GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota 9. 9. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Ministar finansija obrazložio zašto je povećao trošenje para iz budžetske kase

Dinkić pred izbore deli kapom i šakom

Ukupni višak u državnoj kasi je 153 milijarde dinara. Od tog novca uNacionalni investicioni plan za ovu godinu ide 33 milijarde, a za sledeću čak 110 milijardi dinara. Povećanje plata Vojsci, prosvetarima i zdravstvu

BEOGRAD - I pored žestokog upozorenja guvernera Narodne banke Srbije Radovana Jelašića da će prekjuče usvojeni rebalans budžeta ugroziti plan o jednocifrenoj inflaciji zbog povećanih izdataka za plate i subvencije od čak 30 milijardi dinara, ministar finansija Mlađan Dinkić, predstavljajući Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu za 2006. godinu, juče je rekao da mu je ovo "najdraži rebalans u životu". Guvernerov posao, rekao je Dinkić, jeste da strahuje i upozorava, ali sam ubeđen da će njegovi strahovi biti manji kada se detaljno upozna sa rebalansom budžeta. Veći rashodi, naglasio je Dinkić, sigurno neće ugroziti plan o inflaciji, koja će, ubeđen sam, biti jednocifrena. I pored očiglednog izdvajanja milijardi dinara za povećanje plata, on je rekao da će vlada i dalje voditi čvrstu budžetsku politiku i da višak novca neće biti potrošen za plate, već za kapitalne investicije i otplatu spoljnjeg duga.

Dinkić je tek naknadno rekao da povećanje plata mogu da očekuju zaposleni u Vojsci, i to od 20 odsto za septembar, dok će zdravstvenim radnicima septembarska plata biti uvećana za 10 odsto, a novembarska za 20 odsto. Prosvetni radnici će dobiti povišicu od četiri odsto, a svi ostali koji plate primaju iz budžeta dva odsto, naveo je on.

Obrazlažući rebalans budžeta, Dinkić je rekao da su u prvih osam meseci ostvareni znatno veći privatizacioni prihodi, uz istovremeni suficit u budžetu od 32 milijarde dinara.

- U tom periodu ostvareni su prihodi od 324,4 milijarde dinara, dok su rashodi bili 292,4 milijarde dinara. Očekujem da će prihod od privatizacije do kraja 2006. biti 130,8 milijardi dinara, što je za preko 100 milijardi više od plana, na šta se dodaje i kredit Svetske banke od 6,6 milijardi dinara. Istovremeno, očekujem da će suficit za 10 milijardi dinara biti veći od planiranog, odnosno ukupno 49 milijardi dinara, pa će ukupni višak biti 153 milijarde dinara. Rebalansom su predviđeni prihodi od 521,3 milijarde dinara i rashodi od 505,8 milijardi, pa će suficit budžeta i pored predviđene potrošnje 33 milijardi dinara (oko 400 miliona evra) Nacionalnim investicionim planom, biti 15,5 milijardi dinara. Taj novac biće prenet u sledeću budžetsku godinu - obećao je Dinkić i dodao da je vlada usvojila Nacionalni investicioni plan i za narednu godinu i to u visini od 1,261 milijardu evra, odnosno oko 110,4 milijarde dinara.

STRUJA NE POSKUPLJUJE

Govoreći o kontrolisanim cenama, Dinkić je rekao da struja u Srbiji neće poskupeti u 2007. godini, osim ako tokom sledeće godine ne dođe do značajnijeg rasta inflacije ili pada vrednosti dinara. "Elektroprivreda Srbije sasvim dobro funkcioniše sa sadašnjom cenom struje od četiri evrocenta. Finansijski rezultati su joj veoma dobri, pa prosto nema razloga da cena struje bude povećana u narednoj godini", istakao je Dinkić.

CENA GORIVA MANJA ZA ČETIRI DINARA

Ministar finansija je najavio i da će sledeće nedelje naftni derivati na domaćim pumpama pojeftiniti za oko 3,5 do četiri dinara po litru. Zbog pada cena sirove nafte na svetskom tržištu i kursa dolara, očekujem da naftni derivati značajno pojeftine. Pad cene derivata, dodao je on, odraziće se na pad inflacije u septembru za 0,5 odsto. Inače, cene derivata na pumpama u Srbiji promenjene su poslednji put 28. avgusta, kada je gorivo pojeftinilo za oko 80 para po litru.

Pored NIP-a, dodao je Dinkić, novac će biti utrošen i za prevremeno vraćanje duga stranim poveriocima. "Krenuli smo u pregovore sa kreditorima, koji bi doveli do smanjenja spoljnog duga Srbije od 2,5 do 3,5 milijardi dolara. Odlučili smo da poveriocima Pariskog kluba ponudimo mogućnost zamene do jedne milijarde dolara za investicije. Pored toga, i Svetskoj banci ćemo vratiti 540 miliona dolara. Narodna banka će do maja 2007. godine u potpunosti izmiriti dug MMF-u od oko milijardu dolara, a preduzimamo i druge korake ka smanjenju spoljnog duga u iznosu od 1,5 milijardi dolara. Tako će se otvoriti prostor da umesto rashoda imamo znatno veće kapitalne investicije i u narednim godinama", rekao je Dinkić.

Ministar je rekao da ne veruje da će se svih 400 miliona evra NIP-a utrošiti u ovoj godini jer za to nema vremena, pa će u tom slučaju planirani suficit od 15,5 milijardi dinara biti veći.

- Vlada je usvojila 3.000 projekata koji su konkurisali za NIP. Od tog broja, najviše ih ima iz lokalnih samouprava. Ukoliko predloženi projekat ne bude realizovan, a pare izdvojene za njega ne budu potrošene, taj isti će u narednoj godini dobiti samo 50 odsto od njegove ukupne vrednosti. To je dobar model za selekciju projekata, a primenila ga je Irska - istakao je ministar.

Dinkić je rekao da očekuje da rebalans, kao i izmene Zakona o budžetskom sistemu, budu na dnevnom redu sednice Skupštine Srbije nakon rasprava o Kosovu i izmenama Zakona o ministarstvima, dok će predlog budžeta za iduću godinu Skupštini biti dostavljen u decembru.

I. Krasnić


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Ministar finansija obrazložio zašto je povećao trošenje para iz budžetske kase
Zaposleni u NIS-u traže otpremnine od 1.000 evra po godini staža
Radomir Lazarević, predsednik Višeg trgovinskog suda
Zoran Drakulić kupuje BPI
Mreža za restituciju obratila se Velimiru Iliću, ministru za kapitalne investicije
Institut za javno zdravlje Srbije pokreće akciju
Vlada Koreje od 2002. godine u našu zemlju uložila oko 1,4 miliona dolara
Pomoć osobama sa invaliditetom