GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 4. 9. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


Anan: Teheran za pregovare, ali neće da prekine obogaćivanje

Iran obećao saradnju oko Libana

U Tir stiglo više od polovine vojnika iz italijanskog kontingenta Unifil

Generalni sekretar UN Kofi Anan izjavio je juče u Teheranu, posle sastanka s tamošnjim predsednikom Mahmudom Ahmadinedžadom, da Iran želi da pregovara o svom nuklearnom programu, ali da neće uoči njih da prestane da obogaćuje uranijum, javlja AP.

Anan je u subotu došao u dvodnevnu posetu Teheranu pošto je Iran ignorisao rok koji su mu UN postavile da obustavi obogaćivanje uranijuma ili da se suoči sa sankcijama. Ahmadinedžad se nije pojavio pred novinarima, pa je Anan konferenciju za novinare održao sa šefom iranske diplomatije Manučerom Motakijem.

OLMERT: VIŠE PUTA SAM NUDIO MIROVNE PREGOVORE SINIORI

Premijer Izraela Ehud Olmert izjavio je juče da je više puta bezuspešno pokušao da razgovara o uspostavljanju mira s libanskim kolegom Fuadom Siniorom, javlja Frans pres. - Bilo je logično da je libanski premijer odgovorio na brojne pozive koje sam mu upućivao preko različitih osoba, da sednemo zajedno, da se rukujemo, napravimo mir i okončamo jednom zauvek sva neprijateljstva, fanatizam i mržnju koju deo njegove zemlje oseća prema nama - izjavio je Olmert.

Portparol iranskog MIP Hamid Reza Asefi rekao je novinarima da je pretnja njegovoj zemlji sankcijama "psihološka igra" čiji je cilj da se Teheran prisili da obustavi nuklearni program, javlja Rojters. SAD su u petak najavile konsultacije sa zemljama EU o sankcijama protiv Irana, ali Evropljani su odlučili da pričekaju dve sedmice da im Iran objasni svoj stav. - U narednih nekoliko dana naš glavni pregovarač Ali Laridžani sastaće se s visokim predstavnikom EU Havijerom Solanom i tada će stavovi biti razjašnjeni - rekao je Asefi, prenosi Frans pres. - Sankcije ne smeju biti u centru svih napora. Glavno težište mora biti na pregovorima. Mogućnost sankcija iznose neki cionistički i američki krugovi kao vid psihološkog rata i sredstvo pritiska - zaključio je Asefi.

Predsednik Irana bio je daleko predusretljiviji prema generalnom sekretaru UN kada je reč o Libanu - kazao mu je da će Teheran sarađivati u sprovođenju rezolucije 1701 Saveta bezbednosti UN, kojom je postignuto primirje Izraela i proiranske terorističke organizacije Hezbolah, javlja Rojters. Rezolucija predviđa razmeštanje po 15.000 libanskih i vojnika UN na jugu Libana i embargo na naoružavanje Hezbolaha, čiji su glavni pokrovitelji Iran i Sirija. Anan je to pitanje potegao tokom razgovora s Motakijem, rekao je Rojtersu portparol UN Ahmad Favzi, ali nije detaljisao.

Kad je o Libanu reč, izraelski mediji juče su izveštavali da bi izraelska vojska mogla da se povuče s juga te zemlje za deset dana do dve sedmice ako Unifil nastavi da se razmešta u tom području dosadašnjim tempom. Na jug Libana do sad je stiglo više od polovine vojnika iz italijanskog kontingenta, javlja Frans pres. - Do sada smo iskrcali oko polovinu osoblja, odnosno 480 vojnika - rekao je portparol italijanske vojske poručnik Federiko Marijani.

Predstavnik Unifila Aleksandar Ivanko izjavio je da posle raspoređivanja italijanskog kontingenta mirovnjaka ima 3.300 i da će uskoro pristići još blizu 2.000 vojnika iz Francuske i Španije. Ivanko kaže da će do kraja septembra Unifil imati oko 5.000 vojnika.

Pripremila V. Popović


vesti po rubrikama

^svet

Anan: Teheran za pregovare, ali neće da prekine obogaćivanje
Al kaida poziva Zapad u islam
 


     


FastCounter by LinkExchange