GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda 11. 10. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

"Leb i sol", u originalnom sastavu, ponovo nastupa u Beogradu

Zvučimo isto kao i pre toliko godina

U okviru turneje povodom 30 godina postojanja, legendarna makedonska grupa najavila koncerte u Beogradu i Novom Sadu

Posle 14 godina legendrani "Leb i sol" ponovo, u originalnom sastavu, svira u Beogradu. Obeležavajući 30 godina postojanja, jedna od najuticajnijih grupa sa prostora bivše Jugoslavije, okupila se posle decenije pauze da bi održala turneju koja je počela koncertima u Bitolju i Ohridu, a u okviru koje će 19. i 20. novembra održati koncerte i u Beogradu.

- Pre dve godine verovao sam da ne možemo ponovo da se okupimo, ali veliki pritisak javnosti i želja ljudi da nas ponovo čuju, gde god da sam se pojavio, učinili su svoje. Nije bilo lako, ja sam se lično veoma teško odvojio od stavri na kojima sam u međuvremenu radio, ali čim smo se, u aprilu ove godine sastali, odmah smo se našli u svirci. Očekivao sam neki novi zvuk, ali mi ipak zvučimo isto i posle toliko godina - rekao je Boda Arsovski, bas gitarista "Leb i sola", na jučerašnjoj promociji koncerta.

Grupa je pred početak turneje uradila novu pesmu, obradu stare makedonske narodne pesme "Raspukla Šar-planina", za koju je urađen i spot, koji je juče premijerno prikazan u Centru "Sava".
- Uradili smo veoma zanimljivu novu stvar. Nismo koristili "recepte" koji su inače karakteristični za nas, ne bismo li izbegli da uradimo nešto što se od nas očekuje - kaže Vlatko Stefanovski gitarista i frontmen "Leb i sola"i dodao:

- Postoji trend okupljanja starih bendova. Možete da nas krivite ili ne zato što smo ga pratili, ali nije na odmet podsetiti se svih čarobnih trenutaka koje smo zajedno imali. Imali smo veoma kreativnu atmosferu, najpre u studiju, a posle i na koncertima - naglasio je on.

Prisećajući se početaka koji su vezani za Beograd, članovi grupe su izrazili nadu da će beogradska publika shvatiti šta je "Leb i sol", "fundamentalna grupa koja je svirala džez - rok - folk ritmove koji su interesantni za prostor Balkana". Oni su najavili dvoipo satni koncert, po ugledu na velike muzičke majstore, koji će biti svojevrstan best off.
- Na koncertu se vidi evolucija benda. Kako smo se kretali, čime smo sve bili inspirisani svih ovih godina, a bilo je tu svega, od panka, hard roka, pa do psihodelije - rekao je Stefanovski.

U okviru turneje povodom 30 godina postojanja "Leb i sol" će održati ukupno 14 koncerata do kraja godine, a nisu ni odbacili mogućnost da će nastaviti sa zajedničkim radom.
- Videćemo šta dalje. Sva četvorica radimo različite stvari i to se oseća, ali ima nekih novih ideja za zajednički rad. Znaćemo više posle turneje, sve zavisi kako ćemo se osećati - rekao je Boda Arsovski.

U Srbiji će "Leb i sol" održati koncert još i u Novom Sadu, 18. novembra, a karte za koncert u Centru "Sava" prodaju se po ceni od 1. 500, 1.700 i 1.900 dinara.

Ana Lađarević


vesti po rubrikama

^kultura

"Leb i sol", u originalnom sastavu, ponovo nastupa u Beogradu
Dobitnik Nobelove nagrade za književnost biće poznat sutra
Premijera filma "Mi nismo anđeli 3"