GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 4. 9. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Milosavljević: Inflacija će biti 12 odsto

BEOGRAD - Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Slobodan Milosavljević ocenio je juče da će deficit Srbije u spoljnoj trgovini do kraja godine dostići šest milijardi dolara, a inflacija 12 odsto.
- Porast deficita u razmeni sa inostranstvom je posledica ničim izazvane snage dinara, koja nije uzrokovana ni rastom produktivnosti, niti povećanjem izvoza, već velikom ponudom deviza na tržištu zbog prihoda od privatizacije - rekao je Milosavljević.

Prema njegovoj oceni, vlada u vođenju ekonomske politike mora da uzme u obzir štetu koju izvoznicima nanosi kurs dinara.
- Vlada mora da vodi više računa o privredi. Centralna banka radi korektan posao, ali se ona brine za jedan segment ekonomske politike koji je vrlo bitan, ali nije dovoljan, i u tome je problem - istakao je on. Milosavljević je upozorio da posebno zabrinjava smanjenje pokrivenosti izvoza uvozom, koji je u prvih sedam meseci ove godine iznosio 43,8 odsto, i na inflaciju, koja je i dalje tri puta veća nego u zemljama Evropske unije.

Predsednik PKS je kao pozitivne pomake u 2006. godini naveo rast industrijske proizvodnje, rekordne devizne rezerve i veliki prihod od uspešnih privatizacija. Ukazao je, međutim, da je ekonomska situacija u zemlji daleko od idealne i da je za realnije sagledavanje perspektiva potrebno konsultovati domaće privrednike.

Spoljnotrgovinski deficit Srbije u prvih sedam meseci ove godine bio je 3,9 milijardi dolara, što je za 23,4 odsto više nego u istom periodu 2005. godine, dok je inflacija od početka godine dostigla 6,3 odsto, prenosi Beta.


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Naredne dve nedelje brucoši će podnositi prijave za smeštaj u studentske domove
Odobren socijalni program za odlazak 544 zaposlenih iz Hemijske industrije "Župa"
Glas istražuje: Šta su pokazali sistematski pregledi dece koja polaze u prvi razred
Više od 20.000 pacijenata u redu za neku zdravstvenu uslugu
Đaci i roditelji brane profesora
Predložene izmene i dopune Zakona o sudijama kao pravna zakrpa
Novosti i putari obeležili prošlu nedelju na Beogradskoj berzi
intervju : Milan Petrović, komercijalni direktor "Donkafe"
Milosavljević: Inflacija će biti 12 odsto