GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 3. 9. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Avion "Centavije", prevozeći mladu reprezentaciju Srbije, pokvario se iznad Bugarske

Drama u vazduhu: Ima li goriva u avionu?!

Zbog kvara na instrument tabli, kapetan odlučio da avion sa našim igračima vrati na surčinski aerodrom. Reprezentativci promenili letelicu i bezbedno sleteli u Tbilisi. Uprava "lou-kost" kompanije "Centavija" demantuje da je reč o kvaru

Dramatično i zabrinjavajuće počelo je prvo zvanično gostovanje mlade reprezentacije Srbije. Ekspedicija FSS koja se zaputila ka Gruziji morala je zbog ozbiljnog kvara na avionu da se vrati na Aerodrom "Nikola Tesla", ali, na svu sreću, posledica nije bilo. Mladi "orlovi" večeras u Tbilisju igraju kvalifikacionu utakmicu za Evropsko prvenstvo (19.30), ali važniju borbu dobili su juče.

Avion "BA 146/200", koju u vaduhoplovnom saobraćaju nazivaju "džambolina", prevoznika "Centavije", ubrzo po poletanju morao je da se vrati na aerodrom zbog tehničkih problema. Tek što su napustili vazdušni prostor naše zemlje i ušli u Bugarsku, piloti su utvrdili da imaju ozbiljnih problema sa uređajima na instrument tabli. Nezvanično, prema prvoj verziji, merači visine i brzine radili su nepravilno, a prema drugoj, otkazao je pokazivač količine goriva, te je kapetan zbog toga odlučio da se avion vrati na Aerodrom "Nikola Tesla". Ekspedicija "crvenih" zatim je zamenila letilicu i "zaplovila" ka istoku kontinenta.

Stručnjaci tvrde da se radi o kvaru koji nije nimalo bezazlen jer bi mogao da dovede u pitanje bezbednost putnika. "Orlovi" su uspeli da polete i uspešno slete, što je još važnije. Međutim, čelnici Fudbalskog saveza Srbije trebalo bi da odgovore zašto su se odlučili da za prevoz mladog nacionalnog tima angažuju firmu kojoj je glavna karakteristika "lou-kost", odnosno niske cene, a ovoga puta i nizak nivo bezbednosti...

NIJE KVAR NEGO - PROCEDURA?!

Predstavnica kompanije "Centavija" Jasmina Panić objasnila je da je odlukom kapetana posle 60 minuta leta avion vraćen na beogradski aerodrom, ne želeći da objasni druge detalje tog problema. Slično poput direktora svoje kompanije, istakla je:
- Nije u pitanju nikakav kvar, takve stvari se vrlo često dešavaju i u pitanju je bila normalna procedura - kazala je Panićeva, dodavši da su naši fudbaleri potom oko 13.20 časova odleteli drugim avionom za glavni grad Gruzije.

- Glupost je da sam u rodbinskoj vezi s nekim iz "Centavije" i da smo se zato opredelili za tog prevoznika. Jednostavno, Savezu su ponudili cenu za 12.000 manju od "Jata" i to je presudilo - rekao je Zvezdan Terzić, predsednik FSS. - Čuo sam se sa Miroljubom Rajićem, koji je vođa puta. Rekao mi je da je bilo problema na instrument tabli, ali da je ubrzo sve sređeno jer je isti takav avion već čekao na pisti.

"Orlovi" su tako izgustirali ceo vozni park "Centavije", jer nova domaća privatna avio-kompanija ima ukupno dve letilice u hangaru.

Valjda uplašen da bi firma mogla da izađe na "loš glas", direktor "Centavije" Predrag Vujović dao je Glasu javnosti lažne informacije.

- Ma kakav kvar, otišli su pevajući! Nije bilo nikakvog kvara, već smo zbog promene režima noćnog sletanja na aerodromu u Gruziji morali da menjamo plan leta - rekao je Vujović i ostao živ!

Iste informacije ponudili su i ostali predstavnici "Centavije", a kako Glas javnosti saznaje, za popravku i održavanje aviona "Centavije" zadužena je izvesna bugarska firma. Verovatno zbog, takođe, nižih cena od onih koje traže neke od kvalitetnijih tehničkih ekipa...

V. Tomković


vesti po rubrikama

^sport

Avion "Centavije", prevozeći mladu reprezentaciju Srbije, pokvario se iznad Bugarske
Optimizam u redovima mlade reprezentacije Srbije pred večerašnji meč sa Gruzijom (19.30)
Španija i Grčka se bore za svoju prvu titulu svetskog prvaka (12.30)
Jelena Janković redom ruši rivale na US openu
Sestre Vilijams ambasadori Crne Gore!
Reprezentacija Srbije u trećem kolu protiv Slovačke (20.15)
Drugog dana turnira u Beogradu potukli se Grci i Slovenci
Trener Portsmuta Hari Rednap obožava "šahovničare"
Predsednik FSCG Dejan Savićević odbio ponudu da sedne na klupu bečkog Rapida