GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 09. 10. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Domaćoj naftnoj industriji strane kompanije ponudile posao

Srbiji nafta iz Angole

Savetnik za privatizaciju NIS-a preporučio je da se izbegava ulaganje u koncesije, a menadžment tvrdi da će one sigurno povećati vrednost firme

BEOGRAD - Čelnici Naftne industrije Srbije pokušaće u narednim danima da ubede Vladu Srbije, ali i privatizacionog savetnika konzorcijum Meril Linč - Rajfajzen da dozvoli ovoj kompaniji kupovinu koncesije za eksploataciju sirove nafte u Angoli. Strane kompanije ponudile su NIS-u da uloži oko 50 miliona dolara kako bi od 2010. godine dobijao godišnje po 150.000 tona nafte što bi mu donelo zaradu od nekoliko stotina miliona dolara, ali i povećalo vrednost pred privatizaciju.

Problem je u tome što je savetnički dvojac u Strategiji privatizacije NIS-a rekao da treba izbegavati ulaganje u koncesije, ali argument na strani NIS-a biće činjenica da se ovom investicijom gotovo sigurno povećava vrednost kompanije. Gotovo sve strane kompanije kada kupuju neku firmu obavezno se raspituju za zalihe sirove nafte koje ona ima jer se po tome meri njena vrednost i jačina.

APETROBAS - LIDER NA MORU

Mihajlović kaže da se polje za eksploataciju nalazi na moru i da je veoma izgledno i uz to već imamo pozitivna iskustva sa Angolom. "Početna istraživanja na ovom polju već su obavljena, a bitno je i da su kompanije na ovom poslu veoma sposobne. Petrobas je vodeća svetska firma za eksploataciju na moru. Mi nećemo direktno obavljati eksploataciju već će to raditi strane kompanije", naveo je Mihajlović.

NIS sada proizvodi nešto više od 700.000 tona sirove nafte na bušotinama u Vojvodini ali i na koncesijama u Angoli što zadovoljava oko četvrtinu domaćih potreba. U zemlji je prošle godine proizvedeno oko 650.000 tona, a u Angoli oko 70.000 tona sirove nafte. Ponuda u Angoli došla je od velikih svetskih kompanija kao što su brazilski Petrobas i angolski Sonangol, koje bi bile glavni nosioci posla. Igor Korać, izvršni direktor NIS Naftagasa, ogranka NIS-a za proizvodnju nafte i gasa, kaže da im je ponuđeno da učestvuju sa 2,5 odsto u celoj koncesiji.

- Reč je o veoma povoljnoj ponudi. Naime, ulaganja bi iznosila oko pedesetak miliona dolara, a dobili bi naftu vrednu više od 750 miliona dolara. Ako počnemo ove godine sa ulaganjem, prvu naftu dobićemo 2010. godine, a zaradu ćemo imati već 2011. godine. Osim finansijskog dobitka bitno je i da ćemo za skoro petinu povećati domaću proizvodnju i spasti se uvoza - objašnjava prvi čovek Naftagasa i dodaje da je predlog o ulaganju u Angoli prošao Upravni odbor, a sada se očekuje odluka Skupštine akcionara. Problemi bi mogli da se pojave na Skupštini, koja se održava u sredu 11. oktobra, gde država ima svoje predstavnike. Prava "borba" biće sa savetnikom.

Đorđe Mihajlović, direktor za razvoj i investicije NIS-a, kaže da je strateški cilj ove kompanije povećanje sopstvene proizvodnje nafte, a to se može postići koncesijama. "Prvi rezultati proračuna o isplativosti ove koncesije su dobri i verovatno tu neće biti dileme. Preostaje da ubedimo Skupštinu akcionara ali i privatizacionog savetnika da će ova investicija podići vrednost NIS-a. Poznato je da je savetnik predložio da ne ulazimo u koncesije", naveo je Mihajlović.

Ishod bi, prema njegovim rečima, trebalo da bude poznat krajem oktobra jer rok koji su nam dale strane kompanije da odgovorimo ističe početkom novembra. Mihajlović dodaje da i ako propadne ova prilika biće drugih. NIS neće odustati, ističe on, od ulaska u koncesije i kada dođe novi vlasnik.

V. Spasić


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Direkcija za imovinu razmatra dodelu prostora fakultetima
Igra osnovna aktivnost tokom pripreme za polazak u školu
Veliki broj obolelih od malignih oboljenja
Osnivač, akcionari i predsednik NO Železničke zadruge podnose danas tužbu
Osveštana obnovljena
Najviše trgovano akcijama "Toze Markovića" i "IGK Poleta"
Trinaest kompanija hoće RTB Bor
Domaćoj naftnoj industriji strane kompanije ponudile posao
Milan Stijačić, predsednik "Nacionalne berze" reaguje na optužbe Ministarstva privrede