GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 4. 9. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Glas istražuje: Šta su pokazali sistematski pregledi dece koja polaze u prvi razred

Slabovidost najveći problem prvaka

Stručnjaci se slažu da je razlog lošeg zdravstvenog stanja naše dece, način ishrane, slaba pokretljivost i fizička aktivnost, svakodnevni višesatni boravak ispred televizora i kompjutera

Sistematski pregledi mališana koji danas polaze u prvi razred, pokazali su da veliki broj njih ima ravne tabane, deformitete kičme, mucaju, ne izgovaraju dobro pojedina slova, gojazni su, anemični, imaju loše zube. Lekari u svim domovima zdravlja složili su se da je razlog tako lošeg zdravstvenog stanja naše dece, način ishrane, slaba pokretljivost i fizička aktivnost, svakodnevni višesatni boravak ispred televizora i kompjutera.

- Na sistematskim pregledima, ove godine, primetili smo da je najveći problem ove generacije, koja sada upisuje prvi razred- karijes. Osim toga sve je više mališana sa lošim vidom. Nove generacije počele su da plaćaju danak civilizacijskom napretku jer se deca više ne igraju u dvorištu, na čistom vazduhu, već su celi dan u sobama, igraju igrice na kompjuteru i gledaju TV. Često se dešava da se kod dece na vreme uoči razrokost ili slabovidost, predlože se određene mere, ali ih se deca ne pridržavaju- objašnjava dr Lela Popović, pedijatar u Domu zdravlja Obrenovac. Ona kaže da su kod mališana česti i logopedski problemi, zamuckuju, ne znaju da izgovore pojedina slova ili ih mešaju.

OBRADA PODATAKA

Koliko se malo pažnje poklanja praćenju zdravstvenog stanja mališana, govori podatak da u Institutu za zaštitu zdravlja Srbije "Dr Milan Jovanović- Batut" nisu obrađivani podaci od 2004. godine. Kratko objašnjenje dobili smo u ovoj ustanovi "Nije bilo para za to".

LOŠA ISHRANA

Posledice uzimanja brze hrane, pokazale su se i na ovom sistematskom pregledu jer je sve više gojazne dece. To je posebno izraženo u gradskim sredinama gde se deca slabo kreću, a jedan ili čak dva obroka su iz pekare ili kioska brze hrane.
- Nije masovna pojava, ali sporadično nam dolaze i veoma gojazna deca. Takvu decu upućujemo na endokrinološka ispitivanja. Najčešće ispitivanja ne pokažu nikakav hormonski poremećaj i onda naši nutricionisti takvoj deci preporučuju lakšu ishranu kao i povećanu fizičku aktivnost-objašnjava dr Miodrag Vukčević, načelnik pedijatrije u Domu zdravlja "Milutin Ivković" na Paliluli.

U novosadskom domu zdravlja sistematski pregled urađen je kod 3.932 deteta koja polaze u prvi razred. Pregledi su pokazali da će u đačke klupe ove godine da sedne 79 odsto visoke dece, 18 odsto jako visoke dece i tri odsto niske dece.

- To su jako dobri rezultati, znači da imamo visoku generaciju. To povezujemo sa migracijom stanovništva, jer je u Vojvodinu došlo mnogo ljudi dinarskog tipa-objašnjava dr Slavica Mladenović, načelnik pedijatrije u Domu zdravlja Novi Sad.

U ovom vojvođanskom gradu 75 odsto mališana je normalno uhranjeno, gojaznih je 20 odsto, a mršavih četiri odsto.
- Imali smo dosta anomalija koštano-mišićnog sistema, anomalije kukova kod 11 odsto pregledanih mališana, anomalije stopala kod 9 odsto, deformitet kičmenog stuba kod 25 odsto dece. Šum na srcu ima više od 3,5 odsto dece, dečaci, njih 3,5 odsto imali su promene na urogenitalnom sistemu, a to su najčešće bili nespušteni testisi i fimoze.

Anemično je bilo oko šest odsto dece, sa poremećajem vida bilo je 3 odsto, sluha ispod jedan odsto, a sa poremećajem govora 1,5 odsto mališana- dodaje Mladenovićeva. Ona napominje da su mališani pred polazak u školu dobili i obaveznu revakcinaciju protiv difterije, tetanusa, dečje paralize, zauški, morbila i rubeola.

Prema rečima Vesne Memić, načelnice pedijatrije Doma zdravlja Novi Pazar, najčešći problemi dece koja polaze u školu su ravna stopala, deformitet kičme, hronične upale krajnika, karijes, različiti poremećaji govora, a bilo je slučajeva da zbog raznih psiho-fizičkih poremećaja deca ne mogu da krenu u školu.

S. T.


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Naredne dve nedelje brucoši će podnositi prijave za smeštaj u studentske domove
Odobren socijalni program za odlazak 544 zaposlenih iz Hemijske industrije "Župa"
Glas istražuje: Šta su pokazali sistematski pregledi dece koja polaze u prvi razred
Više od 20.000 pacijenata u redu za neku zdravstvenu uslugu
Đaci i roditelji brane profesora
Predložene izmene i dopune Zakona o sudijama kao pravna zakrpa
Novosti i putari obeležili prošlu nedelju na Beogradskoj berzi
intervju : Milan Petrović, komercijalni direktor "Donkafe"
Milosavljević: Inflacija će biti 12 odsto