GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 10. 9. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Na poslednjem okupljanju Odbora za Kosmet bilo neuobičajeno mnogo poslanika

Na sednicu dolaze samo zbog dnevnica

Na zakazanom skupu se, međutim, pojavilo ukupno 23 narodnih poslanika, čak 15 koji nisu članovi odbora. Svi su dobili po 1.500 dinara na ime dnevnica i plaćeni su im "troškovi puta"

BEOGRAD - Prošlo je dva i po meseca od kada su narodni poslanici poslednji put u ovoj godini sedeli u skupštinskim klupama. Posle julske sednice, parlamentarci su se uputili na letnje ferije, koje je trebalo da traje mesec dana, ali, koje se baš odužilo. Novo okupljanje je zakazano tek za 12. septembar, kada će Skupština raspravljati o pregovorima o Kosovu i Metohiji.

U međuvremenu, grupe poslanika su se sastajale na ponekoj sednici odbora, a na poslednjoj, koja je održana 6. septembra, da bi matični odbor raspravljao o izveštaju Koordinacionog centra za KIM, okupilo se neuobičajeno mnogo osoba. Među pedesetak ljudi, što novinara i predstavnika vlasti ili službenika KC, polovinu su činili poslanici, iako nisu svi članovi Odbora za Kosovo i Metohiju. Reklo bi se, zanimljiva tema, a poslanici se uželeli posla. Kad ono...

Skupštinski Odbor za Kosovo i Metohiju ima 15 članova iz redova svih parlamentarnih stranaka, a na pomenutu sednicu je došlo njih osmoro, što je dovoljno za kvorum. Apstinirali su članovi iz SRS-a i DS-a iz nekih svojih razloga, jedni jer bojkotuju rad svih odbora, drugi celog parlamenta. Na zakazanom skupu se, međutim, pojavilo ukupno 23 narodnih poslanika, čak 15 onih koji nisu članovi odbora, ali nisu svi ostali do kraja na sednici. Što je sastanak odmicao, broj prisutnih poslanika se osipao, a kada je sesija bila završena, svih 23 je dobilo po 1.500 dinara na ime dnevnica i plaćeni su im bili "troškovi puta". Samo tog dana je iz skupštinske blagajne bilo isplaćeno ukupno 32.000 dinara za dnevnice svih 23 poslanika i 89.274 dinara za njihove putne troškove.

NE OPTUŽUJTE POSLANIKE!

- U ovoj zemlji se toliko krade da je sasvim besmisleno i blesavo da se za to optužuju poslanici. Ako mislite da neko u Skupštini "uzima pare", pitajte ih. Mogu samo da sumnjam, a ako neko misli da sam ja mnogo plaćena, izvinjavam se... Ne postoji zakon koji ne pročitam i ne proučim, trudim se, podnosim amandmane, inicijative - pokušala je da odbrani svoje kolege Blagica Kostić, nezavisni poslanik.

Šta je 15 poslanika radilo na sednici Odbora? Neki su samo slušali izlaganje Sande Rašković-Ivić, koja je podnela šestomesečni izveštaj o radu Koordinacionog centra, a manji broj njih se na kraju uključio i u raspravu. Nekolicina je, međutim, "zbrisala" pre kraja sastanka, ali nije zaboravila da naplati "troškove".

Upućeni kažu da je to redovna pojava, da su se neki poslanici izveštili da "idu" na sednice skoro svih odbora, fajdica je. Taj izum nije specijalnost ovog saziva parlamenta, niti je Odbor za KiM po bilo čemu poseban. Pitanje je samo da li bi poslanici dolazili na sednice tela čiji nisu članovi da se prisustvo ne naplaćuje.

- O tome treba njih da pitate, ne mogu da sudim o drugima. Verovatno bi nas bilo manje, a što se mene tiče, dolazim na sastanke za koje smatram da imaju zanimljive i važne teme, kao što je ova o Kosmetu. Na sednici sam bila i ostala do kraja jer je to bila jedinstvena prilika da čujem šta radi Koordinacioni centar - kaže Blagica Kostić, nezavisni poslanik. I dan ranije bila je na sednici Odbora za privatizaciju jer je kao poslanik iz Mionice bila zainteresovana da čuje zvanične podatke o privatizaciji DP "Mionica".

Istina, poslanici prate rad pojedinih odbora ne samo po partijskom zadatku, već i ličnom afinitetu, i o tome su voljni da govore javno. Za razliku od takvih, one druge je teško uhvatiti "na delu". Ko će da dokaže da je poslanik došao samo po dnevnicu? Ko će da dokaže da je putovao zbog dnevnica, pogotovo u inostranstvo?

Takve sumnje su više u domenu nagađanja, ali je nesumnjiva istina da, tokom protekla dva-tri meseca globalnog plandovanja parlamenta, većina od 250 narodnih poslanika nije zaradila svoje plate, a kamoli dnevnice.

M. D


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Na poslednjem okupljanju Odbora za Kosmet bilo neuobičajeno mnogo poslanika
Profesor čisti dvorište
Letnja škola farmakologije
Tek po napuštanju firme zaposleni vide da im nije uplaćen radni staž
Stručni skup učitelja održan juče u Studentskom kulturnom centru u Beogradu
INTERVJU : Prof. dr Dejan Popović, rektor Univerziteta u Beogradu
Sve više incidenata između pacijenata i lekara u Čačku
Ekonomisti o rebalansu budžeta i Nacionalnom investicionom planu
Kako se pune devizne rezerve NBS
Novi sukobi u kikindskoj firmi "Toza Marković"