GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 10. 9. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Kako se pune devizne rezerve NBS

BEOGRAD - Devizne rezerve Srbije dostigle su 11,3 milijarde dolara, od čega su rezerve Narodne banke Srbije oko 10,6 milijardi dolara i trenutno sa 457 odsto pokrivaju dinarsku novčanu masu. "Devizne rezerve su ne samo prevazišle sva naša očekivanja već su i značajno iznad onih deviznih rezervi bivše SFRJ iz 1989. godine", prokomentarisao je guverner Radovan Jelašić zvanične podatke NBS zaključno sa 31. avgustom. On je rekao da NBS očekuje dodatno povećanje deviznih rezervi prihodima od prodaje Vojvođanske banke, koji bi trebalo da budu uplaćeni najkasnije u poslednjem kvartalu ove godine.

.- Svim skepticima i kritičarima poručujem da će ovaj nivo rezervi iznad 10 milijardi dolara mnogo duže da ostane nego što neki, eventualno, pretpostavljaju - najavio je guverner. Za prvih osam meseci ove godine devizne rezerve NBS povećane su za 3,35 milijardi evra i krajem avgusta su dostigle nivo od skoro 8,3 milijarde. Devizne rezerve banaka poslednjeg dana avgusta iznosile su 527,6 miliona evra, tako da su ukupne devizne rezerve zemlje dostigle iznos od 8,8 milijardi evra, odnosno 11,3 milijardi dolara. Na avgustovski porast deviznih rezervi NBS, od 1,58 milijardi evra, najznačajniji uticaj imao je priliv ostvaren po osnovu prodaje mobilne mreže "Mobi 63", otkup stranog novca, kao i prilivi po kreditima Evropske investicione banke od 24,5 miliona evra.

ZA SLUŽBENA PUTOVANJA

Narodna banka koristi devizne rezerve pre svega za servisiranje dospelih dugova i obaveza u stranoj valuti i usklađivanje ponude i tražnje deviza na domaćem deviznom tržištu. Takođe, iz njih se plaćaju državni troškovi u inostranstvu, kao što su konzularna predstavništva, takse, uvoz robe i usluga za potrebe državnih organa, službena putovanja. NBS uz to i deponuje devize u inostranstvu, a osnovni principi kojima se rukovodi su sigurnost, likvidnost i rentabilnost.

U avgustu je na ime izmirenja obaveza prema inokreditorima isplaćeno 3,3 miliona evra, a po osnovu stare devizne štednje i Zajma za privredni preporod 19,7 miliona evra - saopštila je NBS. Devizne rezerve svake države obezbeđuju održavanje poverenja u monetarnu politiku i politiku deviznog kursa, ali i obezbeđuju sredstva za podršku nacionalnoj valuti. One, takođe, čine zemlju manje osetljivom na spoljne ekonomske i političke šokove, odnosno obezbeđuju spoljnu likvidnost u periodima krize, ili ograničenog pristupa kreditima međunarodnih institucija. U poslednjih pet godina, NBS je dolazila do deviznih rezervi, uglavnom, otkupom deviza.

Jedna od bitnih stavki u deviznim rezervama je i obavezna rezerva banaka, koja je sve veća kako NBS zaoštrava monetarnu politiku. Privatizacioni prihodi takođe, prilično popunjavaju "kasu, kao i krediti i donacije, zatim devizni priliv od privremenog platnog prometa na teritoriji SCG, a izvor deviznih rezervi su i kamate i naplaćeni kuponi po osnovu plasiranja deviznih rezervi u inostranstvu.

Devizne rezerve se plasiraju kod prvoklasnih inostranih banaka, visokog rejtinga, i kod međunarodnih finansijskih institucija u vidu kratkoročnih depozita i u sigurne hartije od vrednosti najrazvijenijih evropskih zemalja i međunarodnih finansijskih institucija.

E. G.


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Na poslednjem okupljanju Odbora za Kosmet bilo neuobičajeno mnogo poslanika
Profesor čisti dvorište
Letnja škola farmakologije
Tek po napuštanju firme zaposleni vide da im nije uplaćen radni staž
Stručni skup učitelja održan juče u Studentskom kulturnom centru u Beogradu
INTERVJU : Prof. dr Dejan Popović, rektor Univerziteta u Beogradu
Sve više incidenata između pacijenata i lekara u Čačku
Ekonomisti o rebalansu budžeta i Nacionalnom investicionom planu
Kako se pune devizne rezerve NBS
Novi sukobi u kikindskoj firmi "Toza Marković"