GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota 9. 9. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Posle 20 godina rada u Parizu, Nebojša Preković ulaže u rodni grad

Šumadijski uspeh po francuskom receptu

Iako su svi bili skeptici kada je Preković pre tri i po godine započeo posao sa ženskom konfekcijom, danas u "Šumadija prodakšenu" radi više od sto radnika, a modeli se prodaju u inostranstvu i ekskluzivnim beogradskim buticima

ARANĐELOVAC - Kada je Nebojša Preković pre tri i po godine u Aranđelovcu sagradio pogon i postavio mašine za proizvodnju tekstila, mnogi su u ovom gradu sumnjičavo vrteli glavom. Ovde je, inače, pre desetak godina propala renomirana "Rudnikova" konfekcija, pa je, prema mišljenju mnogih, ulaganje u odevne predmete bila čista ludost. Posle samo tri i po godine, od 30 radnika, koliko ih je počelo da radi, "Šumadija prodakšen" sada ima više od sto radnika, a u planu je da se uskoro izgradi još jedan pogon kojim će se proširiti proizvodnja, a to znači da će biti posla za nove ljude.

KAKO SE VOLI ZEMLJA

- Ja sam svoj patriotizam pokazao na delu jer sam ovu proizvodnju mogao da pokrenem u bilo kojoj zemlji u okruženju. Ipak, želeo sam da uložim u svoju zemlju i svoj rodni kraj. Država ovde mora mnogo više da stimuliše strane ulagače, pre svega naše ljude iz dijaspore koji imaju pare i hteli bi da ulažu. Mislim na porez i olakšice na obaveze koji se plaćaju za prijavljene radnike. Bez obzira na sve, pozivam sve u dijaspori da svoj novac ulažu u svoju zemlju - ističe Preković.
Nebojša je oženjen Francuskinjom i ima tri ćerke. Trenutno živi na relaciji Pariz - Aranđelovac jer mu se porodica nalazi u Francuskoj, ali, kako kaže, deca sve više pokazuju želju da oprobaju novi život - u Šumadiji.

- Dvadeset godina sam proveo u Francuskoj, najpre baveći se sportom jer sam igrao fudbal u nekoliko francuskih prvoligaških klubova, a zatim sam osetio želju da se okušam u poslu sa ženskom modnom konfekcijom. Iskustva i novac, koji sam tamo stekao, hteo sam da uložim u svoj rodni grad, i nisam se pokajao - kaže Nebojša Preković.

Ne želi da priča na kakve je sve peripetije nailazio kada je ovde došao, ali je kaže siguran da bi mu bilo koji grad bilo koje zemlje u koju bi otišao sa novcem i idejom, pomogao da ostvari svoje namere.

- Nažalost, ovde nema sluha za tako nešto - kaže Preković, ali je ipak uspeo da u Aranđelovcu stvori "nešto".

Svi radnici morali su da prođu proces prekvalifikacije, koji je trajao godinu i po dana uporedo s radom. Od početka su modni detalji proizvedeni u ovoj fabrici imali rezervisan plasman. Ovde se proizvodi za neke od najuticajnijih modnih kuća Pariza i Francuske, a neki ekskluzivni butici iz Beograda imaju privilegiju da "pokupe" poneki komad koje ostane od izvoza. Agilni vlasnik ne planira da se zadrži na ovome.

- Planiram da podignem još jednu proizvodnu halu, a pregovaram da otkupim i pogon "Kluza" u Grockoj. Naravno, uz sve to, želja mi je da zaposlim pre svega mlade ljude, a tokom ovog meseca u susednoj Topoli obučavaćemo mlade kadrove - ističe Preković.

Radnici ovog preduzeća zadovoljni su uslovima rada - plate su redovne, a imaju i topli obrok. Mnogo njih je dobilo kredite za opremanje kuća ili stanova, koje sukcesivno i dugoročno vraćaju.

Tekst i foto: Saša Simonović


vesti po rubrikama

^Šumadija i Pomoravlje

Posle 20 godina rada u Parizu, Nebojša Preković ulaže u rodni grad
U Hali sportova "Jassa" u Jagodini organizovan svečani prijem za najmlađe đake svih osnovnih škola u opštini
"Velika Morava" iz Ćuprije pred Trgovinskim sudom u Kragujevcu
Posle sudske odluke o iseljenju izbegličke porodice Marković
   


     


FastCounter by LinkExchange