GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 09. 10. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Osnivač, akcionari i predsednik NO Železničke zadruge podnose danas tužbu

Sami sebi dodelili hotel?!

Upravni odbor zadruge, a par sati posle njih i Skupština UTP "Slavija", doneli nezakonitu odluku o povećanju osnovnog kapitala ulozima novih članova, piše u tužbi

BEOGRAD - Osnivač, akcionari i predsednik nadzornog odbora Železničko-kreditne zadruge danas će podneti tužbu Trgovinskom sudu u Beogradu zbog pokušaja nezakonite preregistracije Ugostiteljskog turističkog preduzeća "Slavija" iz Vrnjačke banje. Kako tvrdi grupa akcionara ove zadruge i organi upravljanja hotela, UO zadruge i Skupština UTP "Slavija" pokušavaju sami sebi da poklone hotel.

- Pokušavaju da objekat izuzmu iz kapitala Železničke zadruge, pa su doneli nezakonitu odluku da samo oni mogu da budu akcionari hotela čija je procenjena vrednost 2,8 miliona evra, a kako se privatizacija završava 2007. godine, njih tridesetak će međusobno podeliti novac od prodaje - kaže jedan od tužioca koji zasada ne želi da mu pominjemo ime.

U tužbi koja je dostavljena Glasu, objašnjava se kako je Železnička zadruga osnovala "Slaviju", gde je pored novčanog, osnivačkog kapitala unet i hotel.

- Na taj način predmetna nepokretnost je postala vlasništvo privrednog društva "Slavija", ali indirektno, a s obzirom na to da zadruga ima 100 odsto udela, zadruga je vlasnik objekta - piše u tužbi u čiji prilog je dostavljeno i obilje dokaza, između ostalog i izvod iz Agencije za privredne registre, podaci o osnivaču društva, brojevi žiro-računa...

Na predlog direktora i UO Zadruge, Skupština je na sednici 17. juna donela odluku o isknjižavanju "Slavije" iz poslovnih knjiga zadruge i njenoj reorganizaciji u akcionarsko društvo. Ali i da se procenjena vrednost hotela konvertuje u akcionarski kapital raspodeljen na sve akcionare upisane u Centralni registar.

Međutim, kako upozoravaju u tužbi, 29. septembra Upravni odbor zadruge, a par sati posle njih i Skupština UTP "Slavija" donose nezakonitu odluku o povećanju osnovnog kapitala "Slavije" ulozima novih članova. Oni ograničavaju broj članova, tako da pravo učešća od po hiljadu evra imaju samo članovi Skupštine prisutni na toj sednici i direktor UTP i Zadruge.

- Pravljenjem spiska onih koji mogu uplatiti osnivački kapital povređena su prava ostalih akcionara kojima je uskraćeno pravo uplate jer oni kojima je mogućnost uplate data novac uplaćuju za svoje ime i za svoj račun - navodi se u tužbi. Dalje piše da je netačno prikazana uplata za osnivanje d.o.o. od 25.000 evra, a da je poznato da je potrebni kapital za osnivanje ovakvog vida društva 500 evra. Oni od suda traže da utvrdi da je registracija UTP "Slavija" na osnovu ovih nezakonitih odluka ništavna i da izvrši beleženje spora u Agenciji za privredne registre.

Jedan od članova Skupštine i član Upravnog odbora hotela "Slavija" Radislav Petrović rekao je da nema nikakve veze sa ovom pričom i da pozovemo direktora hotela Tomislava Vlajkovića. Međutim, njegov mobilni telefon je juče bio nedostupan.

M. L.


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Direkcija za imovinu razmatra dodelu prostora fakultetima
Igra osnovna aktivnost tokom pripreme za polazak u školu
Veliki broj obolelih od malignih oboljenja
Osnivač, akcionari i predsednik NO Železničke zadruge podnose danas tužbu
Osveštana obnovljena
Najviše trgovano akcijama "Toze Markovića" i "IGK Poleta"
Trinaest kompanija hoće RTB Bor
Domaćoj naftnoj industriji strane kompanije ponudile posao
Milan Stijačić, predsednik "Nacionalne berze" reaguje na optužbe Ministarstva privrede