GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 4. 9. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


intervju : Milan Petrović, komercijalni direktor "Donkafe"

Srbija će izvoziti kafu

Nova fabrika će obezbediti kapacitet, najveći u regionu, što će omogućiti izvoz u zemlje balkanske unije sa 59 miliona stanovnika

BEOGRAD - Multinacionalna kompanija "Štraus-Elit", koja je kupila domaću firmu "Donkafe" gradi novu fabriku i planira da osvoji i tržište okolnih zemalja. Rezultati poslovanja u Srbiji su izuzetno dobri i profit će se ove godine udvostručiti. "Naši planovi su dugoročni i sve što radimo danas očekujemo da se vrati, ne sutra, već u godinama koje dolaze. Želimo da na srpskom tržištu budemo broj jedan, odnosno jaka i profitabilna kompanija u kategoriji kafe", kaže komercijalni direktor Milan Petrović.

Zašto gradite novu fabriku kafe?
- "Donkafa" je kao proizvod jednostavno prerastao postojeću fabriku i infrastrukturu. Naravno, srećni smo što je tako jer to govori da je brend postao veoma uspešan. U sklopu nove fabrike biće i distributivni centar, što će ubrzati i pojednostaviti tok proizvoda na putu od sirove kafe do kupca i time doneti značajne uštede.

Koliko ćete investirati u fabriku i koliko ste potrošili na redizajn pakovanja?
- Novi pogon će koštati 7,8 miliona evra, a kapacitet će biti 18.000 tona godišnje, sa opcijom da se proširi do 30.000 tona, što predstavlja najveći kapacitet u regionu. Uložili smo i oko 200 hiljada evra u redizajn pakovanja koja se prodaju od 1.septembra. Taj posao je poveren jednoj od najpoznatijih agencija na svetu, Dizajn Bridžu iz Londona, koja je redizajnirala i pakovanje za "Hajneken", "Neskafe" i "Unilever".

Da li ćete izvoziti kafu iz Srbije?
- Planovi su da buduća fabrika bude u funkciji proizvodnje za okolna tržišta u regionu i da snabdeva tržište buduće balkanske unije, koja ima 59 miliona stanovnika.

Da li se isplatila kupovina "Donkafe"?
- Rezultati u prvih 15 meseci, od kada je "Štraus - Elit" vlasnik "Donkafe" su više nego dobri. U 2005. godini smo ostvarili operativni profit od milion evra, a ove godine očekujemo 2,5 miliona evra. Investicija je velika i trebaće malo više vremena od ovih 15 meseci da bi se ona isplatila, ali ponavljam, radimo na duge staze i planovi su realni.

POVOLJNI KREDITI

Koliko "Donkafa" ima zaposlenih i da li investirate u njih?
- Firma ima 309 zaposlenih u Srbiji i 56 u Bosni, prosečna neto plata je više od dva puta veća od prosečne neto zarade u Republici. LJude smo prepoznali kao naš dragocen kapital i stalno ih šaljemo na usavršavanja i treninge. U okviru kompanije postoji restoran u kojem svi zaposleni imaju besplatan obrok, a sa pojedinim bankama smo dogovorili izuzetno povoljne uslove za kreditiranje naših radnika.

NAJVEĆI PROIZVOĐAČ HRANE

"Kompanija 'Štraus-Elit' nastala je spajanjem firme 'Štraus', proizvođačem mlečnih proizvoda i 'Elit' koja se bavi kafom. U Izraelu je ova kompanija najveći proizvođač hrane i pored mlečnih prerađevina proizvodi i čokolade, med, sladoled, maslinovo ulje, sveže salate i žvake. Za sada ne planira da neki od tih artikala proizvodi i u Srbiji."

Da li planirate da širite poslovanje u Srbiji i u kom pravcu?
- Naš fokus je na kafi i proizvodima od kafe. Prvi smo u Srbiji lansirali "ajs kafe" i ove godine smo zadovoljni prodajom ovog proizvoda. Imamo plan da dalje razvijamo naš asortiman u takozvanoj "crnoj kafi", "espreso", instant kategoriji, kao i u proizvodima od kafe.

Kakvi su uslovi za poslovanje u Srbiji, šta je dobro, a šta ne valja?
- Uslovi su s jedne strane odlični jer još uvek internacionalna konkurencija nije jaka kao na nekim drugim tržištima, što verovatno govori da su domaći brendovi veoma konkurentni i dobro pozicionirani na tržištu, pa oni oklevaju sa ulaskom. S druge strane, iako se puno priča o pojednostavljenju pravnih regulativa i manje birokratije, i dalje tu ima puno prostora za unapređenje. Ekonomska situacija je i dalje komplikovana, potrošač je osetljiv na cenu jer, jednostavno, nema da potroši više, iako bi želeo.

Da li su velika poreska opterećenja u odnosu na okolne zemlje?
- Zavisi, akcize su više nego u nekim susednim državama, porezi na plate su negde između, a korporativna taksa i porezi na dobit su povoljniji nego u drugim državama.

Kako da Srbija privuče više investicija?
- Prvenstveno mora da pruži sigurnost i podršku stranom kapitalu. Verujem da je Srbija nezaobilazna tačka za investicije u regionu, imamo dobre ljudske potencijale, tržište koje voli da troši pare na brendove i kvalitetne proizvode. Isto misle i poslovni ljudi iz inostranstva sa kojima sam u kontaktu, ali, nažalost, dosta političkih poteškoća i nerešenih problema usporava taj proces.

S. Jovičić


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Naredne dve nedelje brucoši će podnositi prijave za smeštaj u studentske domove
Odobren socijalni program za odlazak 544 zaposlenih iz Hemijske industrije "Župa"
Glas istražuje: Šta su pokazali sistematski pregledi dece koja polaze u prvi razred
Više od 20.000 pacijenata u redu za neku zdravstvenu uslugu
Đaci i roditelji brane profesora
Predložene izmene i dopune Zakona o sudijama kao pravna zakrpa
Novosti i putari obeležili prošlu nedelju na Beogradskoj berzi
intervju : Milan Petrović, komercijalni direktor "Donkafe"
Milosavljević: Inflacija će biti 12 odsto