GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota 9. 9. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Dušan Krsmanović odbio da se izjasni o ubistvu premijera

Policiji priznao, na sudu ćuti

Veljko Delibašić, Krsmanovićev advokat izjavio da je priznanje njegovog klijenta iznuđeno torturom

BEOGRAD - Na jučerašnjem suđenju optuženima za ubistvo premijera preko monitora je prikazan iskaz optuženog Dušana Krsmanovića, dat policiji i kod istražnog sudije, u kome on optužuje zemunski klan za ubistvo premijera. Takva odluka Sudskog veća usledila je pošto je Krsmanović odbio da se izjasni o navodima optužnice koji ga terete za umešanost u atentat. Krsmanović je u policiji saslušan 4. aprila 2003. godine, a kod istražnog sudije od 13. do 15. maja iste godine. U tim iskazima Krsmanović navodi da je šef zemunskog klana Dušan Spasojević sa optuženim Miloradom Ulemekom Legijom planirao ubistvo Đinđića i da je čuo da je optuženi Zvezdan Jovanović pucao u premijera.

Diktirali mu iskaz?
Posle predočavanja Krsmanovićevog iskaza, Ulemekov branilac, advokat Slobodan Milivojević kazao je da smatra da je Krsmanović iskaz dao pod torturom i ucenom za brata Đorđa. Milivojeviću se u toj tvrdnji pridružio i njegov branjenik, rekavši da je "Krsmanovićev iskaz diktiran". Advokat Veljko Delibašić, branilac Krsmanovića, smatra da su iskazi njegovog branjenika i svedoka saradnika Zorana Vukojevića Vuka skoro identični,što navodi na zaključak da je Krsmanoviću obećan status svedoka saradnika. Delibašić je dodao da je Krsmanovićev iskaz iznuđen,istakavši da je njegov branjenik doveden u beogradski Okružni zatvor sa vidnim tragovima torture.

- O tome da je mom klijentu iznuđen iskaz svedoči i lekarski nalaz u kome piše da je Krsmanović posle saslušanja u policiji doveden u bolnicu sa vidnim modricama na glavi, telu, rebrima. Tabani su mu bili crni od podliva - rekao je Delibašić.

Optuženi Branislav Bezarović, izjašnjavajući se po drugi put o krivici, rekao je da nije kriv i da je sve što piše u optužnici netačno. Po čitanju njegovog iskaza kod istražnog sudije, Bezarović je optužio zamenika specijalnog tužioca Jovana Prijića da mu je tada obećao status svedoka saradnika. "Istražni sudija me na saslušanju nije ništa pitao. Rekao sam mu da mi je Prijić obećao, da ću, ako ponovim iskaz iz policije dobiti status svedoka saradnika. Posle su mi dali da potpišem zapisnik, što sam i učinio ne znajući šta tamo piše", izjavio je Bezarović.

On je tada priznao učešće u organizaciji atentata na Đinđića.

Veštaci svedoče u novembru
Veštak nemačkog Instituta za kriminalistiku iz Vizbadena svedočiće putem video-konferencijske veze, 6. novembra, odlučilo je juče sudsko veće kojim predsedava sudija Nata Mesarović. "U ovaj sud stigao je dopis da će jedan veštak nemačkog Instituta svedočiti putem video- veze, ali da svedočenje može da traje najviše jedan dan, odnosno šest radnih sati - rekla je sudija. Sudsko veće koje sudi za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića dostavilo je juče specijalnom tužilaštvu spisak dokaza koji su izvedeni pred većem sudije Marka Kljajevića, kako bi se izjasnili da li neke dokaze treba ponovo izvesti. Eventualni predlozi odbrane optuženih, po odluci predsedavajućeg veća sudije Nate Mesarović biće poznati za desetak dana. Podsetimo, pošto je bivši predsedavajući ovog Sudskog veća Marko Kljajević, 28. avgusta, podneo zahtev za razrešenje sa sudijske funkcije, na njegovo mesto određena je Nata Mesarović, a za novog člana veća Radmila Dragičević-Dičić, prema odredbama Zakonika o krivičnom postupku, glavni pretres u ovom predmetu morao je da krene iz početka, što je na prethodnom pretresu i učinjeno. Kako bi se ubrzao sudski proces, zamenik tužioca Jovan Prijić predložio je juče da Sudsko veće zatraži od Vanraspravnog krivičnog veća da se svi spisi predmeta pročitaju.

Sudija Nata Mesarović odlučila je da advokati odbrane u roku od dve nedelje pripreme predlog koje bi svedoke i veštake želeli ponovo usmeno da saslušaju, nakon čega će održati kratku sednicu sa Sudskim većem, gde će izneti svoje predloge. Suđenje se nastavlja drugog oktobra. Određeni su termini i za nastavak suđenja u novembru, pa će tada proces za ubistvo premijera biti održan od 6. do 10. novembra, kao i 13. i 14. novembra.

A. Dimitrovska


vesti po rubrikama

^hronika

Svedočenje osumnjičenih za masakr nad porodicom Olujić u Hrvatskoj 1991. godine
Telo Slaviše Stojićevića (38) isplivalo kod Obrenovca
Otkrivena plantaža marihuane kod Pirota
Dušan Krsmanović odbio da se izjasni o ubistvu premijera
Labus odbio da se izvini novinaru Radoviću