GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 10. 9. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

"Zastava oružje" snabdeva UN

KRAGUJEVAC - "Zastava Oružje" svoje artikle izvozi u četrdeset zemalja sveta. U ovoj godini najviše se izvozilo civilno oružje, zahvaljujući plasmanu na američko tržište, ali i zahvaljujući plasmanu nekih drugih proizvoda, iz vojnog programa, fabrika je stabilno poslovala. Do kraja godine kragujevačka fabrika očekuje da će prodati sve zalihe, pa i proizvode koji su vrlo kvalitetni i namenjeni su za opremanje mirovnih snaga Ujedinjenih nacija, izjavio je direktor "Zastava Oružja" Dragoljub Grujović.

Grujović je rekao da se kao i prošle, i ove godine kragujevačka fabrika nalazi na listi snabdevača mirovnih snaga UN, i da će odmah po završetku jednog broja tendera, fabrika krenuti sa prodajom veće količine tih proizvoda.

Povodom spekulacija da je srpsko oružje prisutno na Bliskom istoku i u zoni sukoba, Grujović kaže da fabrika vrlo kontrolisano radi i izvozi i krajnji korisnik je uvek poznat.

- Oružje je takva roba da može da se nađe na svakom mestu. To je vrlo verovatno, ali ne zavisi od "Zastave" - rekao je Grujović.
On je naglasio da očekuje realizaciju izvoza od 24.000 jedinica na američko tržište, i izrazio očekivanje da će ugovor o konkretnom izvozu, koji će biti realizovan sa "Remingtonom" za narednu 2007. godinu, biti potpisan već u oktobru ove godine.

- U fabrici je u toku realizacija novog investicionog ciklusa, prvog posle 1991. godine, kojim je predviđeno da se tokom ove godine nabavi oprema u vrednosti od 279 miliona dinara. U avgustu je pušteno u rad 11 numeričkih, upravljačkih obradnih centara, vertikalnih glodalica i strugova i reč je o novoj opremi najnovije generacije. Za njihovu nabavku fabrika je izdvojila milion evra, a za još deset mašina isto toliko - istakao je Grujović.

"Zastava Oružje" će do 2010. godine uložiti ukupno 18 miliona evra, a do tog roka očekuje se da će umesto sadašnjih 2.600 zapošljavati tri hiljade radnika. Kragujevačka fabrika očekuje da će već za narednu godinu biti uvećan poslovni aranžman sa Remingtonom, i najavljeno je formiranje mešovite firme koja će se baviti izvozom "Zastavinih" artikala na američko tržište. Na tender za poslovnog partnera, sa kojim će poslovati po principu podele profita pola - pola, javilo se sedam inostranih firmi i njihovo predstavljanje je u toku.

B. Kuljanin (Sina)


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Na poslednjem okupljanju Odbora za Kosmet bilo neuobičajeno mnogo poslanika
Profesor čisti dvorište
Letnja škola farmakologije
Tek po napuštanju firme zaposleni vide da im nije uplaćen radni staž
Stručni skup učitelja održan juče u Studentskom kulturnom centru u Beogradu
INTERVJU : Prof. dr Dejan Popović, rektor Univerziteta u Beogradu
Sve više incidenata između pacijenata i lekara u Čačku
Ekonomisti o rebalansu budžeta i Nacionalnom investicionom planu
Kako se pune devizne rezerve NBS
Novi sukobi u kikindskoj firmi "Toza Marković"