GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 09. 10. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Uprava niškog Kazneno-popravnog zavoda ukinula povlastice zatvorenicima

Pobunjenici bez posete i paketa

Izvor Glasa iz KPZ Niš kaže da su povlastice ukinute kako bi protest bio što pre završen, jer se osuđenici hrane iz paketa koje su ranije dobili i zbog toga ne napuštaju paviljone

NIŠ - Osuđenici u Kazneno-popravnom zavodu u Nišu, gde već četiri dana traje pobuna zbog njihovog zahteva da se Zakon o amnestiji hitno usvoji, te da njome budu obuhvaćeni svi zatvorenici, neće moći da primaju pakete niti posete do okončanja protesta. Juče su se ispred ove ustanove okupili rođaci osuđenika koji su uzaludno pokušavali da uđu u zatvor i dostave im pakete. Oni su bili revoltirani odlukom zatvorskih vlasti za koju su saznali tek kada su pokušali da uđu u Kazneno-popravni zavod.

- Meni je muž u zatvoru. Ne znam šta se sa njim dešava. Čula sam na televiziji da je u toku pobuna. Veoma sam zabrinuta zbog toga i jedva sam čekala dan za posetu kako bih ga videla. Sada čujem da su posete zabranjene, a niko iz zatvora nam ne saopštava šta se tamo dešava - kaže supruga jednog od osuđenika.

Gladan do Ustava
Jedan čovek iz Prokuplja psujući je vraćao u vozilo paket koji je uzaludno pokušao da dostavi jednom osuđeniku.
- Rekli su mi da ne mogu da vidim sina i dam mu paket dok se ne usvoji Ustav. Pa kakve to veze ima sa mojim sinom. Tamo je hrana nikakva i stalno mu donosim pakete, zar sad treba da crkne gladan dok ne donesu Ustav. Saopšteno mi je da su zabranjene i posete, a da paket mogu da uputim poštom. Pa kako da šaljem paket poštom, kad je u njemu kvarljiva roba. Uprava je trebala da obavesti rodbinu zatvorenika o zabrani poseta, jer mnogo ljudi ovde dolazi izdaleka, a danas su džabe došli - kaže jedan od zabrinutih roditelja čiji sin izdržava petnaestomesečnu zatvorsku kaznu u niškom KPZ.

PETICIJA SA HILJADU POTPISA

Više od hiljadu zatvorenika srpskih zatvora potpisalo je peticiju kojom traže da amnestija obuhvati sve osuđenike, pa i one osuđene za najteža krivična dela, kao i da kazne budu smanjene za najmanje trećinu. Peticija je upućena Skupštini Srbije, predsedniku Republike i Ministarstvu pravde.

PROTEST I U VALJEVSKOM ZATVORU

Štićenici Kazneno-popravnog zavoda za maloletnike u Valjevu danas će se pridružiti mirnih protestima u zatvorima Srbije, potvrdio je izvor iz uprave te ustanove, a prenosi Beta. Taj izvor kaže da će štićenici prekinuti svoje redovne aktivnosti, ali da neće započinjati štrajk glađu. U valjevskom KPZ, jedinstvenoj ustanovi te vrste u Srbiji, kaznu zatvora do 10 godina trenutno izdržava oko 200 mladića, koji bi prema predlogu Zakona o amnestiji takođe sticali pravo da im se kazna smanji za četvrtinu. Uz njih, u Okružnom zatvoru je dvadesetak osuđenih na pravosnažne zatvorske kazne do godinu dana sa područja okružnih sudova iz Valjeva i Užica, koji takođe čekaju amnestiju, dok se njih tridesetak u pritvoru Okružnog zatvora bez izrečenih pravosnažnih presuda ne mogu nadati toj zakonskoj povlastici.

Porodica jednog osuđenika iz Sokobanje strahuje za njegovu bezbednost jer se plaši da bi pobuna mogla da izmakne kontroli.

- Došli smo da vidimo šta se dešava jer smo iz medija čuli da je u toku pobuna. Veoma sam zabrinut za svoga sina. Nije me umirila informacija da je reč o mirnom protestu. U zatvoru miran protest začas može da se pretvori u nešto sasvim drugo. Gde je pendrek - ne može biti mirno. Strahujem za bezbednost svoga sina jer nemam nikakvu informaciju šta se tamo dešava. Očekivao sam da ću ga videti i da će mi on reći u čemu je stvar, ali mi nisu dozvolili ulaz - priča jedan zabrinuti otac.

Prvi put zvanično su se oglasili i osuđenici dopisom upućenim niškim medijima, Ministarstvu pravde i Skupštini.

Politički marketing
- Zahtevamo hitno zakazivanje vanredne sednice republičke Skupštine na kojoj će biti donet Zakon o amnestiji kojim će biti obuhvaćeni svi osuđenici. Smatramo da je prolongiranje datuma donošenja ovog akta politički trik u cilju marketinga pojedinih političkih partija povodom predstojećih izbora - navodi se u dopisu zatvorenika.

Takođe, oni zahtevaju da lideri mirnog protesta ne snose nikakve sankcije, odnosno da ne budu pretučeni, izolovani ili premešteni u druge zatvore. Osuđenici naglašavaju da je reč o mirnom protestu koji se sastoji u odbijanju hrane i lekova te da nemaju nikakve zamerke na ponašanje uprave i službe obezbeđenja. Međutim, oni negiraju informaciju da ih je posetio direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dragoljub Lončarević.

Kako se navodi u njihovom dopisu, mirni protest sprovodi se u celom zatvorenom delu KPZ i trajaće sve do usvajanja njihovih zahteva.

Izvor Glasa iz KPZ potvrdio je da su osuđenicima ukinute povlastice i da će ova zabrana trajati do kraja pobune.

- Tačno je da oni ne napuštaju paviljone, ali ne gladuju jer su prikupili pakete koje su ranije dobili i njima se hrane. Zato će im biti zabranjeno da primaju nove pakete sa hranom, kako bi okončali pobunu - rečeno je novinaru Glasa.

D. Kocić (Sina)


vesti po rubrikama

^hronika

Nevena Teokarović, naslednik poznate porodice industrijalaca
Počela istraga o zločinima mudžahedina nad Srbima
Ubijen bugarski narko-bos povezan sa srpskom mafijom
Uprava niškog Kazneno-popravnog zavoda ukinula povlastice zatvorenicima
Nova presuda optuženima za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana
Razneo komšiji ruku iz lovačke puške
Milorad Cvijović prebačen iz Urgentnog centra u ćeliju
Deda ubio ljubavnicu
Uhapšen osumnjičeni za ubistvo u Seleušu