GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 09. 10. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Osveštana obnovljena

Saborna crkva SPC u Nišu

NIŠ - Niški Saborni hram, koji je rekonstruisan posle požara oktobra 2001. godine, osveštali su juče episkopi Srpske pravoslavne crkve. Iako je bio najavljen dolazak patrijarha Pavla, on ipak nije prisustvovao osveštavanju crkve, ali su ovaj čin, uprkos jakoj kiši, ispratili mnogobrojne Nišlije i čelnici gradske vlade.

Na predlog patrijarha Pavla, ordenom Svetog Save prvog reda odlikovana je Prizrenska bogoslovija, koja je 1999. godine izmeštena u Niš, a čije su prostorije osveštane prethodnog dana. Donatorima su dodeljeni ordeni svetog cara Konstantina, a među dobitnicima su gradonačelnik Smiljko Kostić, Komanda kopnenih snaga Vojske Srbije, Vlada Srbije, Skupština grada, JKP "Medijana" i drugi.

- Obnovom ovog hrama zalečena je velika rana nastala od požara pre pet godina. Zahvaljujući donatorima i vernicima, mi smo hram obnovili u istom obliku kakav je bio pre požara, ali nikada nećemo obnoviti dragoceni ikonostas i freske koje su stradale u požaru. Baš kao u vremenima kada je Saborni hram građen, dok je srpski narod bio pritisnut turskom vlašću i neslobodom, narod je i ovom prilikom pomogao da obnovimo hram i doživimo dan njegovog osveštanja - rekao je vladika niški Irinej.

U obnovu Saborne crkve, koja je trajala tri godine, uloženo je više od milion evra. Najveći deo sredstava uložili su kompanija "Filip Moris", bivša državna zajednica i grad Niš, a dobar deo priloga za rekonstrukciju hrama obezbeđen je prilozima vernika iz zemlje i inostranstva.

Rekonstruisana zgrada identična je onoj izgoreloj u požaru, ali je izgrađena od materijala koji su otporniji na vatru. Crkva je u potpunosti obnovljena, osim uništenog ikonostasa, koji je bio rad poznatih srpskih slikara devetnaestog veka. Mada istraga nije utvrdila uzrok požara, vladika Irinej izjavio je ranije da je on izazvan nepažnjom prilikom radova na crkvi.

Vladika niški Irinej ranije je najavio i prisustvo premijera Koštunice, ali se na ceremoniji niko iz republičke vlade, osim ministra vera Milana Radulovića, nije pojavio, pa i predsednik Srbije Boris Tadić.

M. C.


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Direkcija za imovinu razmatra dodelu prostora fakultetima
Igra osnovna aktivnost tokom pripreme za polazak u školu
Veliki broj obolelih od malignih oboljenja
Osnivač, akcionari i predsednik NO Železničke zadruge podnose danas tužbu
Osveštana obnovljena
Najviše trgovano akcijama "Toze Markovića" i "IGK Poleta"
Trinaest kompanija hoće RTB Bor
Domaćoj naftnoj industriji strane kompanije ponudile posao
Milan Stijačić, predsednik "Nacionalne berze" reaguje na optužbe Ministarstva privrede