GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota 9. 9. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Al Džazira prikazala snimke planiranja napada 11. septembra

Obuka terorista pred kamerama

NJihova svrha jeste da poboljšaju odziv za regrutaciju, podignu moral, pospeše priliv novca i podsete na užase iz 2001. godine

Katarska satelitska televizija Al Džazira emitovala je preksinoć dosad nikada viđeni snimak priprema za napade na NJujork i Vašington 11. septembra, na kojem se vidi kako prvi čovek terorističke mreže Al kaida Osama bin Laden drži sastanak s nekolicinom planera tog napada, prenosi AP dodajući da se čitava scena, zabeležena na snimku, odigrava u jednom planinskom kampu za obuku u Avganistanu.

TV je objavila da se na snimku vidi i kako se Bin Laden pozdravlja s nekim od otmičara, iako se njihova lica ne vide jasno. Video-kamerom su zabeležene i poslednje poruke, uključujući i testamente, dvojice otmičara aviona u napadima na SAD Vajla al Šehrija i Hamze al Gamdija.

Katarska televizija, međutim, nije objasnila otkud joj taj snimak iza čije produkcije stoji upravo jedan od njenih medijskih ogranaka. Snimak bi za dan-dva mogao da se pojavi i na Internetu.

- Preksinoć prikazani snimak četvrti je iz serije dužih koje je Al kaida emitovala s namerom da podseti na napade na Pentagon i Svetski trgovinski centar 2001 - prokomentarisao je Ben Venzke, šef "Intelcentra", privatne američke kompanije koja prati i beleži protok militantnih poruka, te podacima snabdeva američke obaveštajne službe koje se bore protiv terorizma.

Venzke dodaje i da je svrha ovih snimaka da poboljšaju odziv za regrutaciju, podignu moral, pospeše priliv novca i posluže kao psihološki napad.

NJUJORK - STALNA META

I pet godina posle napada na kule bliznakinje u NJujorku, islamski ekstremisti, uključujući i teroriste Hezbolaha, vide NJujork kao primarnu metu novog terorističkog napada. Ovakva pretnja trajno je stanje, koje će se vrlo verovatno pogoršati, obelodanio je Ričard Falkenrat, visoki zvaničnik u antiterorističkoj jedinici njujorške policije, prenosi AP i dodaje da je stručnjak to rekao na preksinoćnom zatvorenom sastanku za visoke zvaničnike.

IZETBEGOVIĆU 300.000 MARAKA OD AL KAIDE

Saudijski biznismen, kog su američke vlasti dovodile u vezu sa Al kaidom, 1996. je na račun Alije Izetbegovića uplatio 300.000 nemačkih maraka, piše Slobodna Bosna. Nedeljnik navodi da je novac na račun bivšeg predsednika BiH uplatio saudijski biznismen Jasin Kadi, kome su američke vlasti zamrznule bankovne račune zbog pranja novca i finansiranja Al kaide, prenosi Beta. List navodi i da su taj podatak nadležne istražne institucije BiH nedavno dobile od jedne britanske banke.

Prethodne video-poruke emitovane su u aprilu i septembru 2002. i septembru 2003. Na svakoj od njih vide se scene toka planiranja napada i obavezno neka od oproštajnih poruka otmičara aviona - samoubica. Na najnovijem snimku vidi se Bin Laden kako sedi na otvorenom u društvu saboraca Mohameda Atefa i Ramzija Binalšiba, jednog od planera napada 11. septembra. Prvi više nije među živima, a potonji je uhapšen u Pakistanu i u američkom je pritvoru.

Na snimku je zabeleženo i kako se Bin Laden, obučen u crno s belim turbanom na glavi, šeta po kampu i pozdravlja sa desetinama pristalica. Neki od njih su pod maskama, a drugi naoružani automatima. Istovremeno, glas konferansjea koji "pokriva" snimak slavi i hvali borce objašnjavajući da se kamp nalazi na kandaharskom tlu, u Avganistanu. Snimatelj je zabeležio i svakodnevicu - muškarce kako cepaju drva i seckaju povrće za večeru.

Kamerom je zabeleženo i kako se teroristi obučavaju - vežbaju borilačke udarce, baratanje noževima i uče kako da odbiju napad s leđa. Veruje se da je reč samo o delu snimka čije je trajanje najverovatnije oko sat vremena. Inače, preko živih snimaka pušteni su snimci Pentagona i STC-a u plamenu. Saborci Bin Ladena poručili su sa snimka da muslimani treba da ustanu i bore se protiv Zapada.

- Ako džihad sada nije obaveza za muslimane, kada će onda biti? - rekao je Al Šehri ukazujući na napade na muslimane u Bosni, Avganistanu i Čečeniji. - Ako smo zadovoljni ponižavanjem, zub neprijatelja zariće se od Jerusalima do Meke i doći će dan kada će svima biti žao a od toga neće biti vajde - dodao je Al Gamdi, prenosi AP.

Pripremila S. Đ. P.


vesti po rubrikama

^svet

Al Džazira prikazala snimke planiranja napada 11. septembra
Pala i blokada libanskog mora
 


     


FastCounter by LinkExchange