GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 09. 10. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Veliki broj obolelih od malignih oboljenja

PIROT - U Pirotskom okrugu je od početka godine otkriveno šest karcinoma pluća, 12 maligniteta dojke i 28 karcinoma debelog creva kod pacijenata, izjavio je juče zdravstveni inspektor za Pirotski okrug Vidojko Jenačković.

- U poslednjih desetak godina na svakih 300 pregledanih pacijentkinja u Dispanzeru za žene otkriven jedan karcinom - rekao je Jenačković pozivajući se na podatke Onkološkog dispanzera pirotske bolnice. On je dodao da su podaci o broju obolelih od raka debelog creva poražavajući.

- Prema podacima Instituta za onkologiju, u poslednjih petnaestak godina Pirotski okrug spada u okruge s najvećim brojem obolelih od ovog karcinoma. Naš okrug se trenutno nalazi na drugom mestu po stopi oboljenja od karcinoma debelog creva - rekao je Jenačković.

U cilju ranog otkrivanja ovog oboljenja, pretprošle godine je u Zdravstvenom centru Pirot kupljen kolonoskop, a lekari su obučeni za rad s tim aparatom. Prošle godine je Dispanzer za žene organizovao sistematski pregled žena zaposlenih u Industriji odeće "Prvi maj", kome je podvrgnuto 1.400 radnica. Jenačković je naveo da su na tom pregledu dijagnostikovana tri karcinoma u početnoj fazi, koji su uspešno otklonjeni, dok je kod jedne radnice otkriven karcinom u poodmakloj fazi.

- Tu je bitka za ljudski život izgubljena - rekao je on.
U Dispanzeru za žene ove godine je pregledano 600 radnica Industrije gumenih proizvoda "Tigar", a prvi podaci pokazuju da nije otkriven nijedan malignitet.
- S načelnicom Dispanzera za žene dogovorili smo se da i ubuduće nastavimo sa organizovanim sistematskim pregledima i počnemo sa organizovanim pregledima žena po mesnim zajednicama - rekao je Jenačković.


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Direkcija za imovinu razmatra dodelu prostora fakultetima
Igra osnovna aktivnost tokom pripreme za polazak u školu
Veliki broj obolelih od malignih oboljenja
Osnivač, akcionari i predsednik NO Železničke zadruge podnose danas tužbu
Osveštana obnovljena
Najviše trgovano akcijama "Toze Markovića" i "IGK Poleta"
Trinaest kompanija hoće RTB Bor
Domaćoj naftnoj industriji strane kompanije ponudile posao
Milan Stijačić, predsednik "Nacionalne berze" reaguje na optužbe Ministarstva privrede