GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 09. 10. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Opozicija u dilemi uoči sutrašnje sednice skupštine

Koliko je Dinkić obećao?

Kruševačka skupština, na zahtev demokrata i radikala, raspravljaće o predlogu za rekonstrukciju i proširenju fabrike vode u Majdevu, za šta je vlada odobrila 4,8 miliona, a čelnici opštine tvrde da je reč o milion evra

KRUŠEVAC - Na zahtev odbornika DS-a i SRS-a, Branislava Brkić, predsednik kruševačkog parlamenta, zakazala je za sutra sednicu lokalnog parlamenta na kojoj će se raspravljati o predlogu odluke o rekonstrukciji i proširenju postrojenja za preradu vode u Majdevu, na bazi sredstava Nacionalnog investicionog plana. Zahtev za vanredno zasedanje opozicija temelji na tvrdnji da je ministar Mlađan Dinkić prilikom zasedanja vlade u Kruševcu za ovaj poduhvat obećao 4,8 miliona evra, dok rukovodstvo opštine, na čelu sa predsednikom Draganom Azdejkovićem, i podaci NIP-a pokazuju da je reč o milion evra. Ovo je među opozicionim odbornicima unelo "zabunu" pa pitaju šta je stvarno ministar Dinkić obećao?

MILIONI ZA VODU

Kad se saberu računi, ispada da će Kruševac, pored milion evra za vodosnabdevanje, dobiti još 500.000 evra donacija od vlade za građevinske radove. Kada je vlada zasedala u Kruševcu, rečeno je da "opština može da se zaduži 3,8 miliona evra, a sve ostalo daće država". Po toj logici išlo se u donošenje odluke zaduženja po osnovu francuskog kredita, a kako stvari sada stoje, projekat se radi i do kraja oktobra ili početkom novembra očekuje se ponuda francuske firme "Veoli".

Odbornici DS-a i SRS-a tražili su da se na dnevni red stavi predlog zaključka da se od Republičke vlade traži revizija odobrenog novca iz Nacionalnog investicionog plana jer bi Kruševcu, prema broju stanovnika, trebalo da pripadne 28, a ne 9,2 miliona evra. Ovaj zahtev nije uvršten u dnevni red, uz obrazloženje Branislave Brkić da "zaključkom mi ne možemo da naložimo vladi da promeni neku svoju odluku, jer mi smo pravnim aktima ovlašćeni da joj upućujemo inicijative i to lokalni parlament može da izglasa". Prema njenom mišljenju, ovakav zahtev bio bi i rizičan, pa bi se moglo dogoditi da se ostane i bez 9,2 miliona evra, ako se ima u vidu da je skupštinska procedura o rebalansu budžeta već završena.

- Srbija ima 6,5 miliona stanovnika, a ima i 1,3 milijarde evra, što je 200 evra po stanovniku. Opština Kruševac ima 140.000 stanovnika. Koliko je to novca, devet ili 28 miliona? Novi Sad sa 200.000 stanovnika dobio je 40, a Leskovac sa 150.000 stanovnika 30 miliona evra. Predsednik opštine mora da se bori da dobijemo taj novac. To traže odbornici - kazao je lider kruševačkih demokrata Miodrag Đidić.

- Oko vodosnabdevanja postoji projekat i onda Azdejković kaže - dovoljno je milion evra iz Nacionalnog investicionog plana. Kako misli, kada projekat vredi 7,8 miliona i kada je Dinkić obećao 4,8 miliona evra. On je to javno rekao, a sada je dovoljan jedan! Mi tražimo, u ime građana Kruševca, da nam se da ono što nam pripada - dodao je Đidić.

Prema objašnjenju predsednika opštine Dragana Azdejkovića, u Nacionalnom investicionom planu za proširenje Fabrike vode u Majdevu odvojeno je milion evra i to je prošlo kroz rebalans budžeta.

- Dinkić je rekao da će glavna izdvajanja biti za infrastrukturu i proširenje Fabrike vode, gde je bitno učešće sredstava Nacionalnog investicionog plana, ali i lokalne samouprave - rekao je Dragan Azdejković.

Tekst i foto: R. Barjaktarević


vesti po rubrikama

^Šumadija i Pomoravlje

Nesvakidašnje slavlje u restoranu Crvenog krsta u Kragujevcu
Opozicija u dilemi uoči sutrašnje sednice skupštine
Radnici preduzeća "Azma" posle sedam dana štrajka
   


     


FastCounter by LinkExchange