GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 4. 9. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Odobren socijalni program za odlazak 544 zaposlenih iz Hemijske industrije "Župa"

Dva miliona evra za otpremnine radnicima

KRUŠEVAC - Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku odobrilo je socijalni program kroz koji će iz hemijske industrije "Župa" otići 544 radnika, odnosno više od 40 odsto zaposlenih.

Prema rečima Slavice Miletić, predsednice tima za izradu socijalnog programa u toj fabrici, ukupna vrednost programa je 162 miliona dinara, odnosno skoro dva miliona evra, a radnici će biti isplaćeni prema kursu evra na dan kada su podneli zahtev, koji je iznosio 87,5 dinara, odnosno onima koji su se odlučili za deset bruto plata računaće se prosek za jun, koji je bio 30.990 dinara.

Odlukom Ministarstva predviđeno je da otpremnine budu isplaćene posle prvog januara 2007. godine, a preduzeće će se truditi da u saradnji sa Akcijskim fondom i Ministarstvom za privredu i privatizaciju utiče da sve bude završeno do kraja ove godine.

- Veoma je bitno to što će pre isplate otpremnina svim radnicima biti povezan staž, i isplaćene četiri zaostale zarade, odnosno fabrika više ništa neće dugovati onima koji odlaze - rekla je Miletićeva. U ovoj fabrici će nakon sprovođenja socijalnog programa ostati 626 radnika.

"Župa" je tenderski privatizovana početkom 2004. godine, kada je beogradsko preduzeće "Vektra M", vlasnice Violete Josifove, postalo većinski vlasnik. Krajem prošle godine aktivirana je odluka Agencije za privatizaciju o raskidu kupoprodajnog ugovora, a gazdovanje fabrikom je preuzeo Akcijski fond. Usledilo je postavljanje zastupnika kapitala i izbor poslovodstva.

Od početka godine u "Župi" je isplaćeno sedam redovnih i dve zaostale plate, nedavno je posle 356 dana račun odblokiran, a poslovodstvo najavljuje da se priprema remont fabrike Kalijumove hemije koja nije radila dve godine.

J.M.


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Naredne dve nedelje brucoši će podnositi prijave za smeštaj u studentske domove
Odobren socijalni program za odlazak 544 zaposlenih iz Hemijske industrije "Župa"
Glas istražuje: Šta su pokazali sistematski pregledi dece koja polaze u prvi razred
Više od 20.000 pacijenata u redu za neku zdravstvenu uslugu
Đaci i roditelji brane profesora
Predložene izmene i dopune Zakona o sudijama kao pravna zakrpa
Novosti i putari obeležili prošlu nedelju na Beogradskoj berzi
intervju : Milan Petrović, komercijalni direktor "Donkafe"
Milosavljević: Inflacija će biti 12 odsto