GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda 11. 10. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Sve više nezgoda u vozilima javnog gradskog prevoza

Žena ispala iz autobusa

Povređeni građani, po zakonu, imaju pravo na naknadu štete jer je svaki putnik u javnom prevozu osiguran

Milijana Jelisavčić povređena je juče kada je oko 12 sati ispala iz autobusa sa linije 65 u Ulici Narodnih heroja u Novom Beogradu. Putnica je pala dok je na stanici pokušala da izađe iz autobusa. Vozač je pre vremena zatvorio vrata i osamdesettrogodišnjoj starici tom prilikom priklještio nogu, posle čega se ona saplela i pala.

Ovakve nezgode, nažalost, sve su češća pojava u vozilima gradskog prevoza. Starije osobe najčešće su "žrtve" nesmotrenih vozača, padaju pri ulasku ili izlasku, ali i u vozilima, usled naglog kočenja. Međutim, zamerke na nepažljivu vožnju imaju i ostali putnici.

- Pre nekoliko dana, vozač autobusa 31 vozio je pet minuta dok su meni ruka i noga bile priklješte vratima. Uz pomoć ostalih putnika, uspela sam da se uvučem u autobus, inače bi me vozač tako priklještenu vozio sve do naredne stanice, gde, kako kaže, jedino sme da otvori vrata. Na svu sreću, prošla sam s lakšim povredama kolena, ali ne smem ni da pomislim šta je sve moglo da mi se dogodi - požalila se čitateljka Ivana Zdravković.

Povređeni putnici, po zakonu, imaju pravo na naknadu štete jer je svaki putnik u javnom prevozu osiguran, tako da mu se nadoknađuje šteta za pretrpljene povrede. Gradsko saobraćajno preduzeće "Beograd" ima ugovor o osiguranju s kompanijom "Dunav osiguranje", gde putnici koji su povređeni mogu da naplate odštetu.

- Nisam upoznat s jučerašnjom nezgodom, ali će slučaj biti ispitan. Potom će, ako se utvrdi krivica vozača, biti preduzete neophodne mere. Ukoliko dođe do nezgode, potrebno je, pre svega, proveriti žalbe građana, a neki od načina su suočavanje vozača i putnika, saslušavanje svedoka - kaže Slaven Tica, direktor GSP "Beograd".

Naknada štete za povrede koje su zadobijene prilikom vožnje sredstvima javnog prevoza reguliše se Zakonom o osiguranju imovine i lica u kojem se kaže:

"Korisnik osiguranja, kada nastane nezgoda koja je u vezi s putovanjem i upotrebom prevoznog sredstva, ima pravo na osiguranu sumu za slučaj smrti ako je usled nezgode nastupila smrt osiguranika; procenat od osigurane sume koji odgovara procentu invaliditeta, ako je usled nezgode kod osiguranika nastupio invaliditet; naknadu troškova lečenja koje osiguranik sam plati i koji ne padaju na teret zdravstvenog osiguranja, a nastali su kao posledica nezgode, kao i naknadu za gubitak zarade usled privremene sprečenosti za rad".

B. R. - D. M. S.


vesti po rubrikama

^Beograd

Žena ispala iz autobusa
Čitaoci izabrali najboljeg i najgoreg gradskog funkcionera
Uskoro počinju radovi na izradi kolektora "Interceptor"
Virusi "napunili" čekaonice beogradskih domova zdravlja
Otvorena izložba fotografija časopisa National geographic
 


     


FastCounter by LinkExchange