GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 09. 10. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Igra osnovna aktivnost tokom pripreme za polazak u školu

Vežbe umesto čitanja i pisanja

BEOGRAD - Igra i kreativne aktivnosti biće osnovni "oblici rada" dece, koja od ove godine prvi put pohađaju program pripreme za polazak u osnovnu školu, izjavila je Tanjugu pomoćnica ministra prosvete i sporta Milka Andrić. Nacionalni prosvetni savet usvojio je ove sedmice Osnove programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja, koji se sprovodi u dečjim vrtićima i osnovnim školama, kao deo obaveznog devetogodišnjeg obrazovanja, podsetila je ona.

- Tokom programa, nema učenja, čitanja i pisanja, ali se deca sveobuhvatno pripremaju za tu osnovnu civilizacijsku vrednost, kroz audio-vežbe, vežbe motorike, usvajanje elementarnih matematičkih pojmova - rekla je Andrićeva dodavši da deca ne treba program da shvate kao školu, već kao pripremu za nju.

Mališani će imati i program za likovno vaspitanje u suštini dosta bogat program, u okviru kog će vaspitač odrediti ono što smatra najcelishodnijim za grupu s kojom radi. To je ranije učitelj u prvom razredu morao da radi na više od 20 časova, a sada te časove može preraspodeliti na učenje dece da čitaju i pišu i vežbaju.

Program pripreme za školu donose vrtići i osnovne škole, neki od njih već su krenuli u realizaciju, ali je ipak većina ustanova, kojima je data mogućnost da same procene kad su spremne za realizaciju programa, čekala usvajanje njegovih osnova.

- Poželjno je da se program završi do kraja maja zbog upisa u prvi razred - istakla je pomoćnica ministra prosvete podsećajući da program traje najmanje šest meseci, po četiri sata dnevno, najbolje u prepodnevnim časovima.

Predškolska nastava obavezna je od ove školske godine, besplatna je i upisano je oko 76.000 dece rođenih od 1. marta 2000. do 1. marta 2001. godine. U proces bi trebalo da budu uključeni i privatni vrtići, ali samo oni koji su registrovani za obavljanje vaspitno-obrazovne delatnosti s decom predškolskog uzrasta.


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Direkcija za imovinu razmatra dodelu prostora fakultetima
Igra osnovna aktivnost tokom pripreme za polazak u školu
Veliki broj obolelih od malignih oboljenja
Osnivač, akcionari i predsednik NO Železničke zadruge podnose danas tužbu
Osveštana obnovljena
Najviše trgovano akcijama "Toze Markovića" i "IGK Poleta"
Trinaest kompanija hoće RTB Bor
Domaćoj naftnoj industriji strane kompanije ponudile posao
Milan Stijačić, predsednik "Nacionalne berze" reaguje na optužbe Ministarstva privrede