GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 09. 10. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Milan Stijačić, predsednik "Nacionalne berze" reaguje na optužbe Ministarstva privrede

Bez evidentiranja nema akcija

BEOGRAD - Milan Stijačić, predsednik udruženja "Nacionalna berza", koje evidentira građane sa pravom na besplatne akcije, reagovao je juče na optužbe Ministarstva za privredu, koje je osporilo korist koju građani imaju od članstva u tom udruženju.

- Jako nam smeta to što nas nazivaju prevarantima i što su nas ocrnili na najgori način, iako poslujemo u skladu sa zakonom o privatizaciji. Kako mi to poslujemo prevarantski kada plaćamo i poreze i doprinose? Zašto im smeta udruživanje građana sada, a nije im smetalo kada su sami pravili udruženja i pozivali građane na jedinstvo. Mi nismo i nikada nećemo biti politička organizacija i ne treba da misle da smo im mi suprotstavljeni. "Nacionalna berza" radi samo ono što je država trebalo da počne da radi još 2001, a ne radi - rekao je Stijačić tokom posete Glasu.

Prema njegovim rečima "država će morati da prihvati spisak udruženja, a to što neko u ministarstvu tvrdi suprotno, ne znači da njegove reči moraju da budu istinite".

- Zašto su nam dali da radimo ako neće hteti da prihvate naš spisak? U ministarstvu kažu da će svi punoletni građani koji do sada nisu dobili akcije imati pravo da ih besplatno dobiju. To i mi tvrdimo, ali na osnovu čega će država isplaćivati te akcije? Kako će znati ko je već dobio akcije, a ko ne? Za to je potrebna evidencija, a oni neka objasne na osnovu čega će deliti akcije. Ministarstvo kaže da ne može da nam zabrani rad, mi ćemo im pomoći savetom. Počnite da radite vaš posao, počnite da pravite evidenciju građana koji imaju pravo na besplatne akcije i mi ćemo ostati bez posla. Počnite da radite svoj posao i mi ćemo prestati da poslujemo - kaže Stijačić, koji tvrdi da vlast "obmanjuje građane, jer ne pravi spiskove za podelu akcija iz prostog razloga jer čekaju da ih bude manje".

Na tvrdnje ministarstva da će pravo na akcije imati samo građani koji u trenutku podele budu živi, a da naslednici onih koji ne dočekaju podelu ne mogu da naslede pravo na akcije, Stijačić se "zahvaljuje ministarstvu što je prvi put javno reklo i priznalo na koji način obmanjuje građane". On tvrdi da je zbog nevođenja evidencije od 2001. godine bez akcija ostalo 400.000 građana koji su u međuvremenu preminuli i da će ih još oko 200.000 ostati do trenutka podele akcija. Upravo iz razloga nepravljenja evidencija građana koji imaju pravo na besplatne akcije.

- Obespravili su 400.000 ljudi od 2001. jer ih nisu evidentirali. Zato im i smeta naša članarina (jer nemaju šta da kažu, niti mogu da objasne zašto nisu počeli da prave registar). To je nekorektno prema nama - kaže Stijačić, pozivajući državu da donese zakon o nasleđivanju prava na besplatne akcije uz obećanje da će "udruženje prestati sa radom ukoliko se takav zakon izglasa jer će on garantovati da niko neće biti prevaren".

On tvrdi da pojedinci iz vlasti "takvim ponašanjem ništa ne postižu" osim što proizvode revolt kod građana i "takvim svojim stavovima u stvari navode građane na udruživanje zbog ostvarivanja svojih prava".

- Zašto ministarstvo nikada nije pozvalo udruženja na razgovor pa da pred javnošću svi iznesu svoje argumente? Zašto kažu da neće da prihvate naše spiskove? Šta pokušavaju? Šta čekaju? Koliko njih treba još da umre pa da oni budu zadovoljni? Da li neevidentiranjem građana ostaje više novca njima, koji nije njihov, i gde će sa tim parama. Možda je to cilj - zaključuje Stijačić, poručujući da građani "ne moraju da se evidentiraju u udruženju 'Nacionalna berza'", ali da se "obavezno evidentiraju bilo gde i, da je malo sreće i razumevanja, to bi uradili u državnom registru".

A. D. M.


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Direkcija za imovinu razmatra dodelu prostora fakultetima
Igra osnovna aktivnost tokom pripreme za polazak u školu
Veliki broj obolelih od malignih oboljenja
Osnivač, akcionari i predsednik NO Železničke zadruge podnose danas tužbu
Osveštana obnovljena
Najviše trgovano akcijama "Toze Markovića" i "IGK Poleta"
Trinaest kompanija hoće RTB Bor
Domaćoj naftnoj industriji strane kompanije ponudile posao
Milan Stijačić, predsednik "Nacionalne berze" reaguje na optužbe Ministarstva privrede