GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak 12. 10. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Na 15. danima Zorana Radmilovića raspušten žiri novinara

Predsednica izblamirala glumce

"Zoranov brk" nije dodeljen nijednom glumcu "jer niko u predstavi nije ostvario bravuru", glasilo je obrazloženje. Prema statutu Zoranovih dana, žiri nije mogao da donese ovakvu odluku jer nagrada mora da se dodeli glumcu ili čitavom ansamblu

ZAJEČAR - Organizacioni odbor 15. dana Zorana Radmilovića, posle preksinoćnog skandala prilikom dodeljivanja nagrade za glumačku bravuru "Zoranov brk", raspustio je žiri novinara, a njegovu ulogu će do kraja festivala obavljati stručni žiri koji čine Caci Mihajlović, kao predsednik, glumica Nada Blam i pisac Saša Jelenković.

Posle predstave Ateljea 212 "Posetilac" urađene po tekstu Erika Emanuela Šmita, a u režiji Ljiljane Todorović, na scenu je izašla Mirjana Radošević, novinar kulturne rubrike u listu Politika, inače predsednik žirija novinara, i saopštila da je žiri novinara jednoglasno (što nije bilo tačno), nažalost, odlučio da "Zoranov brk" ne dodeli nijednom glumcu "jer niko u predstavi nije ostvario bravuru". Ona je pohvalila predstavu i rekla da je Voja Brajović bio odličan čak i kad je na sceni igrao leđima.

Burne reakcije publike

Na ovakvu izjavu predsednice burno je reagovala publika, koja je bila nezadovoljna odlukom novinarskog žirija i prve večeri festivala. Publika je ustala na noge, izviždala žiri, a glumce nagradila dugotrajnim i burnim aplauzom. Ovo je prvi put od kada postoje Zoranovi dani da nagrada "Zoranov brk" nije dodeljena nekom ansamblu.

Prema statutu Zoranovih dana, žiri nije mogao da donese ovakvu odluku jer je predviđeno da se "Zoranov brk" dodeli jednom glumcu ili čitavom ansamblu. Osim toga, ova odluka je bila nelegitimna jer su novinari Davor Marušić iz Radio-televizije Zaječar i Slavica Marković, dopisnik Glasa javnosti, već posle prve festivalske večeri podneli pismenu ostavku upravniku Vladimiru Đuričiću, uz zahtev da ovo preksinoć bude javno saopšteno publici.

Međutim, ovaj zahtev nije ispoštovan. Novinari su izašli iz žirija jer se od njih zahtevalo da pola sata posle početka predstave donesu odluku kome će glumcu dati svoj glas, što je apsurdno jer se ispostavilo da prve večeri svi akteri u predstavi nisu bili na sceni kada je odluka već bila doneta.

Osim toga, i tada je rečeno da je odluka jednoglasna, što nije bilo tačno. Ostavku je preksinoć, posle nastalog skandala, podnela i Darinka Mihajlović, novinar RTZ, tako da su u žiriju ostali samo Mirjana Radošević i dopisnik Večernjih novosti. Novinari Glasa i RTZ su tražili obrazloženje od upravnika Đuričića zašto njihova ostavka nije javno saopštena, na šta je on odgovorio da se nije bilo vremena i da se to ne čini na sceni.

Predsednik organizacionog odbora Boško Ničić prilikom jučerašnjeg obraćanja izvinio se novinarima koji su podneli ostavku, a to nije bilo javno saopšteno i rekao je da je nepravda prema glumcima Ateljea ispravljena tako što je organizacioni odbor odlučio da se "Brk" dodeli svim glumcima iz predstave (Vojislav Brajović, Dragan Nikolić, Andrija Milošević i Anđelika Simić).

Za razliku od publike, novinara i organizatora, na ovaj skandal mnogo opuštenije su reagovali glumci. Kako je posle završene predstave rekao Dragan Nikolić, ovome ne treba pridavati nikakav značaj.

Glumci na visini zadatka

- Nismo došli ovde da se takmičimo, već da prvi put odigramo predstavu u ovom gradu. Nismo došli ni da puštamo, niti da brijemo brkove, a i ne znam ko je u tom žiriju. Mnogo me je više uzbudilo to što sam pre početka predstave posle mnogo godina sa scene čuo glas mog prijatelja i kolege Zorana Radmilovića. Publika je predstavu prihvatila fenomenalno i to je jedino važno - kazao je Nikolić.

Voja Brajović je uz šarmantan osmeh rekao:
- Žao mi je što iza takve neprijatnosti stoji jedno takvo neuprljano ime kao što je Zoran Radmilović. Šta bi on rekao na sve ovo ne bih voleo da čujem. Nama je jedino krivo što su se ljudi uznemirili na ovom festivalu, a ako smo razočarali one koje je trebalo da razočaramo, onda mi je drago. Glumica Nada Blam, član stručnog žirija, ocenila je da ovakva odluka krnjeg novinarskog žirija namera da se manifestacija degradira.

S. M.


vesti po rubrikama

^kultura

Na 15. danima Zorana Radmilovića raspušten žiri novinara
Večeras na Bemusu Mocartova opera "Don Đovani"
W.A.S.P. "odradio" SKC
Indijka Kiran Desai dobitnica Man Buker nagrade