GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 4. 9. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


BRANA CRNČEVIĆ: SRPSKA POSLA

Vreme sporta i razonode

"Dojadilo mi je da svaki dan umirem za Srbiju. Zašto jednom, promene radi, Srbija ne bi umrla za mene?", rekao je srpski biznismen evropskom diplomati dok su pijuckali treću flašu konjaka razgovarajući o budućnosti nezavisne, samostalne i očajne Srbije. Vest da se Srbi ljutkaju zbog Kosova nervira obojicu. "Srbija mora razumeti da će, bude li manja za Kosovo, biti veća za celu Evropu", rekao je diplomata biznismenu izvinjavajući se što je njegov srpski loš, prošlo je tek dve godine od kako nadzire teške demokratske promene u Srbiji.

"Zašto bi mene to što neki srpski general neće da se preda koštalo deset miliona u poslovima koji mogu prekinuti", jadikuje biznismen.
Diplomata gleda biznismena u oči filmski dugo. Proučava ga.

"To može, ali ne mora biti tačno", kaže samouvereno, " vaši poslovi neće zavisiti od toga. Verujte, ja potajice navijam za generala, potrebniji nam je u bekstvu nego u ćorki. On je tako razlog više da se Srbija pripitomi, urazumi, i, policijski rečeno, privede u Evropu".
"Nameravam da kupim jedne dobre novine", poverava srpski biznismen evropskom diplomati,"dojadio mi je onaj glupi slogan: više od autonomije, manje od nezavisnosti. Moji su ljudi smislili inteligentniji slogan: Kosovo odlazi, mi dolazimo".

Diplomata prodorno gleda biznismena.
"Jeste li razmišljali o mestu ministra spoljnih poslova?", upitao je posle dramske pauze.
"Još nisam", kaže biznismen stidljivo.
"Vreme je da razmislite", rekao je diplomata značajno, onako diplomatski.

Ovaj je razgovor vođen, kako je posvedočio dobro obavešteni konobar, dvadesetak minuta pre početka košarkaške utakmici Grčka - SAD, na tajkunovoj jahti "Merilin". Služio je dva uspešna čoveka i nervirao se što obojica, i Evropljanin i kandidat za Evropljanina, navijaju za SAD. Konobar je na jahti "Merilin" video sve i svašta, ali ovakvu ljubav prema Amerima nikada nije video. Skakali su kad Ameri daju koš, ljutili su se na Grke koji su se rastrčali namereni da pobede ne shvatajući kolika je Amerika, a kolika je Grčka. Konobar je bio pravoslavac i patriota, uprkos tome što je napustio slabo plaćeni posao u de-beu i prihvatio da radi za "ciju, ciju, ci", kako je nazivao svoj novi posao.

"Došlo mi je da im sunem malo arsenika u konjak", rekao je konobar. Posebno ga je nerviralo što je tajkunov pradeda poginuo na Solunskom frontu, a deda, već prema prilikama, bio i četnik i partizan; tata se istakao u Brozovoj diplomatiji.

"A moj gazda mlad, a već toliko đubre", poentirao je konobar.
"Kad su Grci smazali Amere", veli konobar, "obojica su se rastužili kao da im je neko umro".
"Kad je već tako, zašto radiš za ciju, ciju, ci?", upitao je čovek kom se konobar poverio tog ljutitog patriotu i agenta.

"Za ciju, ciju, ci, radim za pare, a Srbiju volim od srca, onako džabe", rekao je konobar odmahnuvši rukom.
Sumnjiva, ali, ipak, kakva-takva ljubav.
Kakva se odbojka igra danas! A tek košarka! Dodajmo tome Ju-es open i mogući uspeh Nenada Đokovića, Jelene Janković i Ane Ivanović. Hoće li tajkun i diplomata srdačno, udvoje, gledati tenis. Jelena, kažu novine, igra protiv Kuznjecove, tu tajkun može pustiti srcu na volju, Kuznjecova je Ruskinja, može slobodno navijati za Jelenu; biti protiv Rusa nije prekršaj koji mu neće biti oprošten. Ana će ga baciti u neprilike, igra protiv Amerikanke. Što se Đokovića tiče, mogao bi navijati za njega. LJubav prema Australiji nije obavezna.

Bilo bi razumno da se srpska politička elita mane gostovanja na TV kad budu igrali Ana, Jelena ili Nenad. Ne vredi se takmičiti s tom uspešnom decom.


vesti po rubrikama

^tema

Zašto svet veruje da su Srbi loši momci
Marović: Crna Gora treba da pokaže istorijsku zrelost
SRPSKA POSLA : BRANA CRNČEVIĆ:
 
 


     


FastCounter by LinkExchange