GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 4. 9. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


Ministar finansija u Briselu razgovara o realizaciji "paketa plus"

Dinkić danas referiše Renu

G17: Biće govora o napretku vlade u ekonomskim reformama. Čeka se stav EU oko nastavka pregovora

BEOGRAD - Ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić otputovao je juče u Brisel, kako bi prema dogovorenoj dinamici realizacije "paketa plus" izvestio visoke zvaničnike Evropske unije o napretku koji je ostvaren u sprovođenju ekonomskih reformi i još jednom istakao značaj koji za Srbiju ima partnerstvo sa EU.

Prema najavama, Dinkić bi danas trebalo da se sastane sa predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom, evropskim komesarom za ekonomska i monetarna pitanja Joakimom Almunjom i evropskim komesarom za spoljne odnose i odnose sa susedima EU Benitom Ferero-Valdner.

ZAHTEVI U PAKETU PLUS

U "paketu plus" se, podsećamo, zahteva da se otpiše milijarda dolara duga Pariskom klubu za izgradnju "Koridora deset" na jugu Srbije, a da se deo tog duga upotrebi za ekološke projekte i razvoj infrastrukture u siromašnim opštinama; veći pretpristupni fondovi EU Srbiji za podršku realizaciji projekata regionalnog značaja u okviru Nacionalnog investicionog plana, koji je usvojila Vlada Srbije; ukidanje viza za građane Srbije do 2008. godine kao i vizne olakšice za studente i naučnike tokom ove i naredne godine; status zemlje kandidata najkasnije do 2008. godine.

Kako je juče saopšteno Glasu u G17, stranci koja je idejni tvorac plana za unapređenje saradnje Srbije sa EU, "po pitanju 'paketa plus' nema ništa novo". To znači da su, kako kažu, zahtevi ostali nepromenjeni, ali i da se čeka stav zvaničnog Brisela prema nastavku pregovora o stabilizaciji i pridruživanju.

Kako je Glas već pisao, evropski komesar je prilikom prvog upoznavanja s "paketom" na sastanku sa Ivanom Dulić-Marković i Dinkićem 17. avgusta u Briselu jasno poručio da nema prečice do članstva u evropskoj porodici, što znači da Srbija mora da sprovede Akcioni plan do kraja i isporuči haške optuženike da bi nastavila pregovore. Istom prilikom, Ren je preporučio srpskoj vladi da u cilju realizacije "paketa" i dalje povećava stopu zaposlenosti, uključi još stranih investitora, ubrza strukturnu reformu ekonomske baze i da radi na bruto-nacionalnom dohotku. Očekuje se da ćemo posle današnjeg susreta saznati šta je Beograd od tada uspeo da sprovede.

Međutim, Vladimir Holman iz G17, ocenio je posle briselske premijere "paketa plus" da dalje reforme ne mogu biti ostvarene bez tešnjih veza sa EU "jer smo već zaokružili ceo paket reformi za koje smo bili sposobni". On je tada rekao i da je prvi korak posle predstavljanja paketa, ispunjenje haške obaveze, na čemu insistira i Renova kancelarija.

Podsećanja radi, poslanici G17 kovertirali su ostavke koje postaju efektivne u oktobru, ukoliko se do tada ne nastave pregovori, odnosno u slučaju da Akcioni plan srpske vlade ne pruži zadovoljavajuće rezultate.

D.Milošević


vesti po rubrikama

^politika

Ministar finansija u Briselu razgovara o realizaciji "paketa plus"
Dragan Velić novi predsednik SNV
Srbi iz Gračanice i dalje bez krova
Premijer Koštunica otvorio završno takmičenje trubača u Guči
Romi najugroženiji, Crnogorcima status posle Saveta
 


     


FastCounter by LinkExchange