GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 3. 9. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Suficitarna i "fakultetska" zanimanja

Sa diplomom ili bez nje - posla nema

Posao bezuspešno čekaju optičari, profesori marksizma, krojači, maturanti gimnazije, arheolozi, etnolozi, sociolozi...

BEOGRAD - Prema najnovijim podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, na tržištu rada najčešće bezuspešno posao čekaju oficiri, optičari, prodavci specijalisti, profesori marksizma, krojači tekstila, maturanti gimnazije, hemijski laboranti, radio i televizijski mehaničari, prehrambeni tehničari...

- Problema sa zaposlenjem imaju i učitelji i saradnici u nastavi sa četvrtim stepenom obrazovanja, pošto njih više niko ne želi u svojim školama. Uglavnom se traže oni sa višim obrazovanjem - kažu u ovoj službi.

Deficitarna zanimanja, ili zanimanja za kojima postoji velika potražnja su prevodioci, magistri nauka farmaceutike, doktori medicinskih nauka, vozači autobusa, fotoreporteri, zastupnici osiguranja i menjači novca.

Čest problem predstavlja to što nezaposleni uglavnom nisu raspoloženi da putuju na posao iz svog grada čak ni u najbliže mesto, pa je neretka situacija da je neko zanimanje u jednom gradu deficitarno dok u prvom "komšijskom" mestu dosta ljudi tog profila sedi kod kuće i čeka posao. Slučaj u Kikindi govori u prilog ovoj tvrdnji jer škole godinama ne mogu da popune desetak slobodnih radnih mesta za predavače i defektologe, pa se angažuju učitelji koji su najbliži struci. Profesori matematike, fizike i muzike takođe fale, a oni mogu lako da dobiju posao u nekoj od seoskih škola, za šta pomenuti predavači uglavnom nisu raspoloženi.

Za razliku od njih, prema podacima NSZ, lako se zapošljavaju profesori engleskog, francuskog i nemačkog jezika. Dosta se traže diplomirani matematičari i informatičari, dok veoma malo posla ima za arheologe, etnologe, sociologe, filozofe i druge društvene struke.
Poslednjih godina fakultetska diploma nije dovoljna za posao, već se sve više traže dodatne veštine, poput znanja stranih jezika i rada na kompjuteru, sposobnosti za timski rad, komunikativnost... Poslodavci su sve zahtevniji, a u Nacionalnoj službi za zapošljavanje navode da njihova služba za savetovanje nezaposlenih svakako svima ukaže na trenutnu sliku na tržištu rada. Zbog toga, najčešće mladi, ali i oni stariji, pohađaju razne kurseve ili rado odlaze na prekvalifikaciju kako bi lakše došli do posla.

V. V.


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Nacrt zakona o stranim ulaganjima nije usklađen sa propisima Evropske unije
Vojska potpisala tri ugovora sa Miletom Dragićem
Visoki izdaci osiguranja kredita kod Nacionalne korporacije
Poreska uprava prodaje srpsku imovinu na Kosovu
Vlada Srbije odobrila veće cene, odluka se primenjuje od prekjuče
FELJTON : Raspad Jugoslavije iz ugla švedskih medija (7)
Suficitarna i "fakultetska" zanimanja
Počele gužve ispred knjižara