GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak 12. 10. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Večeras na Bemusu Mocartova opera "Don Đovani"

Potraga za idealnom
ženom potraga je za sobom

Posle večerašnje premijere u Narodnom pozorištu, prva repriza 14. oktobra sa gostima iz Italije. Publika će čuti verziju iz Praga, bez arija koje je Mocart kasnije dopisao

Operom u dva čina Volfganga Amadeusa Mocarta "Don Đovani", u režiji, scenografiji i kostimografiji Leva Puljezea, večeras u 19.30 časova predstaviće se beogradsko Narodno pozorište na svojoj matičnoj sceni, u okviru našeg najznačajnijeg festivala 38. Bemusa. Orkestrom nacionalnog teatra dirigovaće Marko Berdondini, a solisti na večerašnjoj premijeri i reprizi 14. oktobra biće bariton Paolo Koni, u naslovnoj roli, i bariton Elija Fabijan, kao Leporelo.

Dona Anu igra Sanja Kerkez, a dona Elviru Suzana Šuvaković-Savić, koja je sa ovom rolom gostovala u Italiji i sarađivala i ranije sa dirigentom Berdondinijem i rediteljem Puljezeom.
- Ovom premijerom se naša pozorišna kuća svrstava u red sa onim evropskim institucijama koje su obeležile 250 godina rođenja takvog velikana kakav je Mocart. Tačno je da Mocartove opera nisu uvek omiljene kod naše publike, pre svega to je veoma zahtevna muzika - rekao je Miodrag-Miša Jovanović, direktor opere Narodnog pozorišta u ostavci. Objašnjavajući ideju o nastanku ovog Mocartovog dela, reditelj Puljeze je rekao:

- Originalna priča potiče iz 16. veka, kasnije se ona premešta u 18. vek, a ja sam hteo da odem korak napred i oslobodim don Đovanija od istorijskih okvira, akcenat sam stavio pre svega na glumu i dramski aspekt. Distinkcija između dramskog i opere bufo u ovom ostvarenju nije kontradiktorna, već se dopunjuje. Komični i tragični elementi idu zajedno, nema prave tragedije bez smeha na početku. U psihološkom smislu, don Đovanijeva potraga za idealnom ženom je potraga za samim sobom.

Dirigent Berdondini je naglasio da se opredelio za prašku verziju Mocartove opere i da publika ovog puta neće čuti neke arije, koje je Mocart kasnije dopisao za bečko izvođenje. Delo počinje uvertirom, a završava se don Đovanijevom smrću, više je naglašen dramski, a ne muzički aspekt. Treba pomiriti osnov drame sa poigravanjem na sceni koje dočarava don Đovanijevu potragu za pravom ženom, koju on nikada ne nalazi, kako je istakao dirigent.

B. L.


vesti po rubrikama

^kultura

Na 15. danima Zorana Radmilovića raspušten žiri novinara
Večeras na Bemusu Mocartova opera "Don Đovani"
W.A.S.P. "odradio" SKC
Indijka Kiran Desai dobitnica Man Buker nagrade