GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota 9. 9. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Juče u Narodnoj Skupštini Republike Srbije predstavljena knjiga

Kosovo, prošlost, pamćenje, stvarnost

Brojčana prednost Albanaca ne opravdava njihov stav da polažu isključivo pravo na teritoriju, ali pitanje Kosova možemo rešavati samo mirno, strpljivo i evropski

Veoma je teško biti nepristrasan kada se govori ili piše o Kosovu. I istorija i sadašnjost na Kosovu su najčešće pitanje srca. Autori ove knjige su se potrudili da budu nepristrasni i prezentiranjem važnih činjenica dali veliki doprinos budućim odlukama iza kojih će stati država Srbija. Važne odluke se, ipak, moraju donositi na osnovu činjenica, kako bi se što manje odlučivalo na osnovu srca - rekao je Predrag Marković, Predsednik Skupštine Srbije, na promociji knjige "Kosovo i Metohija, prošlost, pamćenje, stvarnost", autora dr Momčila Pavlovića i dr Predraga J. Markovića.

Istorija i baština
Knjiga je, u saradnji sa Institutom za savremenu istoriju, predstavljena u Narodnoj Skupštini Republike Srbije.

Ministar nauke i zaštite životne sredine Aleksandar Popović, čije je ministarstvo pomoglo izdavanje knjige, naglasio je da je knjiga svedočanstvo ne samo o delu naše prošlosti i sadašnjosti na Kosovu i Metohiji već i "kamen međaš koji će generacijama koje dolaze osigurati pamćenje".

Jedan od autora, profesor Pavlović ukazao je na kompleksnost istorije prostora koji se zove Kosovo i Metohija i ukazao da "Kosovo danas brane istorija i srpska baština", podsetivši da na celom Kosmetu ima spomenika koliko u celoj Rusiji.

"Knjiga je podsetnik, nezaboravnik i srpski pamtivek. Brojčana prednost Albanaca ne opravdava njihov stav da polažu isključivo pravo na teritoriju, ali pitanje Kosova možemo rešavati samo mirno, strpljivo, evropskim perspektivama", zaključio je Pavlović.

"Knjiga govori i o prošlosti, ali i o sadašnjosti, i daje jasne argumente kome su Kosovo i Metohija pripadali i kome će pripadati. Knjiga je svedočanstvo o istini i moramo biti jaki da se izborimo da istina pobedi", rekao je Popović.

Predrag J. Marković je istakao da je želja autora ove knjige da što veći broj naučnih radnika različitih profila svojim projektima daju doprinos u trenutku kada se država mora odlučiti za "manje loše rešenje". On je istakao da je korisno da akademska zajednica formira korpus mišljenja, pa i polemika kako bi dala konstruktivan doprinos aktuelnom trenutku.

Tamni vilajet
Najbolja metafora za Kosovo je "tamni vilajet". Ko uzme kajaće se, ko ne uzme kajaće se - rekao je istoričar i jedan od autora Predrag J. Marković. Kosovo je bilo problem za sve koji su njime vladali. Poslednje decenije su, svakako, "istorija beščašća" na ovim prostorima u kojima je vladao teror jednih nad drugima i kojim se Srbi ne mogu ponositi. Međutim, činjenica je da nigde u svetu nije zabeleženo da je samo u jednom danu uništeno 36 spomenika svetske kulturne baštine, a teritorija očišćena od svih etničkih zajednica koje nisu Albanske. Važno je istaći to da postoji ogromna netrpeljivost, ne samo prema Srbima, već prema svim ostalim zajednicama, ali i ono što je neobjašnjivo, i prema spomenicima kulture - istakao je dr Marković. Etička "čistota" nigde na svetu nije postignuta kao na Kosovu i nezabeležena je u novijoj istoriji. Neobjašnjivo je nastojanje da se na tom području formira nova evropska država koja ne želi na svojoj teritoriji nacionalne grupe, čak ni na nivou rezervata. Rešenja u kojoj jedni samo gube, a drugi samo dobijaju, ne mogu biti dugoročna.

Tekst i foto: S. Čelić


vesti po rubrikama

^kultura

Juče u Narodnoj Skupštini Republike Srbije predstavljena knjiga
Retrospektiva Bore Iljovskog
Biljana Vilimon, posle izložbe, u razgovoru za Glas
"Pogled sa Ajfelovog tornja" na festivalu u Rimu