GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 3. 9. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Začinite dečji rođendan zanimljivom igrom: Pogodite ko je vukodlak!

Dete vam pravi rođendan, a vi ne znate kako da zaštitite kućni inventar i sebe od gomile ruku i nogu; evo predloga kako da deci (a njima je danas sve "smor") brže prođe vreme kad su u grupi (a i vama, takođe)

"Vukodlak" je jednostavna društvena igra koja vuče korena još iz mračnih, dugih noći srednjovekovne Evrope. Za nju vam neće trebati mnogo rekvizita: neophodni su samo malo kartona, nekoliko listova papira i olovka. Igra je kao rođena za dečje rođendane jer mogu da se uključe sva deca, a drži pažnju do samog kraja. Ne zaboravite da prigušite svetla.

Pravila: U igri mora učestvovati najmanje sedam igrača. Izbegavajte, ako možete, paran broj igrača.

Napravite kartice (najbolje od kartona); kartica mora biti koliko i igrača. Raspored je sledeći:
- jedan "vođa"
- dva "vukodlaka"
- jedan "vidovnjak"
- svi ostali su "seljani"

Karte promešati i podeliti igračima. Sada svako ima svoju ulogu, zapisanu na kartici. Niko ne sme da poveri svoju ulogu drugom igraču! Samo "vođa" pokazuje svoju kartu svima izgovarajući: "Ja sam vođa". Ako to neko od igrača želi, može, pre deljenja karti, uzeti ulogu "vođe". Onda on meša preostale kartice i deli ih igračima.

Zaplet: Karte su na stolu (okrenute nadole). Uloge su podeljene. U selu su dva strašna vukodlaka; danju obični ljudi, a noću strašne zveri, čiji je cilj da pojedu sve seljane. Svi ostali igrači su uplašeni seljani; osim jednog (vidovnjak). Taj ima specijalan dar: može da uđe u trag vukodlacima!

Igra se odvija u dve faze: noćnoj i dnevnoj. Igrači su poređani u krug.
Noć: Pao je mrak i strah se uvlači u selo. Vođa govori: "Noć je, zatvorite oči", a ostali igrači zatvaraju oči. Najbolje je da, u dogovoru, svi igrači prave neke jezive zvuke kako bi omogućili vukodlacima i vidovnjaku da ne budu lako primećeni.

Vođa zatim govori: "Vukodlaci, pokažite se". Zveri otvaraju oči, ugledaju jedan drugog i zatim traže žrtvu.
Vođa govori: "Vukodlaci, izaberite nekog za večeru!". Čupavci se dogovaraju, trudeći se da ne prave nagle pokrete i svojim saigračima ne odaju ko su. Najbolje je da se služe očima i gestikulacijom koja neće uzbuniti seljane. Kada su se vukodlaci dogovorili ko će da bude za večeru (samo jedan seljanin), vođa kaže: "Vukodlaci, svanulo je". Dva zlikovca zatim zatvaraju oči i opet se pretvaraju u seljane.

Vođa zatim govori: "Vidovnjače, probudi se". Posao vidovnjaka je onda da polako pokaže prstom na jednog od seljana. Ako je izabrao vukodlaka, vođa mu to pokazuje znakom, kao i drugim znakom ako je izabrao nedužnog seljanina. Vođa zatim kaže: "Vidovnjače, zatvori oči".

Dan: Vođa zatim govori: "Svanulo je, otvorite oči". I svi slušaju. "A ti (vođa pokazuje na onog koga su vukodlaci odabrali), tebe su pojeli vukodlaci!", nastavlja vođa. Nastradali seljanin pokazuje svoju kartu i udaljava se iz kruga.

Svi znamo šta se dešava kad neko u selu nastrada pod nerazjašnjenim okolnostima: linč! Svi igrači, otvorenih očiju, traže krivca (uključujući i same krivce). Svaki od igrača može govoriti šta želi (može slagati, govoriti istinu, navoditi na pogrešan trag). Krug se završava glasanjem. Svako pokaže kartom na igrača za koga sumnja da je vukodlak. Igrač sa najviše glasova biva odveden na ivicu sela i prognan u šumu. Izabrani izlazi iz kruga i otkriva da li je seljanin, vukodlak ili možda vidovnjak. Zapamtite, igrači koji su ispali iz igre ne smeju više da se mešaju. Ovde se prvi krug završava. Počinje drugi: pada noć i sve se ponavlja...

Pobeda: Jednostavno je: seljani pobeđuju ako uhvate oba vukodlaka. Vukodlaci pobeđuju ako odnos ostane 2:2 ili 1:1. Tada mogu da prestanu da se skrivaju i otvoreno pojedu seljane.
Mali saveti: Nema ograničenja: vukodlak može tokom dana da se pretvara da je vidovnjak i da ubeđuje seljane kako je siguran da je neko drugi vukodlak. Sve laži su dozvoljene. I vidovnjak može u svakom trenutku dana otkriti svoj identitet kako bi ubedio seljane da njega ne diraju. No ovo je opasno, jer je "pečen" kad padne noć. Ako vukodlaci otkriju ko je vidovnjak, naravno da će pojesti prvo njega jer je on najveća opasnost. Ako ga se oslobode, seljacima će biti teško da otkriju ko su zveri. U ovoj igri vrlo je važna taktika; identitet se mora skrivati što je duže moguće. Još nešto: preporučuje se da broj vukodlaka poraste na tri ako ima 17 ili više igrača!

Priredio I. Ć.


vesti po rubrikama

^slobodno vreme

Horoskop za nedelju
Za osećanje ispunjenosti odgovorne su karakterne osobine
Začinite dečji rođendan zanimljivom igrom: Pogodite ko je vukodlak!