GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 4. 9. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Glas ekskluzivno saznaje: Marko Kljajević odlazi na novu funkciju u Podgoricu

Đukanović zaposlio Kljajevića?

Tokom odmora koji je proveo u zavičaju, bivši sudija Specijalnog suda dogovorio preuzimanje crnogorskog Specijalnog suda za organizovani kriminal, koji treba da bude uskoro osnovan

BEOGRAD/PODGORICA - Bivši sudija Specijalnog suda, koji je vodio proces protiv optuženih za ubistvo Zorana Đinđića, Marko Kljajević, posle ostavke u Beogradu, odlazi na visoku pravosudnu funkciju u Crnu Goru, saznaje Glas iz izvora u Podgorici, koji je insistirao na anonimnosti. Dogovor o "transferu" postignut je između Kljajevića i predsednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića. Kada će bivši sudija Specijalnog suda u Beogradu stupiti na novu dužnost, nije poznato. Prema nezvaničnim informacijama, Crnoj Gori su, zbog osamostaljenja, potrebni kadrovi, pogotovo što se priprema osnivanje Suda za borbu protiv organizovanog kriminala u Podgorici, na čijem čelu bi trebalo da se nađe sudija sa iskustvom - upravo Marko Kljajević.

Spekulacije
Od smene vlasti u Srbiji i dolaska Demokratske stranke Srbije, pričalo se o ukidanju Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici, ali je ministar Pravde Zoran Stojković više puta izjavio da će suđenje optuženima za ubistvo Đinđića biti dovršeno.

Kada je u aprilu uhapšen njegov rođeni brat Goran, inače tada predsednik Trgovinskog suda u Beogradu, u okviru istrage protiv članova takozvane "stečajne mafije", u medijima se spekulisalo i da je to svojevrsni pritisak na Marka Kljajevića, kao i da on ne može voditi "proces stoleća" ako mu je rođeni brat u pritvoru, optužen za zloupotrebu položaja. Ipak, tada postupajući sudija u najatraktivnijem sudskom procesu u Srbiji, nastavio je da sudi.

MARKO BIJELOPOLJAC

Marko Kljajević je rođen u Bijelom Polju 1965. godine, u uglednoj crnogorskoj porodici, koja je dala brojne pravnike i lekare. Pravni fakultet završio je u Beogradu. Radio je prvo kao sudija, a zatim dugo godina kao šef Krivičnog odeljenja beogradskog Petog opštinskog suda.
Početkom 2002. godine izabran je za sudiju Okružnog suda, u čijem se redovnom odeljenju zadržao do prelaska u Posebno odeljenje za borbu protiv organizovanog kriminala, odmah po osnivanju. Kljajević je kao predsedavajući sudskog veća, 12. decembra 2003. godine, počeo suđenje optuženima za ubistvo premijera Republike Srbije Zorana Đinđića, koje je u javnosti ocenjeno kao "proces stoleća".

NEKOREKTAN POSTUPAK

Marko Kljajević je napustio "proces veka" u Srbiji pred sam kraj, nikome se nije javio po dolasku sa odmora, čak nije saopštio ni gde se tačno nalaze spisi. Zbog toga su njegove kolege ogorčene jer je suđenje optuženima za ubistvo Zorana Đinđića izuzetno važan i za Srbiju, ali je zanimljiv i za ceo svet. Ovakav postupak Marka Kljajevića naneće štetu i pravosuđu, ali i državi Srbiji, koja (još jednom) izgleda neozbiljno.

Pre procesa za ubistvo Đinđića, Kljajević nije vodio nijedan za medije "atraktivan" predmet, a poznat je i po tome da nerado komunicira s novinarima. Kljajevićeve kolege kažu da je od početka sudske karijere radio vrlo efikasno, brzo rešavajući čak i obimne predmete, da je strog, ali pravičan sudija i vrhunski poznavalac prava.

Promene
U poslednje vreme, u pravosudnim krugovima izrečene su kritike na njegov račun da suđenje za ubistvo premijera Đinđića dugo traje. Na kraju je pred nastavak suđenja uhapšenim članovima zemunskog klana optuženim za ubistvo Đinđića, a po povratku sa odmora koji je proveo u Crnoj Gori, na kojem je verovatno i postigao dogovor o prelasku u tu susednu zemlju, Marko Kljajević podneo zahtev za razrešenje.

Nastavak suđenja optuženima za ubistvo Đinđića zakazan je za 7. i 8. septembar, kada iskaz treba da da svedok saradnik Dejan Milenković Bagzi, a posle njega ostaje još samo da se saslušaju veštaci iz Instituta za kriminalističku tehniku iz Vizbadena. U veću su, pored sudije Kljajevića, Milimir Lukić i Nata Mesarović, pa će kako je najavljivano, doduše zasada nezvanično, Nata Mesarović preuzeti vođenje "procesa stoleća".

U slučaju da predsedavajući sudskog veća u Specijalnom sudu podnese zahtev za razrešenje ili za povlačenje iz predmeta, suđenje će se nastaviti, a novog predsedavajućeg imenovaće predsednik Okružnog suda Siniša Važić. Prema izmenama Zakonika o krivičnom postupku, ako bude došlo do promene predsedavajućeg sudije, suđenje ne mora da počne ispočetka i normalno se nastavlja.

M. Ž. L.


vesti po rubrikama

^hronika

Glas ekskluzivno saznaje: Marko Kljajević odlazi na novu funkciju u Podgoricu
Vrhovni sud preinačio presudu Marku Gvozdenoviću (24)
Nastavak suđenja za ubistvo Mamice
Završne reči za Ovčaru