobitnica Man Buker nagrade