GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 3. 9. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


Prvi put u meksičkoj istoriji sprečen govor šefa države

Opozicija zaposela govornicu

Levičari blokirali prilaz i "ućutkali" predsednika Foksa, ne dozvolivši mu da se obrati naciji iz Kongresa

Predsednik Meksika Visente Foks bio je sprečen da održi govor u Kongresu, u vidu godišnjeg obraćanja naciji, pošto su levičarski poslanici, optuživši ga za izbornu krađu, zauzeli podijum oko govornice. Oni su odbili da se sklone i dozvole mu da govori, javio je Rojters.

Neposredno pre termina u kojem je bilo zakazano Foksovo obraćanje, levičarski poslanici, koji su na poslednjim predsedničkim izborima 2. jula podržali levičarskog kandidata Andresa Manuela Lopesa Obradora, umarširali su na podijum. Neki od njih nosili su i transparente s parolama u kojima su Foksa nazvali izdajnikom demokratije.

Foks je izbegao neprijatnosti eventualnog susreta i mogući ozbiljniji okršaj sa Obradorovim istomišljenicima tako što je službenicima Kongresa samo predao primerak svog govora i brže-bolje se vratio u svoju rezidenciju.

POZADINA NAJNOVIJIH SUKOBA

Predsednik Foks, rančer i nekadašnji član uprave "Koka-Kole" koji i dalje uživa veliku popularnost u meksičkom narodu, odlazi s položaja u decembru. Levičari ga optužuju za letošnju navodnu izbornu krađu kojom je, kako kažu, omogućena pobeda predsedničkog kandidata vladajuće konzervativne stranke Felipea Kalderona, inače bivšeg Foksovog ministra energetike. Međutim, strani posmatrači i nadležni meksički pravosudni organi ne slažu se s tvrdnjom da su izbori pokradeni. Obradorove pristalice već dva meseca, od trenutka proglašenja rezultata prema kojima je Kalderon "dobio" bivšeg gradonačelnika Meksiko Sitija Obradora s razlikom od samo 244.000 glasova, organizuju masovne proteste preteći da Meksikom neće biti moguće vladati ukoliko Kalderonova pobeda bude potvrđena. Do jučerašnjeg incidenta došlo je samo šest dana pre no što bi izborni sud trebalo da proglasi pobednika na predsedničkim izborima ili poništi glasanje i raspiše nove izbore.

Ovo je prvi put u meksičkoj istoriji da poslanici opozicije spreče godišnje obraćanje šefa države naciji. Izveštači stranih agencija iz Meksika ovaj događaj vide kao eskalaciju krize koja potresa državu od julskih izbora.

- Suočen sa stavom grupe poslanika koji su mi onemogućili da pročitam govor koji sam pripremio za ovu priliku, ja odlazim iz zgrade - rekao je Foks u holu skupštinskog zdanja pre no što je krenuo ka vratima.

Međutim, nacija je čula govor šefa države nešto kasnije, u televizijskom obraćanju. Foks je tom prilikom naglasio da protest koji ga je ućutkao nije bio usmeren protiv njega nego protiv institucije predsednika i meksičkog naroda, prenosi Rojters.

Uporedo sa onim što se dešavalo u samom Kongresu, ništa manje napeto nije bilo ni na ulicama oko tog zdanja. Grupice levičarskih pristalica bacale su flaše i kamenice na postrojene specijalce, ali ozbiljnijih sukoba nije bilo. U svetlu najnovijih događaja, Foks je poručio da je Meksiku potrebna harmonija, a ne anarhija.

Pripremila S. Đ. Pijevac


vesti po rubrikama

^svet

Prvi put u meksičkoj istoriji sprečen govor šefa države
Antiteroristička akcija u Britaniji, uhapšeno 16 osoba
 


     


FastCounter by LinkExchange