GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 10. 9. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Ekonomisti o rebalansu budžeta i Nacionalnom investicionom planu

Veća državna potrošnja ubrzava inflaciju

Vlada je preuzela doktrinu antitržišne ekonomije jer, očigledno misli da je pametnija od svih preduzetnika i privrednika, kaže ekonomista Danijel Cvijetićanin

BEOGRAD - Ministar finansija Mlađan Dinkić najavio je da će pred Skupštinu uskoro izaći zakon o izmenama i dopunama zakona o budžetu Srbije za 2006. godinu, kojim je u odnosu na prvobitni budžet planiran rast prihoda za oko 34 milijarde dinara, a rast rashoda za više od 57 milijardi dinara. Tako je i pored obećanja da će voditi restriktivnu fiskalnu politiku, Ministarstvo finansija znatno više uvećalo državnu potrošnju, koju ekonomisti već sada ocenjuju kao preteranu.

- Radi se o pogrešnim potezima vlade, zato što se uvećava iovako enormna državna potrošnja. Ovo ne može ostati bez uticaja na inflaciju u 2007. godini jer će tek u januaru i februaru da se osete efekti veće potrošnje. Ovakvi potezi, koji dovode do povećanja državne potrošnje, mogu se shvatiti kao priprema terena za izbornu kampanju, a ne kao racionalan potez za vođenje budžeta - ističe Miroslav Prokopijević, direktor Centra za slobodno tržište.

Veće plate u državnom sektoru, Nacionalni investicioni plan, stanovi za državne činovnike i ekonomista Danijel Cvijetićanin vidi kao zauzimanje startnih pozicija pred izbore u narednoj godini.

REBALANS BUDŽETA NEPOTREBAN

Ekonomista Stojan Stamenković ocenio je da nema razloga za rebalans budžeta i povećanje javne potrošnje. Prema njegovim rečima cene nafte su u svetu niže nego letos, a cene u zemlji u okviru projektovanih, pa nema razloga za rast javne potrošnje. On je ocenio da će i deo sredstava iz investicionog plana, preko zarade i drugih troškova izvođača radova, na kraju završiti u potrošnji. Povodom najave NBS da će usled povećane javne potrošnje povesti restriktivniju monetarnu politiku, Stamenković je kazao da to najverovatnije znači povećanje obaveznih rezervi. "Kamatne stope će porasti, a to bi kao kratkoročne posledice moglo da ima usporavanje privrednog rasta i relativno pogoršanje položaja izvoznika. A to se, opet na kratak rok, ne uklapa u razvojnu strategiju vlade", ističe Stamenković, prenosi Beta.

- Na predizborne trikove i mešanje države u investicione aktivnosti gledam s velikom dozom sumnje. Vlada je preuzela doktrinu antitržišne ekonomije, jer očigledno misli da je pametnija od svih preduzetnika i privrednika. Ti investicioni ciklusi su već viđeni 1990-ih godina. Država treba da gradi infrastrukturu, ali ova država radi i ono što ne treba. Čak se ponovo vraćamo na sistem dodele stanova državnim službenicima. Svi imaju bedne plate, a samo neki od njih će dobiti stanove. Tu će se videti ko će biti poslušnik, jer neko ko prima platu od 15.000 ili 20.000 dinara može da dobije stan koji košta 60.000 evra. Rebalans budžeta i investicioni plan su opasnost za inflaciju. Prekjučerašnja izjava guvernera NBS je krik vapijućeg čoveka. On više ne može restriktivnom monetarnom politikom da obuzda ono što Ministarstvo finansija radi fiskalnom politikom. Svima je jasno da su ovo izborne aktivnosti. Pa Nacionalni investicioni plan je u stvari Nacionalni izborni plan - upozorava Cvijetićanin.

Vladimir Gligorov, saradnik Bečkog instituta za ekonomske studije smatra da će se sprovođenje NIP-a odraziti ili na rast inflacije ili na produbljivanje ionako velikog spoljnotrgovinskog deficita, a prema njegovim rečima ključna stvar je na šta će se potrošiti novac od privatizacije.

- Videćemo da li će to biti budžet za izbore, kao što izgleda, ili će tu biti i neki drugi elementi. Iz predloženog investicionog plana i perioda njegove realizacije može se videti kakva je stabilnost vlade i kada se planiraju izbori. Sve zavisi od toga šta će se događati sa novcem iz privatizacije. Ako se kroz Nacionalni investicioni plan, novac bude slivao u investicionu ili neki drugi vid potrošnje, delovaće inflatorno. Narodna banka teško će moći da steriliše toliki novac jer ne može istovremeno Ministarstvo finansija da troši, a centralna banka da štedi. Onaj deo koji se potroši, uticaće na inflaciju preko povećane tražnje, osim ako sve ne ode na uvoz, što je drugi problem, a ne može se sprečiti ni jedno ni drugo - objašnjava Gligorov.

M. O.


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Na poslednjem okupljanju Odbora za Kosmet bilo neuobičajeno mnogo poslanika
Profesor čisti dvorište
Letnja škola farmakologije
Tek po napuštanju firme zaposleni vide da im nije uplaćen radni staž
Stručni skup učitelja održan juče u Studentskom kulturnom centru u Beogradu
INTERVJU : Prof. dr Dejan Popović, rektor Univerziteta u Beogradu
Sve više incidenata između pacijenata i lekara u Čačku
Ekonomisti o rebalansu budžeta i Nacionalnom investicionom planu
Kako se pune devizne rezerve NBS
Novi sukobi u kikindskoj firmi "Toza Marković"