GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak 4. 9. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Naredne dve nedelje brucoši će podnositi prijave za smeštaj u studentske domove

Počela trka za krevet u studenjacima

Svi studenti prvih godina koji žele da žive u domovima do 15. moraju da predaju dokumentaciju, a brucoši iz Beograda do 10. septembra

BEOGRAD - Stanarina u studentskim domovima i dalje je najjeftiniji smeštaj akademaca u univerzitetskim centrima. Trka za krevet je počela, a prvi će u sobe moći da se usele brucoši. Svi studenti prvih godina koji žele da žive u domovima do 15. septembra moraju da predaju dokumentaciju, dok je brucošima u Beogradu taj rok nešto kraći, do 10. septembra.

Pravo na smeštaj u domu imaju svi brucoši čije je školovanje finansirano iz budžeta, a studenti ne smeju imati mesto prebivališta na teritoriji grada u kome se nalazi fakultet. Akademci treba studentskim službama da donesu prijavu, overene fotokopije svedočanstva sve četiri godine srednje škole, uverenje o upisu prve godine studija i uverenje o prihodima po članu domaćinstva od 1. januara do 30. juna 2006. godine. Preliminarne rang- liste biće objavljene 20. septembra, a konačne liste 27. septembra. Raspodela mesta u domovima za devojke biće održana 30. septembra, a za muškarce 1. oktobra u Studentskom domu "Karaburma".

STUDENTSKA KARTICA

Prilikom podnošenja dokumentacije za smeštaj u studentske domove, studenti prve godine Univerziteta u Beogradu, istovremeno, podnosiće i zahtev za izradu studentske kartice, koja je neophodna za korišćenje usluga ishrane i smeštaja. Podnošenjem zahteva za izradu Studentske kartice, studenti prve godine dobijaju paket koji sadrži softver za ishranu, softver za smeštaj, elektronski novčanik, elektronski zdravstveni karton, informator Studentskog centra "Beograd" i godišnju članarinu ISIC. Za izdavanje studentske kartice potrebni su lična karta, indeks sa upisanim zimskim semestrom, popunjen zahtev za izdavanje Studentske kartice i priznanica o uplati. Studenti će biti fotografisani na licu mesta, a cena kartice je 1.600 dinara.

Studenti starijih godina koji su uslov za upis nove akademske godine stekli tokom junskog ispitnog roka svoja dokumenta mogu predati, takođe, od 1. do 15. septembra, a akademci koji su kasnije upisali godinu mogu se prijaviti od 15. septembra do 31. oktobra. Postdiplomci za mesto u domu konkurišu od 10. oktobra do 5. novembra. Oni treba studentskim službama da donesu uverenje o prosečnoj oceni i godini studija, potvrdu o upisu zimskog semestra odgovarajuće godine, uverenje o prihodima po članu domaćinstva, a prilikom useljenja potrebno je da donesu lekarsko uverenje.

Studenti će se rangirati na osnovu uspeha na fakultetu (prosečna ocena, broj položenih ispita, godina studija, izgubljena godina), vremena sticanja uslova (za uslov stečen u junu studenti će dobiti šest bodova, u septembru tri boda, a za uslov stečen u oktobru studenti neće dobiti nijedan bod) i prihoda po članu porodice (zavisno od visine prihoda studenti mogu dobiti dva, jedan ili nula bodova).

U studentske domove u Beogradu ove godine biće primljeno 9.558 akademaca, u Nišu 916, a u Novom Sadu 2.235 studenata. U Čačku ima mesta za 200 akademaca, Kraljevu 68, Boru 259, Kragujevcu 602, Užicu 122 i Subotici 757 studenata. Akademci Prištinskog univerziteta dobiće 1.201 mesto u domovima, a u Zubinom Potoku biće smešteno 120 studenata, Kosovskoj Mitrovici 757, Leposaviću 156, Zvečanu 58 i Blacu 110 akademaca.

M. J.


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Naredne dve nedelje brucoši će podnositi prijave za smeštaj u studentske domove
Odobren socijalni program za odlazak 544 zaposlenih iz Hemijske industrije "Župa"
Glas istražuje: Šta su pokazali sistematski pregledi dece koja polaze u prvi razred
Više od 20.000 pacijenata u redu za neku zdravstvenu uslugu
Đaci i roditelji brane profesora
Predložene izmene i dopune Zakona o sudijama kao pravna zakrpa
Novosti i putari obeležili prošlu nedelju na Beogradskoj berzi
intervju : Milan Petrović, komercijalni direktor "Donkafe"
Milosavljević: Inflacija će biti 12 odsto