GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 3. 9. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Vlada Srbije odobrila veće cene, odluka se primenjuje od prekjuče

Lekovi skuplji za šest odsto

Prema proračunu Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, ovo poskupljenje isprazniće kasu Fonda za dodatnih 400 miliona dinara

BEOGRAD - Posle proširenja pozitivne liste lekova sa novih 159, oni su prekjuče poskupeli. Vlada Srbije je još u julu odobrila poskupljenje lekova čija je cena u proseku za 40 odsto niža nego prosečne cene lekova, recimo, u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji. Prema proračunu Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, ovo poskupljenje isprazniće kasu Fonda za dodatnih 400 miliona dinara, a u novembru ove, i martu sledeće godine najavljena su nova poskupljenja medikamenata.

Posle najnovijeg poskupljenja, cena lekova će biti veća za šest odsto, u novembru će medikamenti poskupeti za četiri odsto, a u martu 2007. godine cene će biti korigovane za pet odsto. U Ministarstvu zdravlja smatraju da će ova tri poskupljenja zadovoljiti proizvođače i zaposlene u farmaceutskoj industriji.

Ministar zdravlja je u julu izjavio da zaposlenima u tom ministarstvu "ostaje da u zdravstvenom sistemu učine sve da za što manje novca dobiju što više lekova".

Svetlana Vukajlović, direktorka Republičkog fonda, izjavila je da do kraja godine neće biti promena u smislu uvođenja novih lekova na pozitivnu listu, ali će verovatno biti još jedna revizija u smislu generike.

- Uvek uporedimo proizvođače i prihvatimo nižu cenu i to je jedan od načina da se lista proširuje, a da bude finansijski održiva - rekla je Vukajlovićeva.

Farmaceuti i lekari smatraju da je odluka resornog ministarstva dobra i da rast cene lekova samo prati inflaciju.
- Lekova u Srbiji su zaista jeftini, pogotovo onih koji su na pozitivnoj listi. Nekada se pitam da li je normalno da lek košta manje nego sladoled. I pored poskupljenja, mislim da lekovi i dalje nisu skupi - smatra farmaceut Vladan Jovanović iz Apotekarske ustanove "Beograd".

Lekar Nikola Milinić, član centralne komisije za lekove i direktor Kliničko-bolničkog centra "Bežanijska kosa", kaže da je zadovoljan formiranom pozitivnom listom lekova i da je ona sada slična pozitivnim listama zemalja u okruženju.

- Šta više, smatram da je naša pozitivna lista mnogo bolja od Hrvatske. Trenutno nema nijedne vrste bolesti koja nije zastupljena na pozitivnoj listi. Naravno, ako procenimo da postoje problemi, mi ćemo blagovremeno da odreagujemo. Reagovaćemo i ako primetimo da se neki lek nekontrolisano prepisuje - kaže dr Milinić i dodaje da je najveći pomak napravljen u stavljanju velikog broja citostatika na pozitivnu listu.

K. Jovanović


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Nacrt zakona o stranim ulaganjima nije usklađen sa propisima Evropske unije
Vojska potpisala tri ugovora sa Miletom Dragićem
Visoki izdaci osiguranja kredita kod Nacionalne korporacije
Poreska uprava prodaje srpsku imovinu na Kosovu
Vlada Srbije odobrila veće cene, odluka se primenjuje od prekjuče
FELJTON : Raspad Jugoslavije iz ugla švedskih medija (7)
Suficitarna i "fakultetska" zanimanja
Počele gužve ispred knjižara