GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak 8. 9. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

OŠ "Jovan Cvijić" zatvorena za đake Škole za obrazovanje odraslih "Braća Stamenković"

Više od 60 dece nastavu sluša na betonu

U školi kažu da su Predškolskoj ustanovi "Boško Buha" ustupili prostor za dve grupe predškolaca i prostoriju za iznajmljivanje pretvorili u muzički kabinet

Deca, mahom romska, koja pohađaju Školu za osnovno obrazovanje odraslih "Braća Stamenković" ostala su i juče, sedam dana posle početka školske godine, ispred zgrade Osnovne škole "Jovan Cvijić" na Karaburmi gde im je na korišćenje bila ustupljena učionica. Naime, Školski odbor ove osnovne škole doneo je odluku da uskrati pravo za korišćenje ovog prostora pa je oko 60 učenika prinuđeno da nastavu sluša "na betonu". Međutim, direktor OŠ "Jovan Cvijić" ne osuđuje ovu odluku.

- Do sada smo imali mogućnosti da ustupimo jednu učionicu, koja se nalazila u prizemlju. Škola je otvorena za sve učenike bez obzira koje su nacije, vere i boje kože. Ove godine je u prvi razred od dvadeset i troje upisane dece devetoro bilo romske - kaže Drago Bašić, direktor škole "Jovan Cvijić".

Kako Bašić kaže, na ovo su bili prinuđeni jer su Predškolskoj ustanovi "Boško Buha" ustupili prostor za dve grupe predškolaca.

- Zbog velikog interesovanja u planu je da se oformi još jedno, a kabinet za muzičku kulturu preselili smo u prostoriju koju su koristila deca iz škole "Braća Stamenković" - objasnio je Bašić i dodao da Školski odbor može preispitati svoju odluku kako bi se pronašlo adekvatno rešenje.

S druge strane u "Braći Stamenković" smatraju da je najveći problem to što još nije sređena zgrada u ulici Starine Novaka 24.

- Školski odbor je doneo ovakvu odluku jedino na osnovu činjenice što je oko 60 dece koje pohađa nastavu romske nacionalnosti - rekao je Milovan Milović, direktor škole "Braća Stamenković".
Učenicima jedino ostaje da svakog dana pokušaju da održe nastavu na betonu.

- Zalažemo se za to da smo svi isti, ali nažalost to nije realno stanje. Ova deca žive u jako teškim uslovima i moramo se truditi da im pružimo barem minimum. Većina dece završi osmogodišnju školu, a pojedini upišu zanate i treba ih podstaći da rade - rekla nam je Dijana Stojišić, nastavnica srpskog jezika.
Da ovaj problem brzo mora biti rešen potvrdio nam je i gradski sekretar za obrazovanje Vladimir Todić.

- Potrudićemo se da ovaj problem vrlo brzo bude rešen. Školi je upućen dopis da preispita svoju odluku i omogući deci da pohađaju nastavu, a to će morati da urade. Škola nikako nije trebalo da to ovako uradi jer o svojoj odluci nisu obavestili ni nas ni Ministarstvo prosvete i sporta - napomenuo je Todić.

Nastavu u Osnovnoj školi za obrazovanje odraslih "Braća Stamenković" pohađa oko 500 učenika, uglavnom "starijih osnovaca" od 9 do 40 godina starosti. Većina đaka pohađa nastavu u Ulici vojvode Milenka, ali i u osnovnim školama "Vasa Pelagić" i "Rade Drainac", a u toku jedne školske godine završavaju dva razreda po skraćenom programu. S druge strane, školu "Jovan Cvijić" pohađa 300 učenika, može da primi oko 1.000, a prošle godine bila je na spisku za racionalizaciju.

S. M. - I. Z.


vesti po rubrikama

^Beograd

OŠ "Jovan Cvijić" zatvorena za đake Škole za obrazovanje odraslih "Braća Stamenković"
Međunarodno takmičenje osnovaca u poznavanju saobraćaja
Akcija Glasa : Biramo najbolji restoran u gradu
Otvoren muzej kompjutera
Ograničeno kretanje teretnih vozila čija masa prelazi 3,5 tone
U školama i vrtićima spremni za predstojeću zimu
 


     


FastCounter by LinkExchange