GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 10. 9. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Sve više incidenata između pacijenata i lekara u Čačku

Lekari traže zaštitu od pacijenata

ČAČAK -U Gradskoj bolnici u Čačku u poslednje vreme dešava se mnogo incidenata između pacijenata i lekara. Samo u poslednje dve sedmice, zabeleženo je nekoliko slučajeva sukoba medicinskog osoblja i pacijenata, ili njihovih pratilaca. Veliki broj onih kojima je bila potrebna pomoć lekara smatrali su da su kod medicinara naišli na neadekvatan odnos, dok lekari i ostalo osoblje navode da je njihova profesija, a često i bezbednost, u ovoj zdravstvenoj ustanovi ugrožena.

Pre nekoliko dana, preteći pištoljem, pacijent je tražio rendgensko snimanje, u drugom slučaju rodbina pacijenta pretukla je medicinskog tehničara, a jedan pratilac pacijenta bejzbol palicom je napao dežurnog lekara Urgentne službe, polupao inventar i tražeći dežurnog hirurga razvalio vrata. Niz ovakvih događaja nastavlja se u hitnoj pomoći, gde je doktorka dobila šamar od pacijenta koji je polupao i prozore na ordinaciji. Odeljenje ortopedije tokom noći demolirali su drugovi jednog pacijenta, a osoblje je zaključano dočekalo dolazak policije. Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta u Čačku primarijus dr Nadežda Zlatić ističe da je njihovoj profesiji potrebna zaštita.

- Niko ne može pravdu uzimati u svoje ruke i bez dokazane krivice kaljati, fizički i verbalno kažnjavati, moralno blatiti i iznositi u javnost lične prilike zdravstvenog radnika. Nije potrebno da neko na radnom mestu izgubi život, pa da se pokrenu zadužene strukture koje treba da regulišu ovaj problem - kaže doktorka Zlatić .

U sindikatu čačanskih lekara smatraju da je neophodno da rukovodstvo Zdravstvenog centra u ovom gradu ovlasti osobu za odnose sa javnošću.

O. Dašić


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Na poslednjem okupljanju Odbora za Kosmet bilo neuobičajeno mnogo poslanika
Profesor čisti dvorište
Letnja škola farmakologije
Tek po napuštanju firme zaposleni vide da im nije uplaćen radni staž
Stručni skup učitelja održan juče u Studentskom kulturnom centru u Beogradu
INTERVJU : Prof. dr Dejan Popović, rektor Univerziteta u Beogradu
Sve više incidenata između pacijenata i lekara u Čačku
Ekonomisti o rebalansu budžeta i Nacionalnom investicionom planu
Kako se pune devizne rezerve NBS
Novi sukobi u kikindskoj firmi "Toza Marković"