GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 4. 9. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


Premijer Koštunica otvorio završno takmičenje trubača u Guči

Srpska truba svira za Srbiju

"Guča je znak naše vere u sebe", uzviknuo je juče Koštunica, dok su sa okolnih brda pucale prangije, pred postrojenim trubačima, koji su himnom "Sa Ovčara i Kablara" počeli takmičenje

GUČA - Dočekan ovacijama saboraša iz prvih redova juče punog stadiona kraj Belice, predsednik Vlade Srbije dr Vojislav Koštunica juče je porukom "neka srpska truba u Guči danas svira za Srbiju" otvorio završno trubačko takmičenje, 46. po redu, Dragačevskog sabora trubača.

- "Guča je znak naše vere u sebe" uzviknuo je juče Koštunica u Guči, dok su sa okolnih brda pucale prangije, pred postrojenim trubačima koji su himnom "Sa Ovčara i Kablara" počeli takmičenje.

- Guča je znak povratka naroda sebi, ali i povratka radosti i smislu života. Truba je stari instrument, ali ona najbolje govori o nama, kakvi smo. Sa trubom se u Srbiji rađa i raduje, sa trubom se umire. Ko ne razume trubu i Guču, ne razume ni Srbiju - rekao je Koštunica.
Pre predsednika vlade, saborašima se juče prigodnom besedom, dočekan povicima iz publike "Veljo majstore", obratio i ministar Velimir Ilić, zvanično, domaćin ovogodišnjeg Sabora.

- Prisustvo predsednika Koštunice i ministara vlade dokaz je da Vlada Srbije želi da ulaže u Guču - rekao je ministar Ilić u svojoj besedi.
Premijer i ministri odseli su u motelu kraj stadiona, gde su ostali na ručku koji je trajao oko sat i po, čekajući da počne takmičenje trubača.

KAKVA SILA IDE DRUMOM

U prepunu Guču, u pravu saborašku atmosferu, Koštunica i ministri stigli su juče oko 13 sati, a na parkingu kod stadiona stalo je ukupno 11 crnih, dugih limuzina, koje su stigle u pratnji tri policijska automobila.
Zato su mnogi saboraši juče na tren zastali, da vide kakva to sila ide drumom.

Iza premijera, u motel su jedan za drugim ušli ministar pravde Zoran Stojković, ministar policije Dragan Jočić, Raka Radović sa sinom, suprugom i svastikom, kako je rekao na ulazu, Ivica Dačić, Branko Ružić... U motelu, na ručku bili su i Milorad Dodik, predsednik Vlade RS koji je u Guči viđen i prethodne noći, a zatim je stigao i Mladen Ivanić, ministar inostranih poslova BiH.

- Ovde je mnogo ljudi iz Republike Srpske. Ovo pripada i nama. Ovde dolazimo sa osećanjem pripadnosti koje nam je i te kako potrebno. Republika Srpska voli trubu - izjavio je premijer Dodik ulazeći na ručak.

I dok su novinari, policija i pratnja ostali ispred, iz motela su zaječale trube orkestra Nenada Mladenovića iz Vranja, kome je ukazana čast da svira premijeru i ministrima.

Kako je bilo unutra može se samo nagađati jer je pristup, posebno novinarima, bio strogo zabranjen, a zavese na prozorima prostorije u kojoj su bili premijer i ministri bile su guste i navučene na prozore. Sudeći po taktovima muzike - provod je bio dobar.
Premijeru i ministrima trubači su najpre svirali par kola i čočeka, a onda je iz motela jeknulo "Oj moja ružo rumena", a zatim i "Moj Dragane, što me zaboravljaš, ja te čekam, a ti se ne javljaš".

Sudeći po onome što se videlo kroz vrata, služena su jagnjetina, kupus iz zemljanog lonca, pečena paprika, a kuvari unutra vredno su radili sa higijenskim rukavicama na rukama.
Sat i po kasnije, na izlazu iz motela, najpre su se pojavili zadovoljni trubači Nenada Mladenovića, lica široko razvučenih u osmeh.

- Super, dobar bakšiš, dobar premijer, dobar Koštunica " rekli su nam u prolazu, ne želeći da otkriju koliki je bakšiš pao.

Tekst i foto Zoran Šaponjić


vesti po rubrikama

^politika

Ministar finansija u Briselu razgovara o realizaciji "paketa plus"
Dragan Velić novi predsednik SNV
Srbi iz Gračanice i dalje bez krova
Premijer Koštunica otvorio završno takmičenje trubača u Guči
Romi najugroženiji, Crnogorcima status posle Saveta
 


     


FastCounter by LinkExchange