GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda 11. 10. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Vinogradari ne pamte bogatiju i kvalitetniju berbu od ovogodišnje

Dobro zrno za dobro vino

Porodica Zorana Cilića, koja se generacijama bavi proizvodnjom vina i rakije, i ove jeseni udružila je znanje s prirodom, pa će im podrumi biti puni sovinjona i lozovače

JAGODINA - Zoran Cilić, koji je 30 godina bio tehnički i tri godine direktor jagodinskog "Navipa", danas tehnički direktor Vinarije "Čoka", svaki sekund slobodnog vremena provodi na svom imanju u selu Međurečju, kod Jagodine. Na tri hektara nalaze se vinograd, voćnjak i proizvodni pogon na kome bi mu pozavideli podrumi mnogih firmi. Naša ekipa ga je posetila za vreme berbe grožđa.

- Od grožđa uzgajamo sovinjon blank, crni burgundac i hamburg za proizvodnju lozovače. Ove godine je bila dobra berba jer su i kvalitet i prinosi iznad očekivanja. Mogu slobodno da kažem da je u poslednjih deset godina ove rod bio najbolji. Nabrali smo oko četiri tone hamburga od koga ćemo isključivo proizvoditi lozovaču - kazao je Cilić.

Kako je radeći godinama u "Navipu", učestvujući na brojnim sajmovima i kao član Akademije vina u Sremskim Karlovcima stekao neophodno znanje, njemu nije teško da proizvede vrhunsko vino. U okviru firme "Meleagris", što na latinskom znači "ćuran", sa sinom Miloradom već petnaest godina proizvodi vino i rakiju, koja je dve godine bila apsolutni šampion novosadskog sajma za proizvodnju privatnih rakija.

- Ako imate dobro grožđe, ovladali ste tehnologijom i imate dobar sud za smeštaj vina, ono će biti kvalitetno. Za mene je vino, posle porodice, na drugom mestu. Ono mi je život, zanimanje, izvor prihoda i porodična tradicija. Moj pradeda Milija iz sela Selišta, kod Velike Drenove, imao je četiri hektara vinograda, a proizvodnjom vina i rakije bavili su se i moj deda Miodrag i otac Radivoje. Moj brat od strica Miroljub tehnički je direktor celog sistema "Navip" u Zemunu - priča Celić.

Njegov sin Milorad nesumnjivo će nastaviti porodičnu tradiciju. Pošto je studije tehnologije vina završio sa prosekom 9,67, trenutno je na doktorskim studijama pri Centru za multidisciplinarne studije i radi kao savetnik generalnog direktora plantaže "Podgorica". Nedavno je bio i član komisije za degustaciju vina u Bordou.

- Otac i ja planiramo da kupimo još tri do pet hektara zemlje da bismo na proleće podigli nov zasad vinograda. Celog života sam uz vinare i zavoleo sam to ne kao profesiju već kao način života. Najlepša je radost koju nosi svaka berba - kazao je Milorad.

Među petnaestak berača grožđa četvoro su bili tehnolozi.
- Ovo nam je šesta godina da se okupljamo. Najpre nas je vezala šljivovica, a kasnije smo počeli da učestvujemo i u berbi. U osnovi je druženje, ali, u svakom slučaju, uvek saznamo i nešto novo - rekla je Maja Milojević, tehnolog iz Kragujevca.

Z. Gligorijević (Sina)


vesti po rubrikama

^Šumadija i Pomoravlje

Vinogradari ne pamte bogatiju i kvalitetniju berbu od ovogodišnje
Odbornici vladajuće koalicije u Kruševcu bojkotovali lokalni parlament
Neprijatno iskustvo vozača kragujevačkog "Plavog taksija"
   


     


FastCounter by LinkExchange