GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda 11. 10. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Milan Bogdanović (88) poslednji je obućar u Golupcu, a nema kome da prenese znanje

Šest dana obućar, sedmi ribolovac

Odavno u svojoj maloj radnji ne pravi opanke i cipele, već se bavi popravkom obuće od kože, gume i plastike

GOLUBAC - Poznati zvuk obućarskog čekića i šila u poslednjoj obućarskoj radnji vlasnika Milana Bogdanovića (88) u Golupcu vremenom polako jenjava. Deda Milan, iako je u poznim godinama, ne odvaja se od zanata koji mu je skoro sedam decenija hranio porodicu. Srećan je kada može još da pomogne sirotinji koja ne može da kupi nove cipele, a ujedno i tužan što nema učenike koji bi ga nasledili. Posla se jedino lati sin Milan posle rada u golubačkom Kamenolomu beogradskog PIM-a da pomogne da ne bi mušterija zamerila da kasni s popravkom.

- Obućarski zanat počeo sam učim u 13. godini, a jedno vreme radio sam u Požarevcu i Beogradu, gde sam se usavršavao za majstora za izradu kompletne cipele. Bilo je tada mnogo posla, radio sam u Beogradu kod tada poznatog obućara Petra Pikule, koji mi je plaćao mesečno 200 dinara, a hranu i boravak imao sam besplatnu - seća se deda Milan.

Daleke 1951. godine otvorio je radnju u Golupcu, koja se održala do današnjeg dana. Pošto je jedini obućar u ovom kraju, opština Golubac ga je oslobodila plaćanja lokalnih taksi i drugih obaveza.
- Ako neko radi brzo onda ne može da napravi dobru i trajnu cipelu. Potrebno je da čovek bude strpljiv, precizne ruke i da ima "klikera" da sve to smesti u jedan proizvod, a konačnu reč daće kupac. Jedno vreme dobro su išle kožne čizme koje su bile dosta tražene jer bila je takva moda. Imao sam na njima i dobru zaradu - dodaje Bogdanović.

ZA MAŠINOM I PO 12 SATI

- Kada je bilo posla, dnevno sam radio i po 12 sati da bi mogao da postignem i popravim sve ono što su mi građani doneli. Ako posao krene od rane zore i nema nekih problema, onda dnevno izbacim i po desetak pari obuće. Bila je tada i dobra zarada. Pošto se sada posao smanjio, svoje usluge na popravci svih vrsta cipela naplaćujem od 80 do 500 dinara po paru. Pomaže mi i sin kada dođe s posla jer sam u ovim godinama izgubio brzinu i preciznost. No, ipak je dobro jer volim svoj posao i dokle sam živ, biću ovde u radnji za svojim radnim stolom i družiti se sa mušterijama. Najdraže mi je kada je vlasnik cipela zadovoljan s mojim uslugama i ne pita za cenu - kazao je deda Milan.

U svojoj radnji deda Milan provodi desetak sati. Mada je posla sve manje, ipak ima onih koji redovno koriste deda Milanove usluge. Neko dođe da zakrpi čizme, neko da udari novi đon, a ima i onih koji dolaze da im zakrpi i zalepi patike. Ovaj poznati i omiljeni zanatlija kod građana Golupca sa setom priča o prohujalim vremenima, o zanatu koji mnogo voli. Danima i noćima stvarao je oblikujući razne vrste cipela, sandala i čizama.

Dugogodišnja ljubav prema obućarskom zanatu je jača od svega, pa deda Milan, iako ne može, smogne snage da nešto uradi, napravi i pomogne ljudima. Uradi i po neku više cipelu koja čekajući kupca krasi vitrine u njegovoj radnji. U prvi mah čovek se nađe u nedoumici čim otvori vrata. Sobica, betonski pod... Za oniskom tezgom, prepunom raznih ekserčića i obućarskog alata, sedi čovek s kačketom na glavi i iglom i šilom u rukama, nagnut nad čizmom.

To je Milan Bogdanović, obućar, ali i poznati pecaroš. Ne može proći nedelja a da on ne ode na Dunav. Iskusna ruka nikad ne omane. Ovog leta, na primer, Milan je od jula do avgusta upecao 50 kilograma ribe. Naravno, to je uslov u dane odmora, nedeljom. Šest dana on provodi sa šilom i iglom u ruci, a sedmi dan je na reci.

Lj. Nastasijević (Sina)


vesti po rubrikama

^Istočna i južna Srbija

Milan Bogdanović (88) poslednji je obućar u Golupcu, a nema kome da prenese znanje
Previranja među pripadnicima romske nacionalnosti
Oskrnavljen grob u crkvenoj porti u Jelašnici
   


     


FastCounter by LinkExchange